Σελίδες

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Γιατί είναι λάθος να τρώμε κρέας.


Γιώργος Αλέξης
(Georgealexis21.blogspot.com)
 Πρώην Καθηγητής Φ. Αγωγής-Βετεράνος αθλητής στίβου(Master Athlet)-Personal Trainer-Life coach-Ερευνητής-Συγγραφέας-Καλλιεργητής προϊόντων υγείας & ομορφιάς. Διατροφικά , μη κρεατοφάγος και γαλακτοφάγος.
ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BioCretanLife


Αγ. Νικόλαος 21-8-2014                               
                                              Γιατί είναι λάθος να τρώμε κρέας ;


Το πρώτο πράγμα που πολλοί άνθρωποι ρωτούν όταν ακούνε  για την φυτοφαγία είναι : Γιατί είναι λάθος να τρώμε κρέας;
Εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν , γιατί θα ‘πρεπε να σταματήσω εγώ ;
Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για τους οποίους είναι προτιμότερο να  μην τρώμε κρέας-όχι λόγοι ευαισθησίας ή συναισθηματισμού αλλά πολύ πειστικοί επιστημονικοί λόγοι. Εάν εξετάσετε αυτά τα σημεία προσεκτικά ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε την φυτοφαγία .

Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής
Σωματικά
  1. Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου της υπέρτασης ,των καρδιοπαθειών και άλλων σύγχρονων ασθενειών συνδέεται στενά με την κρεοφαγία.
  2. Τα νεφρά των κρεατοφάγων δουλεύουν τρεις φορές περισσότερο απ ότι των χορτοφάγων για να απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργούνται στο σώμα από την κατανάλωση του κρέατος.
  3. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωνόβιων τρώνε πολύ λίγο ή και καθόλου κρέας.
Διανοητικά
      1. “Είσαι αυτό που τρως” .Όλα τα κύτταρα του σώματος γίνονται απ’ την τροφή που τρώμε. Αν τρώμε σάρκες ζώων , στα οποία κυριαρχούν τα ένστικτα, το μυαλό μας επηρεάζεται ανάλογα.
Ηθικά
      1.Τα ζώα είναι φίλοι μου κι εγώ δεν τρώω τους φίλους μου».Τα ζώα έχουν μια σχετικά ανεπτυγμένη συνειδητότητα την οποία θα πρέπει να σεβόμαστε .Πρέπει να σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής και να προσπαθούμε να ζούμε καταναλώνοντας κατώτερες μορφές ζωής με λιγότερο ανεπτυγμένη συνείδηση.
Σκεφθείτε πόσο σκληρά μεταχειριζόμαστε τα ζώα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τα καπρίτσια της γεύσης μας.
Πνευματικά
     1.Οι περισσότεροι διάσημοι πνευματικοί άνθρωποι σ όλο τον κόσμο ήταν χορτοφάγοι επειδή η χορτοφαγία συμβάλλει στην ανάπτυξη του νου και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συνειδητότητας. Ο Πλάτων ,ο Σωκράτης , ο Αϊνστάιν , ο Βούδας , ο Εμέρσον κ.ά. ήταν χορτοφάγοι.
Οικολογικά
     1.Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτείνης κρέατος χρειάζονται 7 κιλά πρωτείνης φυτών ( που εύκολα μπορεί να καταναλώσει το άτομο). Αυτό είναι μια σημαντική απώλεια πρωτεϊνών που θα μπορούσε με κατάλληλο καταμερισμό να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπων που λιμοκτονούν στις υποανάπτυκτες χώρες .
Οικονομικά
    1. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε κρέας απ’ ότι να αγοράσουμε ένα οποιοδήποτε φυτικό προϊόν (π.χ. σόγια)που περιέχει ποιοτικά καλύτερη και περισσότερη πρωτείνη.
  
ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΡΕΑΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
    Όχι Μετά από πολλές πρόσφατες σπουδές και έρευνες, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι μας ήταν φυτοφάγοι και δεν έτρωγαν κρέας εκτός από περιόδους που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς . Ήταν κατά την διάρκεια του τελευταίου μεγάλου παγετώνα όταν η κανονική τους τροφή –που αποτελείτο από φρούτα , ξηρούς καρπούς και λαχανικά δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί και τα πρώτα ανθρώπινα όντα έπρεπε να αρχίσουν να τρώνε σάρκες ζώων για να μπορέσουν να επιζήσουν .
    Δυστυχώς η συνήθεια αυτή να τρώμε κρέας συνεχίστηκε και μετά από τον παγετώνα είτε από ανάγκη (όπως οι Εσκιμώοι και άλλες φυλές που ζουν πολύ βόρεια) είτε από συνήθεια ,είτε από έλλειψη κατάλληλης γνώσης .Όμως  διαμέσου της ιστορίας υπήρξαν άτομα ή και ομάδες ανθρώπων που κατανόησαν την σπουδαιότητα μιας αγνής διατροφής για υγεία , διανοητική διαύγεια ,ή πνευματικούς λόγους και οι οποίοι έχουν παραμείνει φυτοφάγοι.

ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ
    Όχι  Οι επιστήμονες ξέρουν ότι η διατροφή κάθε ζώου ανταποκρίνεται στην δομή της φυσιολογίας του. Η ανθρώπινη φυσιολογία , οι λειτουργίες του σώματος του και το πεπτικό του σύστημα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των σαρκοφάγων ζώων .Σύμφωνα με την διατροφή τους μπορούμε να διαιρέσουμε τα σπονδυλωτά ζώα σε τρείς ομάδες Τα σαρκοφάγα , τα χορτοφάγα και τα φρουτοφάγα .Ας κοιτάξουμε κάθε ομάδα προσεκτικά και ας δούμε που ανήκει ο άνθρωπος

ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ
   Τα σαρκοφάγα ζώα όπως το λιοντάρι , ο σκύλος , ο λύκος η γάτα κ.λ.π. έχουν πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που τα τοποθετούν ξεχωριστά από όλα τα άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου. Όλα έχουν ένα πολύ απλό και κοντό πεπτικό σύστημα – μόνο 3 φορές  το μήκος του σώματος τους. Αυτό γίνεται γιατί οι σάρκες σαπίζουν πολύ γρήγορα και τα προϊόντα αυτής της σήψης γρήγορα δηλητηριάζουν το αίμα , εάν μείνουν πολύ χρόνο στο σώμα. Έτσι ένα κοντό πεπτικό σύστημα έχει γρήγορη εξαγωγή των σηπτικών βακτηριδίων της αποσυντεθημένης σάρκας και στομάχια με δέκα φορές περισσότερο υδροχλωρικό οξύ (για να χωνέψουν σκληρούς ιστούς και κόκαλα). Τα σαρκοφάγα ζώα κυνηγούν στις κρύες νύχτες και κοιμούνται την ημέρα που κάνει ζέστη ,δεν χρειάζονται ιδρωτοποιούς αδένες για να δροσίζουν το σώμα τους και γι’ αυτό δεν ιδρώνουν από το δέρμα τους αλλά από την γλώσσα τους.
   Από την άλλη πλευρά τα φυτοφάγα ζώα όπως η αγελάδα , το άλογο , το ελάφι κ.λ.π. παίρνουν πολλή ώρα στον ήλιο μαζεύοντας την τροφή τους και ιδρώνουν ελεύθερα από το δέρμα τους για να δροσίσουν το σώμα τους .
Αλλά η πιο κύρια διαφορά  μεταξύ των σαρκοφάγων και των υπόλοιπων ζώων είναι τα δόντια τους , και τα κοφτερά τους νύχια . Όλα τα σαρκοφάγα αφού πρέπει να σκοτώνουν κυρίως με τα δόντια τους έχουν πολύ δυνατά σαγόνια και μυτερά ,μακριά δόντια, οι κυνόδοντες μπορούν να τρυπούν σκληρά δέρματα και να σκίζουν την σάρκα . Δεν έχουν τραπεζίτες (επίπεδα δόντια )που τα φυτοφάγα ζώα χρειάζονται για να αλέθουν την τροφή τους . Ανόμοια με τα σιτηρά , οι σάρκες δεν χρειάζεται να μασηθούν στο στόμα για να διευκολυνθεί η πέψη χωνεύονται κυρίως στο στομάχι και στα έντερα .Μια γάτα για παράδειγμα δεν μπορεί να μασήσει σχεδόν καθόλου

ΦΥΤΟΦΑΓΑ
   Τα φυτοφάγα ζώα (ελέφαντες , αγελάδες . πρόβατα κ.λ.π.), ζουν με χορτάρι χόρτα και άλλα φυτά , τα περισσότερα των οπoίων είναι τραχιά και ογκώδη. Η χώνεψη τέτοιου είδους τροφής αρχίζει στο στόμα με το ένζυμο πτυελίνη στο σάλιο. Αυτές οι τροφές πρέπει να μασηθούν καλά και να ανακατευθούν επίσης καλά με την πτυελίνη για να διαποτιστούν. Γι αυτό το λόγο τα φυτοφάγα έχουν 24 ειδικούς τραπεζίτες και μια ελαφριά προς τα πλάγια κίνηση για να αλέσουν την τροφή τους  , αντίθετα με την αποκλειστική επάνω κάτω κίνηση των σαρκοφάγων. Δεν έχουν νύχια ή μυτερά δόντια , πίνουν ρουφώντας το νερό αντίθετα με τα σαρκοφάγα που το φέρνουν στο στόμα τους με την γλώσσα τους. Εφ όσον δεν τρώνε τροφές που σαπίζουν  γρήγορα όπως τα σαρκοφάγα, η τροφή τους κάνει πολύ χρόνο για να περάσει, έχουν πολύ μακρύτερο πεπτικό σύστημα, έντερα που είναι δέκα φορές το μήκος του σώματος τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και διατροφή με κρέας έχει καταστροφικά αποτελέσματα στα φυτοφάγα . Ο Dr. William Collins ένας επιστήμονας στο New York Maimonedes Medical Center ανακάλυψε ότι τα σαρκοφάγα ζώα έχουν σχεδόν μια απεριόριστη ικανότητα να χειρίζονται τα κορεσμένα λίπη και την χοληστερίνη. Εάν ένα τέταρτο του καλού ζωϊκού λίπους προστεθεί καθημερινά για αρκετό καιρό στην τροφή ενός κουνελιού μετά από δυο μήνες μέσα στις αρτηρίες του σχηματίζονται πλάκες από λίπος και αναπτύσσεται η αρτηριοσκλήρωση. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, όπως και του κουνελιού , δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας και όσο περισσότερο κρέας τρώει ο άνθρωπος τόσο αρρωσταίνει όπως θα δούμε πιο κάτω γρήγορα  όπως τα σαρκοφάγα, η τροφή τους κάνει πολύ χρόνο για να περάσει, έχουν πολύ μακρύτερο πεπτικό  σύστημα, έντερα που είναι δέκα φορές το μήκος του σώματος τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και διατροφή με κρέας έχει καταστροφικά αποτελέσματα στα φυτοφάγα . Ο Dr. William Collins ένας επιστήμονας στο New York Maimonedes Medical Center ανακάλυψε ότι τα σαρκοφάγα ζώα έχουν  σχεδόν μια απεριόριστη ικανότητα να χειρίζονται τα κορεσμένα λίπη και την χοληστερίνη.

ΦΡΟΥΤΟΦΑΓΑ

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως τους ανθρωποειδείς πιθήκους , τους άμεσους προγόνους της ανθρωπότητας . Αυτοί τρέφονται με φρούτα και ξηρούς καρπούς . Το σώμα τους έχει εκατομμύρια πόρους για να ιδρώνουν και έχουν επίσης τραπεζίτες για να αλέθουν και να μασάνε την τροφή τους . Το σάλιο τους είναι αλκαλικό και όπως τα χόρτο φράγμα περιέχει πτυελίνη για να διευκολύνεται η πέψη . Τα έντερα τους είναι 12 φορές το μήκος του σώματος  τους για την αργή πέψη των φρούτων και των ξηρών καρπών . 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τα ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα είναι ίδια με αυτά των φρουτοφάγων ζώων , μοιάζουν παρά πολύ με αυτά των φυτοφάγων αλλά είναι εντελώς διαφορετικά απ´ αυτά των σαρκοφάγων ζώων όπως φαίνεται καθαρά στον πίνακα .

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα , η δομή του σαλονιού και των δοντιών και οι λειτουργίες του σώματος είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των σαρκοφάγων ζώων . Όπως στους ανθρωποειδείς πιθήκους το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι δώδεκα φορές το μήκος του σώματος του . Το δέρμα μας έχει εκατομμύρια μικρούς πόρους για να εξατμίζεται το νερό και να ψυχραίνεται το σώμα με τον ιδρώτα . Πίνουμε νερό ρουφώντας όπως όλα τα φυτοφάγα ζώα . Η δομή του σαγονιού και των δοντιών είναι όπως των φυτοφάγων και το σάλιο μας είναι αλκαλικό και περιέχει πτυελίνη .

Η φυσιολογία του ανθρώπου δείχνει καθαρά ότι δεν είμαστε σαρκοφάγοι . Η ανατομία μας και το πεπτικό μας σύστημα δείχνουν ότι έχουμε εξελιχθεί τρεφόμενοι για εκατομμύρια χρόνια με φρούτα , ξηρούς καρπούς μ σιτηρά και λαχανικά . Επίσης είναι φανερό ότι τα φυσικά μας ένστικτα δεν είναι σαρκοφάγα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν άλλους να σκοτώσουν τα ζώα για το κρέας τους και αρρωσταίνουν όταν το κάνουν οι ίδιοι . Αντί να τρώνε ωμό κρέας όπως όλα τα σαρκοφάγα οι άνθρωποι το μαγειρεύουν και του βάζουν μπαχαρικά και σαλάτες και δεν έχει πλέον καμία ομοιότητα με το ωμό κόρες .

Ένας επιστήμονας το εξηγεί ως εξής : « Η γάτα θα σαλιώσει με πεινασμένη επιθυμία εάν μυρίσει ένα κομμάτι ωμό κρέας , αλλά καθόλου στην μυρωδιά ενός φρούτου. Εάν ο άνθρωπος έβρισκε την ευχαρίστηση με το να μπήγει τα δόντια του σε ένα πουλί , να σκίζει ζωντανά ακόμη και μέλη του κορμιού του και να πίνει το ζεστό αίμα τους τότε θα καταλήγαμε  ότι η φύση τον  προίκησε  με σαρκοβόρα ένστικτα . Αλλά αντίθετα ένα τσαμπί σταφύλια κάνει το στόμα του να σαλιώσει ακόμη και χωρίς να πεινά θα έτρωγε ένα φρούτο μόνο για την υπεροχή γεύση του» . 

Επιστήμονες και φυσιολόγοι συμπεριλαμβανομένου και του Καρόλου Δαρβίνου συμφωνούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα και λαχανικά και ότι η ανατομία μας δεν έχει αλλάξει από τότε . Ο μεγάλος Σουηδός επιστήμονας Von Linne λέει « Η δομή του ανθρώπου εξωτερικά και εσωτερικά συγκρινόμενη με αυτή των άλλων ζώων , δείχνει ότι φρούτα και λαχανικά είναι η φυσική τροφή του». 

Τώρα είναι φανερό , από επιστημονικές έρευνες , ότι φυσιολογικά, ανατομικά και από ένστικτο , η τέλεια διατροφή του ανθρώπου αποτελείται από φρούτα , λαχανικά , ξηρούς καρπούς και σιτηρά . Ο παρακάτω πίνακας δείχνει όλα αυτά περιληπτικά. 


ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ
ΦΡΟΥΤΟΦΑΓΑ –ΦΥΤΟΦΑΓΑ                                              
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Έχουν  νύχια κοφτερά                                                                                                     
όχι νύχια                                                                                  
όχι νύχια
Δεν έχουν πόρους στο σώμα  Ιδρώνουν από τη γλώσσα για να ψυχραίνουν το σώμα τους
Ιδρώνουν από εκατομμύρια πόρους στο σώμα τους           
Ιδρώνουν από εκατομμύρια    πόρους στο σώμα τους                                                                                                            
Κοφτερά μυτερά δόντια για να σκίζουν σάρκες  
Δεν έχουν κοφτερά και μυτερά δόντια                                
Δεν έχουν κοφτερά και μυτερά δόντια                                    
Μικρούς σιελογόνους αδένες                                
Καλά ανεπτυγμένους σιελογόνους αδένες                             
Καλά ανεπτυγμένους σιελογόνους 
Όξινο σάλιο χωρίς το ένζυμο πτυελίνη                 
Αλκαλικό σάλιο με πτυελίνη                                                   
Αλκαλικό σάλιο με πτυελίνη
Χωρίς επίπεδα δόντια                                             
Με επίπεδα δόντια για άλεσμα τροφής
Με επίπεδα δόντια για άλεσμα τροφής
Πολύ δυνατό υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι για την χώνεψη σκληρών ιστών και κοκάλων.
Στομαχικό οξύ 20 φορές λιγότερο δυνατό                                
Στομαχικό οξύ 20 φορές λιγότερο δυνατό.
 Εντερική γραμμή μόνο 3 φορές το μήκος του        ώστε οι σάρκες που               σαπίζουν γρήγορα να βγαίνουν από το σώμα  γρήγορα      
Εντερική γραμμή 10 φορές το μήκος του  γιατί τα φρούτα δεν σαπίζουν γρήγορα μέσα στο σώμα                                                                                                                                                                             
Εντερική γραμμή 12 φορές το μήκος του σώματός τους .                                                         
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
  Από την αρχή της ιστορίας βρίσκουμε ότι η φυτοφαγία εθεωρείτο η φυσική διατροφή της ανθρωπότητας . Οι πρώτοι Έλληνες , οι Αιγύπτιοι και οι Εβραίοι περιέγραψαν τον άνθρωπο σαν φρουτοφάγο. Οι σοφοί ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου δεν έτρωγαν ποτέ κρέας .Πολλοί αρχαίοι έλληνες σοφοί, όπως ο Πλάτων ,ό Σωκράτης και ο Πυθαγόρας-υποστήριζαν φανατικά την φυτοφαγία. Ο μεγάλος πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην φυτοφαγία. Στην Ινδία ο Βούδας πρότρεπε τους μαθητές του να μην τρώνε κρέας. Οι Ταοϊστές  άγιοι και σοφοί ήταν φυτοφάγοι. Οι πρώτοι Χριστιανοί και Εβραίοι ήταν επίσης φυτοφάγοι. Και στη Βίβλο φαίνεται καθαρά «Και ο Θεός είπε : «σας έδωσα κάθε σπόρο που γεννά χόρτα που είναι επάνω στο πρόσωπο της γης και κάθε δέντρο, στο οποίο υπάρχουν φρούτα, για σας πρέπει να είναι σαν κρέας» (Γένεσις 1:29) .Ο Άγιος Παύλος προς τους Ρωμαίους «είναι καλό να μην τρώτε κρέας» (Προς Ρωμαίους 14:21) .Οι Αρχαίοι Ινδουιστές στην Ινδία πάντα απαγόρευαν την σαρκοφαγία. Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ το Κοράνι απαγορεύει την τροφή από «….νεκρά ζώα, αίμα και σάρκες…».Ένας από τους πρώτους χαλίφηδες μετά τον Μωάμεθ ο ανιψιός του, συμβούλευε τους μαθητές του «Μην κάνετε τα στομάχια σας τάφους των ζώων».
Έτσι βλέπουμε ότι στην ιστορία ,πολλοί σοφοί άνθρωποι έχουν αποδεχθεί την φυτοφαγία και έχουν παρακινήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΙΑΣ

Οι Εσκιμώοι που ζούνε κυρίως με κρέας και λίπη, γερνούν γρήγορα, με μια διάρκεια ζωής κατά μέσον  όρο 27 ½ χρόνια. Οι Κιγκρέσοι μια νομαδική φυλή της ανατολικής Ρωσίας που ζούσε κύρια με κρέας, γερνούσαν νωρίς και πέθαιναν νωρίς, σπάνια πέρναγαν την ηλικία των 40.Αντίθετα έρευνες από ανθρωπολόγους σε κοινωνίες που δεν έτρωγαν κρέας έχουν αποδείξει την υγεία, αντοχή και μακροβιότητα που χαίρονταν οι άνθρωποι αυτοί, όπως οι Χούνζα του Πακιστάν, η φυλή ¨Ότομι του Μεξικού και άλλοι ιθαγενείς της νοτιοδυτικής Αμερικής. Δεν είναι σπάνιο για τέτοιες φυλές να έχουν άτομα υγιή και δραστήρια ηλικίας 110 χρονών και παραπάνω. Στατιστικές για την παγκόσμια υγεία δείχνουν ότι οι χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο κρέας έχουν τον υψηλότερο δείκτη ασθενειών ( καρδιοπάθειες, καρκίνος) και ομάδες φυτοφάγων σε διαφορετικές χώρες έχουν το χαμηλότερο δείκτη ασθενειών.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΑ

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Λίγο πριν και κατά την διάρκεια της αγωνίας της σφαγής του, η βιοχημεία του τρομαγμένου ζώου δέχεται βαθιές αλλαγές. Τοξικά υποπροϊόντα ποτίζουν όλο το σώμα έτσι ο πόνος δηλητηριάζει ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, δηλητηριώδεις ουσίες, ουρικό οξύ και τοξίνες βρίσκονται στο αίμα και στους ιστούς:
«Η πρωτείνη που αποκτούμε από τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, σιτηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σχετικά αγνή σε σύγκριση με το βοδινό κρέας που περιέχει ένα 565 βρώμικο νερό»
Όπως αρρωσταίνουν τα σώματα μας τις ώρες της έντονης οργής, ή φόβου ,έτσι και τα ζώα, όχι λιγότερο από τους ανθρώπους δέχονται βαθιές βιοχημικές αλλαγές σε επικίνδυνες καταστάσεις .Η στάθμη των ορμονών στο αίμα του ζώου-ιδιαίτερα της αδρεναλίνης –αλλάζει ριζικά όταν το ζώο
βλέπει γύρω του άλλα ζώα να πεθαίνουν και να παλεύουν μάταια για ζωή και ελευθερία. Αυτές οι μεγάλες ποσότητες ορμονών παραμένουν στο κρέας και αργότερα δηλητηριάζουν τους ανθρώπινους ιστούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διατροφής της Αμερικής, «Οι σάρκες των πτωμάτων των ζώων, είναι γεμάτες με δηλητηριασμένο αίμα και επικίνδυνα υποπροϊόντα  πολύ τοξικά.»

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική μεταξύ 50.000 φυτοφάγων είχε αποτελέσματα που συγκλόνισαν τον κόσμο της καρκινικής έρευνας. Η μελέτη έδειξε καθαρά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα εκπληκτικά χαμηλό δείκτη καρκινοπαθών. Όλες οι μορφές του καρκίνου υπήρχαν σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό σε σύγκριση με ομάδες μη φυτοφάγων του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι η διάρκεια ζωής των φυτοφάγων αυτών είναι σημαντικά περισσότερη. Μια άλλη μελέτη που έγινε στους Μορμόνους στην Καλιφόρνια έδειξε ότι ο καρκίνος υπάρχει σε αυτούς σε ποσοστό 50% λιγότερο από ότι στο μέσο πληθυσμό. Οι Μορμόνοι τρώγουν πολύ λίγο κρέας.
Γιατί αυτοί που τρώνε κρέας προσβάλλονται συχνότερα από καρκίνο;
Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το κρέας των ζώων όταν γίνεται μερικών ημερών αλλάζει χρώμα και γίνεται γκρίζο πράσινο. Η βιομηχανία κρεάτων προσπαθεί να αλλάξει το χρώμα αυτό προσθέτοντας νιτρικό άλας και άλλα συντηρητικά. Αυτές οι ουσίες κάνουν το κρέας να φαίνεται κόκκινο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι πολλές από τις ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες.
Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες που εξέτασαν τα εντερικά βακτηρίδια αυτών που τρώνε κρέας σε σύγκριση με αυτά των φυτοφάγων βρήκαν σημαντικές διαφορές. Τα βακτήρια σε έντερα αυτών που τρώνε κρέας αντιδρούν με τα πεπτικά υγρά και παράγονται χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο καρκίνος των εντέρων είναι επικρατέστερος σε περιοχές που καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος όπως η Βόρειος Αμερικής και η Δυτική Ευρώπη, ενώ είναι πολύ σπάνιος σε χώρες που η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ μικρή όπως στην Ινδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα ο καρκίνος των εντέρων έρχεται στην δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, και στην Σκοτία όπου η κατανάλωση βοδινού είναι κατά 20% περισσότερη από ότι στην Αγγλία, υπάρχει  ένας από τους υψηλότερους δείκτες του καρκίνου των εντέρων.
ΧΗΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
 Το να τρώμε κρέας είναι σα να τρώμε την άκρη της αλυσίδας  των τροφών. Στη φύση υπάρχει μια αλυσίδα. Τα φυτά τρέφονται με ήλιο, αέρα και νερό, τα ζώα τρέφονται με φυτά, τα μεγαλύτερα ζώα τρέφονται με μικρότερα ζώα. Τώρα όμως σε όλο τον κόσμο στις φυτείες χρησιμοποιούν δηλητηριώδη χημικά(λιπάσματα αι φάρμακα).Αυτά τα δηλητήρια διατηρούντα στα σώματα των ζώων που τρώνε τέτοια φυτά. Για παράδειγμα οι φυτείες ραντίζονται με εντομοκτόνοDTT το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, στειρότητα και σοβαρές ηπατικές διαταραχές. Το DTT και τα άλλα φάρμακα αποθηκεύονται μαζί με το λίπος και από εκεί είναι δύσκολο να φύγουν. Έτσι όταν οι αγελάδες τρώνε χορτάρι ραντισμένο, όλα τα εντομοκτόνα διατηρούνται στο σώμα τους, έτσι όταν τρώμε κρέας καταπίνουμε όλα αυτά τα δηλητήρια που είναι συγκεντρωμένα στο σώμα του ζώου. Τρώγοντας την άκρη της αλυσίδας οι άνθρωποι γίνονται οι καταναλωτές της συγκεντρωμένης μορφής όλων αυτών των δηλητηρίων. Το κρέας περιέχει 13 φορές περισσότερο DTT  απ΄ότι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πειράματα που έγινα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της IOWA στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το περισσότερο DDT που υπάρχει στα ανθρώπινα σώματα προέρχεται από την κατανάλωση κρέατος.
Αλλά η δηλητηρίαση από την κατανάλωση κρέατος δεν σταματά εδώ. Τα ζώα που προορίζονται για τροφή μεγαλώνουν με πολύ περισσότερα χημικά για να μεγαλώσουν γρήγορα, για να παχύνουν, για να βελτιωθεί το χρώμα της σάρκας τους κλπ. Για να παραχθεί περισσότερο κρέας με υψηλότερο κέρδος, οι βιομηχανίες για  να μεγαλώνουν γρήγορα τα ζώα κάνουν ενέσεις με ορμόνες τους δίνουν χάπια για να αυξάνεται η όρεξή τους, και επίσης αντιβιοτικά, πραϋντικά φάρμακα, και χημικές τροφές. Οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν «ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή είναι οι κρυφές μολύνσεις-βακτηρίδια και υπολείμματα των ορμονών ,των αντιβιοτικών, των νιτρικών αλάτων, και των άλλων χημικών» (Ιούλιος 1971).Πολλά από αυτά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο, και επίσης πολλά ζώα ψοφάνε από αυτά πριν ακόμα σφαγούν.
Καθώς οι διάφορες φάρμες εξελίχθηκαν σε εργοστάσια ζώων, πολλά ζώα  δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου-η ζωή τους περνά σε περιορισμένα και σκληρά περιβάλλοντα και καταλήγει σε ένα κτηνώδη θάνατο.
Ένα καλό παράδειγμα είναι και τα ορνιθοτροφεία. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Chicago Tribune,τα αυγά εκκολάπτονται στο πιο ψηλό πάτωμα. Τα κοτόπουλα τρέφονται βίαια με χημικές τροφές Τρώνε λαίμαργα μέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς ποτέ να κινούνται  ή να αναπνέουν καθαρό αέρα. καθώς μεγαλώνουν τα κατεβάζουν ένα πάτωμα κάθε φορά και μόλις φτάνουν στο πιο χαμηλό πάτωμα τότε σφάζονται. Τέτοια αφύσικη ζωή όχι μόνο επηρεάζει την χημική δομή του σώματός τους, και καταστρέφει τις φυσιολογικές τους συνήθειες αλλά επίσης έχει αποτέλεσμα αρκετά   συχνά  την δημιουργία κακοηθών όγκων και άλλων δυσμορφιών.

ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κρεοφάγοι είναι ότι τα ζώα συχνά προσβάλλονται από αρρώστιες οι οποίες ή δεν βρίσκονται ή αγνοούνται από τους βιομηχάνους. Συχνά εάν ένα ζώο έχει ένα κακοήθη όγκο στο σώμα του τότε απλώς του κόβουν τα κομμάτι με τον όγκο και το υπόλοιπο το πουλάνε. Και ακόμη όχι σπάνια τα χαλασμένα κομμάτια αλέθονται μαζί με άλλα και πουλιούνται σαν λουκάνικα. Σε μια περιοχή της Αμερικής 25.000 αγελάδες με καρκίνο στα μάτια πουλήθηκαν σαν βοδινό. Επιστήμονες  μετά από πειράματα ανακάλυψαν ότι αν έδιναν το συκώτι ενός αρρώστου ζώου σαν τροφή στα ψάρια, τα ψάρια θα προσβάλλονταν από καρκίνο. Ο διάσημος φυτοφάγος γιατρός H.Kellog όταν μια φορά έτρωγε ένα φυτικό γεύμα είπε : « είναι πολύ ωραίο να απολαμβάνεις το φαί σου χωρίς να πρέπει να ανησυχείς από τι μπορεί να είχε πεθάνει».
Ίσως το πιο σοβαρό επιχείρημα για μια διατροφή χωρίς κρέας είναι η αναμφίβολη και καλά τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της κρεοφαγίας και των καρδιοπαθειών. Στην Αμερικής (η πρώτη σε κατανάλωση κρέατος χώρα στον κόσμο) ένας στους δύο ανθρώπους πεθαίνει από ασθένειες της καρδιάς ή των αρτηριών, ενώ αυτές οι ασθένειες είναι τελείως άγνωστες σε χώρες που η κατανάλωση κρέατος είναι χαμηλή. Το περιοδικό της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ αναφέρει το 1961 ότι «η φυτοφαγία μπορεί να προλάβει το 90-97 % των καρδιοπαθειών».
Γιατί είναι το κρέας τόσο βλαβερό στο κυκλοφοριακό σύστημα; Τα λίπη της ζωϊκής σάρκας όπως η χοληστερίνη δεν αφομοιώνονται καλά από το ανθρώπινο σώμα. Έτσι αυτά τα λίπη  αρχίζουν και συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την συνεχή συσσώρευση το άνοιγμα των αρτηριών αρχίζει και μικραίνει και έτσι αφήνει λιγότερο αίμα να περάσει. Αυτή είναι η αρτηριοσκλήρωση. Η καρδιά πλέον πρέπει να εργάζεται πιο πολύ για να στέλνει το αίμα μέσα από φρακαρισμένες αρτηρίες. Σαν αποτέλεσμα έρχεται υψηλή πίεση και καρδιακή προσβολή. Πρόσφατα επιστήμονες στο Harvard βρήκαν ότι η μέση πίεση του αίματος των φυτοφάγων ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των μη φυτοφάγων. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας 200 σώματα νεαρών στρατιωτών με μέσο όρο ηλικίας 22 χρονών, εξετάσθηκαν μετά το θάνατό τους. Σχεδόν το 80% είχαν σκληρημένες αρτηρίες ,φρακαρισμένες από την κρεοφαγία. Κορεάτες στρατιώτες της ίδιας ηλικίας που εξετάσθηκαν δεν είχαν καθόλου ζημιές στις αρτηρίες τους. Οι Κορεάτες ήταν βασικά φυτοφάγοι.
Τώρα είναι αναγνωρισμένο στην Αμερική ότι οι καρδιοπάθειες έχουν αποκτήσει μορφή επιδημίας. Οι καρδιολόγοι περιορίζουν ή απαγορεύουν την κρεοφαγία στους ασθενείς τους. Οι επιστήμονες τώρα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η φυτοφαγία μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα. Ο Dr.U.D rRegister πρόεδρος του τμήματος υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνιας περιγράφει πειράματα που δείχνουν ότι μια διατροφή με όσπρια μειώνει την χοληστερίνη ακόμα και αν το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βουτύρου.

ΣΗΨΗ
Μόλις το ζώο σκοτωθεί, οι πρωτείνες στο σώμα του πήζουν και ελευθερώνουν αυτοκαταστροφικά ένζυμα (ενώ τα φυτά διαλύονται αργά γιατί έχουν μια άκαμπτη κυτταρική κατασκευή και απλό κυκλοφοριακό σύστημα).Σύντομα μετουσιωμένες ουσίες ,που λέγονται πτωμαίνες δημιουργούνται. Αυτές οι πτωμαίνες που ελευθερώνονται αμέσως μετά τον θάνατο δίνουν στο κρέας ,στα ψάρια και στα αυγά ένα κοινό χαρακτηριστικό-πάρα πολύ γρήγορη αποσύνθεση και σήψη. Από την στιγμή που το ζώο σφάζεται, μετά τοποθετείται σε κρύο μέρος, μεταφέρει στα χασάπικα, αγοράζεται, τοποθετείται στο ψυγείο, και μαγειρεύεται ,μπορεί κανείς να φαντασθεί σε πιο βαθμό έχει φτάσει η σήψη.
Το κρέας περνά πολύ αργά μέσα από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, γιατί όπως έχουμε πει δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας. Για να βγει το κρέας έξω από το ανθρώπινο σώμα κάνει 5 ημέρες,ενώ οι φυτικές ίνες κάνουν μόνο μιάμιση μέρα. Όλο αυτό  το διάστημα των 5 ημερών αυτά τα προϊόντα που προκαλούν αρρώστιες είναι σε συνεχή επαφή με τα πεπτικά όργανα. Η συνήθεια να τρώμε σάρκες στο στάδιο της αποσύνθεσης δημιουργεί μια δηλητηριώδη κατάσταση στο μέγα έντερο και φθείρει πρώιμα την εντερική γραμμή.
Το ωμό κρέας ,αφού βρίσκεται πάντα στο στάδιο της αποσύνθεσης, μπορεί να μολύνει τα χέρια του μάγειρα ή οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή μαζί του. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας μετά από μια έκρηξη τροφικών δηλητηριάσεων που ξεκινούσαν από τα σφαγεία, προειδοποίησε τις νοικοκυρές να «μεταχειρίζονται το ωμό κρέας σα να ήταν υγιεινά ίσο με τα κόπρανα της αγελάδας».Συχνά δηλητηριώδη βακτήρια δεν καταστρέφονται, ούτε από το μαγείρεμα και ειδικά εάν το κρέας είναι μαγειρεμένο λίγο, ή ψητό στα κάρβουνα ή σουβλιστό. Αυτά όλα είναι καθαρές εστίες μόλυνσης.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ, ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ
Ανάμεσα στα εξέχοντα δηλητήρια που ένας κρεοφάγος γεμίζει το σώμα του είναι το ουρικό οξύ και η ουρία. Μια μπριζόλα για παράδειγμα περιέχει περίπου 14 γραμμάρια ουρικού οξέος. Αναλυόμενα τα ούρα κρεοφάγων και φυτοφάγων δείχνουν ότι τα νεφρά των κρεοφάγων πρέπει να δουλέψουν 3 φορές περισσότερο για να αποβάλλουν τις δηλητηριώδεις ουσίας του κρέατος από ότι τα νεφρά των φυτοφάγων. Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι είναι συνήθως πιο εύκολο να εκπληρώσουν αυτή την παραπάνω «δουλειά» και έτσι δεν υπάρχουν δείγματα αρρώστιας. Αλλά όσο τα νεφρά γερνούν και φθείρονται πρώιμα γίνονται αδύναμα να κάνουν την δουλειά τους ικανοποιητικά, και έτσι εμφανίζονται οι ασθένειες των νεφρών. Όταν τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να τα καταφέρουν με όλες αυτές τις δηλητηριώδεις ουσίες ,τότε το ουρικό οξύ που παραμένει, αποθηκεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Απορροφάται από τους μυς και εκεί μουσκεύεται με νερό και αργότερα σκληραίνει και δημιουργεί κρυστάλλους .Όταν αυτό γίνεται στις αρθρώσεις τότε έχουμε τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς. Όταν το ουρικό οξύ μαζεύεται στα νεύρα έχουμε νευρίτιδες και ισχιαλγίες. Τώρα πολλοί γιατροί συμβουλεύουν αυτούς που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες να σταματήσουν να τρώνε κρέας.

ΑΦΟΔΕΥΣΗ
Αφού το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει το κρέας, η δύσκολη αφόδευση είναι φυσικό επακόλουθο και κοινό παράπονο όλων των κρεοφάγων. Το κρέας έχει πολύ λίγες ίνες και έτσι παρουσιάζει ένα μεγάλο μειονέκτημα-κινείται πολύ αργά μέσα στη πεπτική γραμμή (4 φορές πιο αργά από τις φυτικές ίνες) και έτσι η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι η πιο κοινή ασθένεια στη κοινωνία μας. Πρόσφατες  έρευνες έδειξαν ότι μια υγιής αφόδευση απαιτεί τις ίνες που παίρνουμε μόνο από μια φυτική διατροφή. Τα  λαχανικά, τα σιτηρά και τα φρούτα, αντίθετα από το κρέας ,διατηρούν υγρασία και έτσι κάνουν την αφόδευση εύκολη. Οι φυτοφάγοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών ινών και έτσι δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα αυτού του είδους. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι φυσικές ίνες εμποδίζουν σημαντικά την σκωληκοειδίτιδα, τον καρκίνο του παχέως εντέρου, την καρδιακή προσβολή και την παχυσαρκία.

ΟΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΕΟΦΑΓΟΥΣ
Όπως είδαμε το κρέας δεν είναι η φυσική ούτε η πιο υγιής τροφή για τον άνθρωπο. Φυσικά θα μπορούσαμε να επιζήσουμε με αυτό αλλά το σώμα θα φθειρόταν πρώιμα και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες. «Μια βενζινομηχανή θα δούλευε και με κηροζίνη αλλά θα «μπούκωνε» συχνά, θα φθειρόταν πιο σύντομα και γενικά θα χάλαγε πιο γρήγορα. Και τα σώματα μας δεν είναι απλώς μηχανές αλλά πολύπλοκες και όμορφες δημιουργίες που είναι φτιαγμένες να μας εξυπηρετούν μια ολόκληρη ζωή. Γι΄ αυτό θα έπρεπε να παίρνουν τις τροφές που είναι σχεδιασμένα να καταναλώνουν-μια φυσική διατροφή από φρούτα, σιτηρά , ξηρούς καρπούς, λαχανικά ,και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι αμέτρητες μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι είναι πολύ πιο υγιείς από αυτούς που τρώνε κρέας.
Κατά την οικονομική κρίση και τους πολέμους όταν οι άνθρωποι έπρεπε να επιζούν με φυσικές τροφές η υγεία τους βελτιώθηκε σημαντικά. Στην Δανία τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε κίνδυνος έλλειψης τροφών εξ΄ αιτίας  του αποκλεισμού τους από τους Άγγλους. Η κυβέρνηση της Δανίας ανέθεσε στον πρόεδρο της Εθνικής Φυτοφαγικής Εταιρείας να οργανώσει την κατανομή τροφών. Σε όλη την διάρκεια του αποκλεισμού οι δανοί έπρεπε να ζουν με σιτηρά, λαχανικά ,φρούτα και γαλακτοκομικά. τον πρώτο χρόνο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17%.
Όταν οι Νορβηγοί έγιναν αναγκαστικά και αυτοί φυτοφάγοι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μια άμεση πτώση του αριθμού θανάτων από ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος .Όταν μετά τον πόλεμο οι Δανοί και οι Νορβηγοί άρχισαν πάλι να τρώνε κρέας ,ο αριθμός θανάτων και καρδιακών παθήσεων σύντομα αυξήθηκε.
Οι Χούνζας μια φυλή της βόρειας Ινδίας και του Πακιστάν έχουν γίνει παγκόσμια γνωστοί για την μακροβιότητά τους και γιατί αρρωσταίνουν σπάνια, Περίεργοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο πήγαν στα χωριά τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά που έχουν κάνει τους ιθαγενείς να ζουν 115 χρόνια και πάνω. Η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως στα σιτηρά, α φρούτα ,τα λαχανικά και το γάλα των γιδών. Ένας Βρετανός γιατρός που ασχολήθηκε με τους Χούνζας ο Sir Rob Mc Garisson έγραψε «Δεν συνάντησα ούτε μια περίπτωση κολίτιδας ή καρκίνου»
Πρόσφατα μια ομάδα γιατρών από το Harvard  επισκέφτηκε ένα χωρίο 400 ανθρώπων στα βουνά του Ισημερινού. Βρήκαν ότι πολλοί από τους ιθαγενείς ήταν πάνων από 100 χρονών και ένας ήταν 121.Αφού έκαναν γενικές εξετάσεις σε όλους, ήταν πάνω  από 75,βρήκαν ότι μόνο 2 είχαν δείγματα καρδιοπάθειας. Οι γιατροί είπαν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι συνήθη και αν γινόταν παρόμοιες εξετάσεις στις ΗΠΑ  θα έδειχναν το 92% με καρδιοπάθειες.
Στατιστικώς οι φυτοφάγοι στις ΗΠΑ είναι λεπτότεροι και υγιέστεροι. Το 50% των Αμερικάνων είναι υπέρβαροι ενώ κατά μέσο όρο οι φυτοφάγοι είναι 10 κιλά ελαφρότεροι από τους κρεοφάγους. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας σε πρόσφατες έρευνες σε 50.000 φυτοφάγους βρήκε ότι οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο, έχουν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη καρδιοπαθειών, και ένα εντυπωσιακά χαμηλότερο αριθμό καρκινοπαθών ,συγκρινόμενοι με κρεοφάγους Αμερικανούς.
Στην Αγγλία οι φυτοφάγοι πληρώνουν πολύ λιγότερα για ασφάλεια ζωής από ότι οι κρεοφάγοι γιατί είναι λιγότερο ευάλωτοι στις καρδιακές παθήσεις. Και επίσης εστιατόρια φυτοφαγίας πληρώνουν λιγότερο για ασφάλεια σε δηλητηριάσεις από ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν κρέας γιατί, είναι πιο δύσκολο για τους πελάτες των πρώτων να πάθουν δηλητηρίαση. Ένας γιατρός του Harvard έδειξε η φυτοφαγία προφυλάσσει από το κρύο και τις αλλεργίες.
Έτσι αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι η κρεοφαγία είναι καταστροφική για το ανθρώπινο σώμα ενώ μια καλά μελετημένη φυτοφαγική διατροφή σε αρμονία με τους νόμους της φύσης θα μας έδινε ένα δυναμικά υγιεινό σώμα.

ΟΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΕΟΦΑΓΟΙ
Μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις για την φυτοφαγία είναι ότι κάνει αδύνατους, χλωμούς και ασθενικούς ανθρώπους. Τίποτα άλλο δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι είναι πιο δυνατοί,
Ο Dr H. Schouteden του Πανεπιστημίου του Βελγίου έκανε εξετάσεις και σύγκρινε την αντοχή, την δύναμη,  και το πόσο γρήγορα επανέρχονταν από κούραση, των φυτοφάγων και των κρεοφάγων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυτοφάγοι υπερείχαν και στα τρία.
Ο Dr Irving Fisher του Πανεπιστημίου του Yale έκανε εξετάσεις αντοχής το 1906 και το 1907 .Οι αθλητές, οι καθηγητές , οι γιατροί και οι νοσοκόμες του Yale πήραν μέρος στις εξετάσεις. Με έκπληξη ο γιατρός ανακάλυψε ότι οι φυτοφάγοι είχαν την διπλή αντοχή από τους κρεοφάγους. Παρόμοιες εξετάσεις που έγιναν από τον J.H.Kellog στο Michigan είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
 Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών που έγινε από τον DR J.Joteyko και τον V.Kipani έδειξε ότι οι φυτοφάγοι σε εξετάσεις αντοχής μπορούσαν να πάνε δύο ή τρεις φορές μακρύτερα από τους κρεοφάγους πριν εξαντληθούν και τους έπαιρνε μόνο το ένα πέμπτο της ώρας να συνέλθουν από την κούραση μετά τις εξετάσεις από τους κρεοφάγους.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φυτοφαγία χαρίζει δύναμη, αντοχή και αποδοτικότητα. Πράγματι τα πιο δυνατά ζώα και αυτά που ζουν περισσότερο είναι φυτοφάγα. Το άλογο, το βουβάλι, ο ελέφαντας, έχουν μεγάλα υγιή σώματα, μεγάλη αντοχή ,και καταπληκτική δύναμη που τους επιτρέπει να μεταφέρουν βαριά φορτία και να κάνουν δύσκολες για τον άνθρωπο δουλειές, κανένα από τα σαρκοφάγα ζώα δεν έχει τέτοια αντοχή.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε πόσοι μεγάλοι αθλητές που είχαν παγκόσμια ρεκόρ ήταν φυτοφάγοι.
Ο Ποδηλατικός Όμιλος των φυτοφάγων στην Αγγλία κατέχει το 40% όλων των ρεκόρ της Βρετανίας ,και σε όλη την Ευρώπη οι φυτοφάγοι ποδηλάτες έχουν συνεχώς περισσότερες νίκες από ότι οι κρεοφάγοι.
Ο μεγάλος φυτοφάγος κολυμβητής Murray Rose,ήταν ο πιο νέος που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες. Εθεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους κολυμβητές όλων των εποχών και είχε καταρρίψει πολλά ρεκόρ. Ένας Βρετανός φωτογράφος διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλον. Πολλοί διεθνώς αναγνωρισμένοι αθλητές άλλαξαν και έγινα φυτοφάγοι για παράδειγμα ο αρσιβαρίστας της Αυστρίας A.Anderson που έσπασε πολλά παγκόσμια ρεκόρ, και ο Johnny Weismuller που έσπασε 56 παγκόσμια ρεκόρ. Δεν αναφέρουν καμιά μείωση στις δυνάμεις τους.
Ο Bill Walton  γνωστός μπασκετμπολίστας σε όλη την Αμερική είναι τόσο πεισμένος για τα οφέλη της φυτοφαγίας που επανειλημμένα την έχει υποστηρίξει.
Σε όλο τον κόσμο οι φυτοφάγοι έχουν κάνει πολλά παγκόσμια ρεκόρ στην πάλη, στην πυγμαχία στο βάδην, στους δρόμους αντοχής κλπ. Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερη αντοχή και ενέργεια γιατί τα σώματά τους δεν είναι υποχρεωμένα να καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για να αντικρούσουν τα δηλητήρια του κρέατος.

ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΡΚΕΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΡΕΑΣ;
Η φυτοφαγία παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία παρέχει πολύ περισσότερη θρεπτική ενέργεια από ότι η κρεοφαγία.
Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η κρεοφαγία είναι αναγκαία για την υγεία μας. Το 1950 οι επιστήμονες ταξινόμησαν τις πρωτείνες του κρέατος σαν «πρώτης τάξεως».όμως αυτή η ταξινόμηση έχει τώρα αποδειχθεί ότι δεν είναι σωστή,γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι πρωτείνες των φυτών έχουν ίση θρεπτική αξία με αυτές του κρέατος. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα σε περιεκτικότητα της πρωτείνης στις φυτικές τροφές, αρχίζοντας από 8-12 % στα σιτηρά και φτάνοντας μέχρι το απίστευτα πλούσιο σε πρωτείνη κύαμο σόγιας που έχει 40%  πρωτείνη, δύο φορές περισσότερο από ότι έχει το κρέας. Πολλοί ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια περιέχουν 30%.
Η πρωτείνη που χρειαζόμαστε περιέχει 8 «βασικά» αμινοξέα .Το κρέας λέγεται ότι υπερέχει γιατί περιέχει και τα 8 αυτά αμινοξέα .αυτό που οι κρεοφάγοι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το κρέας δεν είναι η μόνη πλήρης πρωτείνη-ο κύαμος σόγιας και το γάλα, για παράδειγμα, είναι επίσης πλήρεις πρωτείνες. Δηλαδή παρέχουν και τα 8 αμινοξέα στις κατάλληλες αναλογίες.
Ίσως είναι πιο αξιοσημείωτο να πούμε ότι η πλήρης πρωτείνη παίρνεται εύκολα από ένα συνδυασμό δύο φυτικών τροφών(π.χ. ρύζι και λάχανο).Οι φτωχοί άνθρωποι παντού στον κόσμο φαίνεται ότι το κάνουν  αυτό ενστικτωδώς γιατί ανακατεύουν ρύζι και φασόλια (Κίνα, Ινδία) ή καλαμπόκι και φασόλια (Νότιος Αμερική) κλπ.
Το 1972 ο Federick Stare toy Harvard έκανε μια περιεκτική μελέτη των φυτοφάγων (περιελάμβανε ενήλικους άντρες  και γυναίκες, έγκυες γυναίκες και εφήβους).Βρήκε ότι όλοι έπαιρναν καθημερινά την διπλάσια ποσότητα πρωτείνης επό ότι χρειαζόταν. Το 1954 επιστήμονες έκαναν μια λεπτομερή εξέταση στο Harvard και βρήκαν ότι μια ποικιλία λαχανικών, σιτηρών και γαλακτοκομικών σε οποιοδήποτε συνδυασμό έδινε πάντα περισσότερη από αρκετή πρωτείνη. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι πολύ δύσκολο να τρως μια ποικιλία από φυτικές τροφές και να μην παίρνεις περισσότερη πρωτείνη από ότι το σώμα σου χρειάζεται.
Στις εφημερίδες διαβάζουμε συχνά για τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες που πεθαίνουν από έλλειψη πρωτείνης και κατηγορούμαι την διατροφή πουν αποτελείται από φυτικές τροφές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν τρώνε αρκετή τροφή. Μια διατροφή μόνο με λίγο ρύζι ή με λίγες γλυκές πατάτες, γρήγορα οδηγεί στο θάνατο. Αντίθετα παντού  στον κόσμο όπου υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με φυτικές τροφές, με ποικιλία από λαχανικά και σιτηρά, αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατοί και υγιείς.
Ίσως θα έπρεπε να ψάξουμε για ποιο λόγο μας έχουν πείσει ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε υγιείς αν δεν τρώμε μεγάλες ποσότητες κρέας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Σύμφωνα  με ένα  πλατιά διαδεδομένο μύθο, ο κόσμος δεν έχει την ικανότητα να ταίσει τους ανθρώπους του.
Ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί και έτσι η ιστορία συνεχίζεται. «Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά για  να φθάσουν για όλους. Οι πεινασμένες μάζες πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αν θέλουμε να σταματήσουμε μια καταστροφή θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο των γεννήσεων»
Όμως ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων, οικονομολόγων και ειδικών επί της αγροτικής ανάπτυξης διαφωνούν ριζικά με αυτή την θεωρία. « Είναι ένας μύθος» λένε ,στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά να φθάσουν για όλους και να μείνουν. Ότι γίνεται οφείλεται στην κακή χρησιμοποίηση των φυτικών πόρων και στον παράλογο τρόπο διανομής τους».Κατά τον Buckminster Fuller υπάρχουν αρκετοί πόροι για να θρέψουν ,να ντύσουν, να παρέχουν στέγη και να μορφώσουν κάθε άνθρωπο του πλανήτη όπως τον μέσο Αμερικάνο.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην μπορεί να ταίσει τους κατοίκους της από τους δικούς της πόρους. Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της πυκνότητας της γης και της πείνας. Η Ινδία   είναι το κλασσικό παράδειγμα του τι γίνεται όταν υπάρχει υπερπληθυσμός, ωστόσο η Κίνα έχει δύο φορές τον αριθμό κατοίκων ανά καλλιεργημένο στρέμμα από ότι η Ινδία και όμως εκεί δεν υπάρχει πείνα. Το Μπαγκλαντές έχει τον μισό αριθμό ανθρώπων ανά καλλιεργημένο στρέμμα από ότι το Ταϊβάν και όμως στο Ταϊβάν δεν υπάρχει πείνα. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πυκνά κατοικημένες περιοχές της γης δεν είναι ούτε η Ινδία ούτε το Μπαγκλαντές αλλά η Ολλανδία και η Ιαπωνία. Είναι φανερό ότι η πυκνή κατοίκηση δεν είναι ο λόγος που οι άνθρωποι πεινάνε .Φυσικά ο κόσμος έχει ένα όριο ανθρώπων που μπορεί να θρέψει και είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια (τώρα οι άνθρωποι φτάνουν τα 4).Σήμερα οι μισοί άνθρωποι υποφέρουν συνεχώς από πείνα, και πεθαίνουν από πείνα. Εάν υπάρχουν αρκετά αγαθά για όλους τους ανθρώπους, που βρίσκονται; Ας κοιτάξουμε ποιος ελέγχει τα τρόφιμα και πώς. Η βιομηχανία τροφών είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με έσοδα 150δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ( μεγαλύτερη από τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ατσαλιού και πετρελαίου).Σχετικά λίγες ,πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν την βιομηχανία. Έχει αναγνωρισθεί πλέον και έχει τεκμηριωθεί ότι μεγάλες εταιρίες έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη. Τι πραγματικά σημαίνει αυτό είναι  ότι οι λίγες αυτές εταιρίες είναι σε θέση να ελέγχουν και να κανονίζουν την κατανομή των τροφών για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πως είναι αυτό δυνατόν:
Ένας τρόπος για να ελέγχουν αυτές οι εταιρίες την αγορά είναι βαθμιαία να ελέγχουν κάθε φάση της παραγωγής. Για παράδειγμα μια μεγάλη εταιρία παράγει αγροτικά μηχανήματα, τροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο και κονσερβοκούτια. Αγοράζει αλυσίδες από σούπερ-μάρκετς ,καταστήματα χονδρικής πώλησης, καλλιεργεί φυτά και μεγαλώνει ζώα. Ένας μικρός αγρότης δεν μπορεί να συναγωνισθεί γιατί η εταιρία μπορεί τεχνητά να χαμηλώνει τις τιμές και έτσι να οδηγήσει τον μικρό αγρότη σε χρεοκοπία, και μπορεί να κερδίσει ότι έχασε από το χαμήλωμα των τιμών από άλλες περιοχές όπου δεν έχει πλέον συναγωνισμό και μπορεί τεχνητά να ανεβάσει τις τιμές. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι αγροτικές φάρμες στην Αμερική έχουν μειωθεί στις μισές. Περισσότεροι από 1000 ανεξάρτητοι αγρότες αφήνουν τις φάρμες τους κάθε εβδομάδα.
Και όμως το υπουργείο γεωργίας της Αμερικής μετά από έρευνες ανακάλυψε ότι οι ανεξάρτητες φάρμες μπορούν να παράγουν φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά από ότι οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις.
Οικονομική δυναμική :στις ΗΠΑ λιγότερο από το ένα  δέκατο του 1% όλων των εταιρειών ελέγχει το 50% όλης της παραγωγής. Το 90% της αγοράς των σιτηρών ελέγχεται  από 6 εταιρίες μόνο. Δύναμη αποφάσεων :Οι μεγάλες αγροτικές εταιρίες αποφασίζουν τι πρέπει να παραχθεί ,σε τι ποσότητες, τι ποιότητα, και σε ποια τιμή πρέπει να πουληθεί. Έχουν τη δύναμη να καθυστερούν την παραγωγή ή να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων προκαλώντας τεχνητές ελλείψεις (και αυξήσεις τιμών).
Οι άνθρωποι της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ελέγχουν τέτοιες καταστάσεις είναι οι ίδιοι κάτω από την κυριαρχία των εταιριών. Ψηλές κυβερνητικές θέσεις κατέχονται από ανώτερα στελέχη αυτών των εταιριών.
Οι πολυεθνικές είχαν μεγάλη επιτυχία στο να αυξάνουν τα κέρδη τους και να συσσωρεύουν πλούτη. Ο κανόνας είναι να αυξάνουν τις τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατούν την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο, ώστε να πουλιούνται όλα τα αγαθά έτσι ώστε καθημερινά οι τιμές διακυμαίνονται, ενώ σε μεγάλα χρονικά διαστήματα φαίνεται καθαρά ότι αυξάνονται πολύ.
Οι πολυεθνικές αγοράζουν όλο και περισσότερη γη. Μια έρευνα σε 83 χώρες έδειξε ότι το 3% των κτηματιών κατέχουν το 80% των αγροτικών εκτάσεων.
Μολονότι αυτό το πρότυπο σήμαινε πολλά κέρδη για λίγους, προκαλούσε μεγάλες ζημιές στους πολλούς .Δεν υπάρχει έλλειψη γης ή τροφής. Εάν ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της γης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ανθρωπότητας, ο σκοπός θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί. Όμως ο σκοπός είναι μεγάλα κέρδη για τους λίγους και έτσι έχουμε την τραγική ιστορία του πλανήτη με τους μισούς κατοίκους του να υποφέρουν από πείνα. Η ιδέα να γίνει κάποιος πλούσιος σε βάρος των άλλων είναι κάτι σαν αρρώστια του μυαλού που οδηγεί σε κάθε είδους διαστροφές στη γη μας. Στη Κεντρική Αμερική όπου το70% των παιδιών πεινάνε, το 50% της γης χρησιμοποιείται για φυτείες που δίνουν κέρδη (π.χ για κρίνα που δίνουν γρήγορα μεγάλα κέρδη, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα για την επιβίωση).Ενώ οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τα καλυτέρα χωράφια για «φυτείες κέρδους» (καφές, τσάϊ , καπνός, εξωτικές τροφές) οι ιθαγενείς αναγκάζονται να καλλιεργούν απότομα και πετρώδη χωράφια που είναι δύσκολο να αποδώσουν αρκετά λαχανικά.
Μεγάλα ποσά δόθηκαν για την άρδευση της ερήμου  της Σενεγάλης ώστε οι πολυεθνικές να μπορούν να καλλιεργούν μελιτζάνες και μάνγκος για να σερβίρονται στα πιο ακριβά τραπέζια της Ευρώπης.
Στης Αϊτή οι ιθαγενείς προσπαθούν να επιζήσουν καλλιεργώντας βουνά με κλίσεις 45 βαθμών. Λένε ότι είναι εξόριστοι από τα χωράφια τους-τα πιο πλούσια του κόσμου. Αυτά τα χωράφια ανήκουν σε μια χούφτα ανθρώπων, Μοσχάρια στέλνονται εκεί από την Αμερική για βοσκή και από εκεί πάνε σε προνομιούχα εστιατόρια.
Στο Μεξικό χωράφια που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς για το καλαμπόκι τώρα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σπάνιων λαχανικών για τους Αμερικανούς. Το κέρδος είναι 20 φορές μεγαλύτερο, εκατοντάδες χιλιάδες πρώην αγρότες είναι τώρα χωρίς γη. Επειδή δεν μπορούν να συναγωνισθούν τις πολυεθνικές πρώτα νοικιάζουν τα χωράφια τους για να παίρνουν τουλάχιστον λίγα λεφτά. Το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουν για τις πολυεθνικές, και τελικά γίνονται μετανάστες εργάτες ψάχνοντας για δουλειά για να ζήσουν την οικογένεια τους. Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αρκετές επαναστάσεις.
Το 1975 στην Κολομβία τα καλύτερα χωράφια χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια λουλουδιών 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα γαρύφαλλα έδωσαν κέρδος 80 φορές περισσότερο από ότι έδινε το σιτάρι που υπήρχε πριν.
Δεν υπάρχουν αρκετά; Τα καλύτερα χωράφια, ο καλύτερος φυσικός πόρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων κέρδους. Σε όλο τον κόσμο βρίσκουμε ένα συνεχές πρότυπο. Η γεωργία που ήταν κάποτε ο τρόπος που επιβίωναν εκατομμύρια αγρότες, τώρα έγινε μέσο παραγωγής για σπάνια, μη βασικά, αλλά κερδοφόρα προϊόντα για την καλά θρεμμένη μειονότητα που μπορεί να αγοράσει. Αντίθετα με τους μύθους που κυκλοφορούν η τροφή μας δεν κινδυνεύει από τις πεινασμένες μάζες αλλά από τους «ευγενείς» που κερδίζουν από τον διεθνή και συγκεντρωτικό έλεγχο των τροφών και των φυσικών πόρων.
Η παραγωγή κρέατος είναι η επιτομή αυτού του συστήματος «Το στάρι του φτωχού παίρνεται για να ταϊστεί η αγελάδα του πλούσιου», λέει ο διευθυντής του τμήματος διατροφής του ΟΗΕ. Αφού η ζήτηση για κρέας αυξάνεται τα πλούσια κράτη αγοράζουν περισσότερο και περισσότερο σιτάρι για να ταίσουν τις γελάδες και τα γουρούνια. Τα σιτηρά που κάποτε χρησίμευαν για την τροφή ανθρώπων τώρα πουλιούνται στον ψηλότερο πλειοδότη και αμέτρητοι άνθρωποι καταδικάζονται στην πείνα «ο πλούσιος μπορεί να συναγωνισθεί για το φαί του φτωχού, ο φτωχός δεν μπορεί να συναγωνισθεί καθόλου».
Στην «τελική Ειδοποίηση στον Καταναλωτή» ο John  Powell γράφει: «Η τιμή των τροφίμων θα αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι η τιμή του σιταριού έχει πέσει κατά 50% από το 1973 ,που δεν έχει ακόμα επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων. Αλλά, ψάχνοντας για τους λόγους της αύξησης, μην ψάχνετε μόνο στους Άραβες και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση του πληθυσμού του τρίτου κόσμου. Ψάξτε στις πολυεθνικές που ελέγχουν την βιομηχανία τροφίμων με την βοήθεια των φίλων τους στην Κυβέρνηση. Και να θυμάστε αυτό που τους απασχολεί είναι να κάνουν χρήματα και όχι να ταίσουν τον κόσμο. Και ενώ προσπαθούμε να ξετινάξουμε μύθους ας θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ανήμποροι».
«Αφού όλη η κυριότητα του σύμπαντος έχει κληρονομηθεί από όλα τα δημιουργήματα πως μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για ένα σύστημα στο οποίο ο ένας παίρνει πάρα πολλά και ο άλλος πεθαίνει για μια χούφτα σιτάρι».
                                                                                                                                    P.R.SARKAR
Πράγματι δεν είμαστε ανήμποροι. Και ακόμη όταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μπορεί να φαίνονται ανυπέρβατες, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, όταν όλοι οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι η ανθρώπινη κοινωνία είναι μια και αδιαίρετη. Έτσι όταν υποφέρει ένας  είναι σαν να υποφέρουν όλοι
Συζητώντας  πως μια κοινωνία βασισμένη στην παγκοσμιότητα μπορεί να εδραιωθεί ο P.R.Sarkar εξηγεί.
«Μια αρμονική κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί κινητοποιώντας το ζωντανό πνεύμα αυτών που επιθυμούν να φτιάξουν μια ανθρώπινη κοινωνία…..αυτοί στο μέτωπο μιας τέτοιας ηθικής κίνησης θα είναι αρχηγοί ηθικής ακεραιότητας, αρχηγοί που ο σκοπός τους δεν είναι η δόξα  ή ο πλούτος ή η δύναμη αλλά τα συμφέροντα ολόκληρης της ανθρώπινης κοινωνίας»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΜAΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

NAI
Εάν δίναμε όλα τα σιτηρά στους φτωχούς αντί να τα δίνουμε στα μοσχάρια, θα μπορούσαμε να ταίσουμε όλους τους χρονίως υποσιτιζόμενους ανθρώπους του κόσμου.
Εάν τρώγαμε το μισό κρέας από ότι τρώμε θα ελευθερωνόταν αρκετή τροφή να τραφεί ολόκληρος ο εν-αναπτύξει κόσμος.
Ένας καθηγητής του Harvard,o Jean Mayer υπολόγισε ότι εάν μειώναμε την παραγωγή κρέατος κατά 10% θα περίσσευε αρκετό σιτάρι να τρέφονταν 60 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η τραγική αλήθεια είναι ότι το 80-90% από όλο το σιτάρι που καλλιεργείται στην Αμερική χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρέατος.
Πριν 20 χρόνια ο μέσος Αμερικανός έτρωγε 20 κιλά κρέας τον χρόνο.Φέτος θα φάει 65 κιλά μόνο βοδινό.
Οι περισσότεροι τρώνε την ημέρα δύο φορές την ποσότητα πρωτείνης που χρειάζονται.
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες και οικονομολόγοι υποστηρίζουν την φυτοφαγία σαν την μοναδική λύση για το πρόβλημα της έλλειψης τροφής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας,γιατί λένε, η βασική αιτία του προβλήματος είναι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος.

ΠΩΣ Η ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΗΣ;
Η απάντηση είναι απλή το κρέας είναι η πιο αντιοικονομική και μη αποδοτική τροφή που μπορούμε να φάμε. Το κόστος του μισού κιλού πρωτείνης που παίρνουμε από το κρέας είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το κόστος μισού κιλού πρωτείνης της ίδιας θρεπτικής αξίας που παίρνουμε από τα φυτά. Μόνο το 10% της πρωτείνης και των θερμίδων που δίνουμε στα ζώα βρίσκεται στο κρέας που τρώμε. Δηλαδή το 90% πάει χαμένο.
Τεράστιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσουν τα ζώα. Αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά εάν χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σιτηρών, οσπρίων και λαχανικών. Για παράδειγμα ένα στρέμμα που χρησιμοποιείται για να μεγαλώσει ένα μοσχάρι δίνει περίπου μισό κιλό πρωτείνης. Αλλά εάν το ίδιο στρέμμα χρησιμοποιούταν για την παραγωγή κυάμου σόγιας θα έδινε 9 κιλά πρωτείνης .Δηλαδή με άλλα λόγια για να φάμε κρέας είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε 19 φορές την έκταση γης που θα χρησιμοποιούσαμε για την καλλιέργεια κυάμων σόγιας. Και ακόμα τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά, περιέχουν λιγότερο πάχος και δεν έχουν δηλητηριώδεις ουσίες.
Το μεγαλώνουμε ζώα για τροφή αχρηστεύει όχι μόνο μεγάλες εκτάσεις γης αλλά και πολύ νερό.
Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιείται 8 φορές περισσότερο νερό για την παραγωγή κρέατος από ότι για την παραγωγή λαχανικών και σιτηρών.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από πείνα, λίγοι πλούσιοι αχρηστεύουν μεγάλες εκτάσεις γης, πολύ νερό και σιτηρά για να φάνε κρέας που τελικά δηλητηριάζει αργά –αργά το σώμα τους. Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν πάνω από ένα τόνο σιτηρών ο καθένας τον χρόνο(τρώγοντας κρέας που χρειάζεται τόσα για να παραχθεί) ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταναλώνει κατά μέσο όρο 200 κιλά σιτηρών.
Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε κ.Βαλτχάϊμ είπε ότι η κατανάλωση κρέατος των πλουσίων χωρών είναι η αιτία για την πείνα που μαστίζει τον κόσμο και ο ΟΗΕ συνιστά σε αυτές τις χώρες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.
Η λύση αυτής της κρίσης ,λέγουν πολλοί επιστήμονες είναι η σταδιακή αλλαγή προς την φυτοφαγία.
«Εάν ήμασταν φυτοφάγοι η πείνα θα εξαφανιζόταν από τη γη. Τα παιδιά θα γεννιόνταν και θα μεγάλωναν με καλή τροφή και θα ζούσαν πιο ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή. Τα ζώα θα ήταν ελεύθερα να ζήσουν σαν άγρια, φυσιολογικά πλάσματα, χωρίς να αναγκάζονται να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες σαν σκλάβοι που τους παχαίνουν για την σφαγή»(Β.Pincoys Φυτική πρωτείνη).
«Η γη αρκετά για τις ανάγκες του καθενός, αλλά όχι για την απληστία καθενός».
Τώρα που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μελλοντικές ανάγκες θα καλυφθούν με φυτικές πρωτείνες, πολλές δυτικές χώρες έχουν αρχίσει τις έρευνες για την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών βασισμένων στο αλεύρι σόγιας. Αλλά οι Κινέζοι και άλλοι λαοί είναι πολύ μπροστά σε αυτό το είδος .Παίρνουν από χιλιάδες χρόνια φυτικές πρωτείνες τρώγοντας προϊόντα από σόγια.
Η φυτική διατροφή είναι η διατροφή του μέλλοντος. Είναι η διατροφή που πρέπει πάλι να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να σώσουμε τους φυσικούς πόρους της γης και τις πολύτιμες ζωές των συνανθρώπων μας. Ο φυτοφάγος του σήμερα δείχνει τον δρόμο που όλοι κάποτε θα ακολουθήσουν γιατί όλο και περισσότερο αναγνωρίζουν τα οφέλη της φυτοφαγίας και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της κρεοφαγίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Στην πνευματική επιστήμη ο νους έχει πολλά στρώματα και το πιο έξω στρώμα ή κέλυφος είναι γνωστό σαν ΑΝΑΜΑΓΙΑ ΚΟΖΑ ή φυσικό στρώμα κι αυτό αποτελείται από την τροφή που τρώμε .Ώστε κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει κάποια αλήθεια στο ρητό ότι ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει.
Ακριβώς όπως όταν χτυπήσουμε, εξωτερικά  το σώμα ο νους αισθάνεται τον πόνο, αν δεν παίρνουμε κατάλληλη τροφή, που να είναι θρεπτική, ευκολοχώνευτη και που να οδηγεί στην πνευματική και διανοητική ανάπτυξη, θα νοιώσουμε τις αντιδράσεις. Αρχικά οι βιοχημικές ουσίες, που τρώμε επιδρούν στη βιοχημική ισορροπία που ενυπάρχει στο αδενικό σύστημα μέσα στο σώμα. Σ΄ αυτούς τους αδένες οφείλονται οι έμφυτες παρορμήσεις του νου και τα ένστικτα του (Βρίτις)μέσα από τον ορμονικό ερεθισμό του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου .¨όταν αυτά τα ένστικτα δεν ελέγχονται, ο νους διαταράσσεται, κι επομένως για να διατηρηθεί η ηρεμία και η αυτοκυριαρχία, είναι ανάγκη να τρώει κανείς φαγητό, που δεν θα ερεθίζει υπερβολικά τους αδένες.
Σύμφωνα με το σύστημα της Γιόγκα, η τροφή μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις κύριες κατηγορίες.
ΣΑΤΒΙΚ (αγνό) φαγητό, είναι εκείνο που είναι καλό και για το νου και για το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους δημητριακούς καρπούς, τα φρούτα, τα καρύδια ,τους σπόρους, τα ελαφρά μπαχαρικά, το μέλι, τα βότανα, τα περισσότερα λαχανικά, τα όσπρια,  το γάλα και τα γαλακτερά προϊόντα και τα Ομοιοπαθητικά και Φυσικοπαθητικά φάρμακα.Οι τροφές ΣΑΤΒΙΚ έιναι αναγκαίες για όσους κάνουν ΑΣΑΝΑΣ δηλ. γυμναστική γιόγκα.
ΡΑΤ2ΑΣΙΚ( Μετουσιωτική , δραστήρια) τροφή, μπορεί να ναι ή όχι ωφέλιμη, είτε για το σώμα, είτε για το νου, αλλά στερείται από κάθε θετικό αποτέλεσμα και για τα δύο. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα φαγητά που δεν περιέχονται στην κατηγορία των ΣΤΑΒΙΚ ή ΤΑΜΑΣΙΚ.
Στην κατηγορία ΡΑΤ2ΑΣΙΚ περιλαμβάνονται τα θερμαντικά μπαχαρικά, τα ραπάνια σε μέτρια ποσότητα, ο σκέτος καφές, το μαύρο τσάι(τρία ή λιγότερα φλιτζάνια την ημέρα) ,ανθρακούχα ποτά, σόδα, σοκολάτα και φάρμακα με συνταγή (αλλοπαθητικά).Στα μέρη που η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν,η τροφή ΡΑΤ2ΑΣΙΚ γίνεται ΣΑΤΒΙΚ και η ΤΑΜΑΣΙΚ γίνεται ΡΑΤ2ΑΣΙΚ.
ΤΑΜΑΣΙΚ (Στατική, αδρανής) τροφή, είναι κακή για το νου και κακή ή όχι για το σώμα. Αυτή περιλαμβάνει κάθε είδους κρέας (συμπεριλαμβανομένης της ζελατίνας),ψάρι, αυγά, μανιτάρια, όλα τα είδη κρεμμυδιού, αλκοόλ, σκόρδο, θερμαντικά μπαχαρικά σε μεγάλες ποσότητες, βαριά τυριά, καπνός , καθετί χαλασμένο ή μουχλιασμένο, τσάι ή καφές (περισσότερο από 3 φλιτζάνια την ημέρα),φύλλα μουστάρδας, κλπ. Επίσης πολύ κακό κάνουν τα παραισθησιογόνα και άλλα φάρμακα (αλλοπαθητικά) χωρίς συνταγή γιατρού.
Βέβαια ,αν φάει κανείς πολύ μεγάλη ποσότητα από ΣΑΤΒΙΚ ή ΡΑΤ2ΑΣΙΚ τροφή ,το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ΤΑΜΑΣΙΚ.
ΠΡΟΣΟΧH:τα περισσότερα επεξεργασμένα τυριά που γίνονται στον κόσμο, χρησιμοποιούν ένα ζωϊκό προϊόν, αλλά σ΄ ελάχιστη ποσότητα .Επίσης σε πολλά μέρη του κόσμου στο ψωμί του εμπορίου, χρησιμοποιούν λαρδί (ζωϊκό λίπος),για να γίνει μαλακό.
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, στον κόσμο ,θα βρούμε πολλά διαιτητικά συστήματα, που όλα δίνουν καλές θεωρίες για να στηρίξουν ουσιαστικά τις αξιώσεις τους. Η διαφορά της παραπάνω δίαιτας είναι ότι πρώτα έρχεται η πρακτική κι ύστερα η θεωρία. Πρώτα έγιναν οι ασκήσεις του διαλογισμού και οι ΑΣΑΝΑΣ κι έπειτα έγινα πειράματα με φαγητό, που έδειξαν ποια τροφή είναι ωφέλιμη για τις πνευματικές ασκήσεις και ποια όχι. Πολλοί άνθρωποι που άρχισαν με τις πνευματικές εφαρμογές ,αλλά για ορισμένους λόγους εξακολουθούσαν να τρώνε τροφή ΤΑΜΑΣΙΚ, αργότερα εκούσια εγκατέλειψαν τις παλιές συνήθειες, καθώς οι πνευματικές ασκήσεις τους έκαναν πιο ευαίσθητους για τις επιδράσεις της τροφής που έτρωγαν. Πάντως ,αν προσπαθήσει κανείς, από την ώρα που αρχίζει πνευματικές ασκήσεις, να τρώει τροφή ΣΑΤΒΙΚ αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ.
Από σωματικής πλευράς αναγνωρίζεται ότι το κρέας είναι κακό για την υγεία. Αν εξετάσουμε τη βιοχημική σύσταση του σώματος, θα δούμε ότι είναι όξινο, λόγω των εκκρίσεων των ορμονών από τους διάφορους αδένες. Ώστε περισσότερες όξινες τροφές όπως το κρέας και το ψάρι, απλώς θα διαταράξουν τη χημική ισορροπία στο σώμα μας περισσότερο.
Το πιο φανερό παράδειγμα οξέων στο ανθρώπινο σώμα είναι το ουρικό οξύ, που είναι φυσικό υποπροϊόν της πέψης της τροφής, και πρέπει να αποβληθεί από το πεπτικό σύστημα –ιδιάιτερα με τα ούρα.
Το ζωϊκό σώμα όμοιο με το ανθρώπινο, περιέχει επίσης πάντα ένα ποσοστό ουρικό οξύ. Επομένως , όταν ένας άνθρωπος τρώει κρέας ζώου, αντί φυτά (αντί για τα φυτά, που αυτά τα ζώα συνήθως τρώνε) ,ο άνθρωπος καταναλίσκει μεγάλη, συγκεντρωμένη ποσότητα  ουρικό οξύ. Αυτό το οξύ ,σιγά-σιγά αυξάνεται, λόγω της ανικανότητας του ανθρώπινου σώματος να αποβάλει τόσο μεγάλες και συγκεντρωμένες ποσότητες και μαζεύεται, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις και στα σημεία τροφοδοσίας του κυκλοφοριακού συστήματος.
Το πιο φανερό αποτέλεσμα είναι ακαμψία των κλειδώσεων, που μπορεί βαθμιαία ,να καταλήξει σε σοβαρές αρρώστιες, όπως  ρευματισμός, αρθρίτιδα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, έλκη, χολόλιθους ,
νευρική ανωμαλία, καρδιοπάθεια, πίεση ,άσθμα και ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.
Αυτή η ίδια αποκρυστάλλωση και συγκέντρωση του οξέος, επιδρά άμεσα στο νευρικό σύστημα, κι έτσι επιδρά στον εγκέφαλο και το νου κι επιφέρει νευρικότητα, συγκινησιακή διαταραχή, ανεξέλεγκτη επιθετικότητα, ανησυχία και ανικανότητα για συγκέντρωση.
Γι αυτό είναι καλύτερα να τρώει κανείς βασικά τροφές, σαν τα λαχανικά, τα φρούτα και το γάλα. Μια καλά ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 50% βασικές τροφές.
Η τροφή ΣΑΤΒΙΚ, γενικά είναι πολύ πιο εύπεπτη από την ΤΑΜΑΣΙΚ. Αν παρακολουθήσουμε την δομή των εντέρων του ανθρώπινου όντος ,βλέπουμε ότι υπάρχει ένα αρκετά μακρύ σύστημα εντέρων.Αυτό αντιστοιχεί στο σύστημα εντέρων των ζώων που δεν είναι σαρκοφάγα και βρίσκεται σε αντίθεση με το πιο βραχύ σύστημα εντέρων, των σαρκοφάγων ζώων. Καθώς το κρέας  και το ψάρι αποσυντίθενται πολύ γρήγορα, το βραχύ εντερικό σύστημα είναι κατάλληλο για την απόρριψη των τοξινών του κρέατος, που αποσυντίθενται, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στους ανθρώπους ,που το μακρύ τους εντερικό σύστημα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που χρειάζεται για την αφομοίωση των φρούτων και των λαχανικών.
Επίσης ο τρόπος της θανάτωσης των ζώων, δημιουργεί υπερλειτουργία του αδενικού συστήματος τη στιγμή της θανάτωσης τους. Γι΄αυτό το λόγο το σώμα τους περιέχει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης. Αυτές οι ορμονικές εκκρίσεις επίσης είναι πολύ όξινες και έχουν πολύ δυσάρεστη επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και νου.
Όσο αφορά τις πρωτείνες, μόνο 10% από τις  πρωτείνες της τροφής των ζώων, κυρίως δημητριακών καρπών ,κλπ μπορεί να πάρει κανείς από το κρέας τους. Περίπου 75% από τα σιτηρά, χρησιμοποιούνταν για τροφή των ζώων.Για 20 εκατομμύρια, περίπου τόνους πρωτείνης, που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι και να τους θρέψουν, μόνο 2 εκατομμύρια ζωϊκής πρωτείνης, μπορεί να αποκτηθούν. Τα 18 εκατομμύρια που πάνε χαμένα, θα ικανοποιούσαν το έλλειμμα  του κόσμου σε πρωτείνες.
Αυτό είναι μια απίστευτη σπατάλη των προϊόντων. Περισσότερο από επαρκή ποσότητα πρωτείνης για το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να πάρει κανείς από τροφές ΣΑΤΒΙΚ, όπως το γάλα, τα προϊόντα του, τη σόγια, και τους συνηθισμένους συνδυασμούς σιτηρών, λαχανικών και καρπών .Πραγματικά και μόνο το γάλα και η σόγια, μπορούν μα παραγάγουν όλες τις πρωτείνες που χρειάζονται. Όσο για τις βιταμίνες και τα άλατα, που τόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό μας, δεν υπάρχει καλύτερη φυσική προέλευση, από λαχανικά και τα φρούτα.
Επίσης αφού τα ζώα είναι σε μια κατάσταση συνείδησης, αρκετά ανεπτυγμένη, θα πρέπει να προσπαθούμε να προμηθευόμαστε την τροφή μας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες καταστάσεις ζωής.
Όσο είναι δυνατόν, οι τροφές πρέπει να προέρχονται από καταστάσεις ζωής, λιγότερο ανεπτυγμένης συνείδησης. Αν μπορεί να υπάρχουν λαχανικά, τα ζώα δεν πρέπει να σκοτώνονται δεύτερον, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πριν την σφαγή οποιουδήποτε ζώου ,με αναπτυγμένη ή υποανεπτυγμένη  συνείδηση πρέπει να σκεφτεί κανείς, αν θα μπορούσε να ζήσει με υγιές σώμα, χωρίς την αφαίρεση αυτής της ζωής.
(Οδηγός για την Ανθρώπινη Συμπεριφορά Σελ 22).Όπως λέει η Χορτοφαγική Εταιρία, αν αγαπάς τα ζώα γιατί να τα τρώς;
Τα αυγά επίσης είναι βλαβερά για τους ίδιους  λόγους που είναι το κρέας. Η βιοχημική φύση των αυγών, αν και σε λιγότερο ανεπτυγμένη κατάσταση είναι παρόμοια με του κρέατος. Αυτά τα φαγητά προκαλούν μεγάλη ένταση στο σώμα και δημιουργούν πολλές δυσκολίες, σ΄ εκείνον που προσπαθεί να διαλογιστεί. Τα αυγά έχουν επίσης πολύ συγκεντρωμένη χοληστερόλη, που φράζει τις αρτηρίες και προκαλεί ανακοπή της καρδιάς και αρτηριοσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).
Οι έντονες αντιδράσεις που η τροφή ΤΑΜΑΣΙΚ έχει στο αδενικό σύστημα, δημιουργούν πολλές διαταραχές στο νου και δραστηριοποιούν ορισμένα ένστικτα ,όπως φόβο, μίσος, θυμό, σεξουαλική ορμή ,σε σημείο, που να μην ελέγχουμε το νου μας.
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο προκαλούν μεγάλη θερμότητα στο σώμα, ιδίως στα κατώτερα τμήματα, γιατί  περιέχουν ουσίες, που προκαλούν διαστολή των φλεβών και έτσι ρίχνουν τη πίεση του αίματος και αυξάνουν την ροή του αίματος. Αυτό είναι ακόμα μια σπουδαία αιτία του ερεθισμού του αδενικού συστήματος και όλων των διανοητικών δυσχερειών που ακολουθούν .Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι πολύ όξινα ,ακόμα πιο πολύ κι από το κρέας Όποιος τρώει κρεμμύδια και σκόρδο θα αισθάνεται μια πολύ δυσάρεστη μυρουδιά στο σώμα του, γιατί το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτό το φαγητό και το απορρίπτει.
Υπάρχουν μερικοί διαιτολόγοι, που ισχυρίζονται πως τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν θετικό αποτέλεσμα στο σώμα. Αυτό γίνεται, γιατί το σώμα τα απορρίπτει σύντομα, κι έτσι δημιουργείται ένας καθαρισμός. Αλλά η νοητική διαταραχή, που προέρχεται από επιβάρυνση του νευρικού συστήματος είναι έντονη, και προκαλεί δυσκολίες στον διαλογισμό.
Τα μανιτάρια, επειδή είναι μύκητες, είναι παράσιτα και τρέφονται από νεκρά, χαλασμένα και αποσυντεθημένα πράγματα, ώστε όταν τα τρώει κανείς, απορροφούν ενέργεια από το σώμα παρά να δίνουν. Επίσης περιέχουν τοξικές ουσίες, που διαταράσσουν το νου.
Τα ναρκωτικά ,το αλκοόλ, ο καπνός δεν είναι μόνο βλαβερά για το σώμα αλλά και για το νου. Αυτά τα πράγματα, που αλλάζουν τη διανοητική κατάσταση με εξωτερικά μέσα, επιδρούν στην εξασθένιση της θέλησης και της διανοητικής ικανότητας, ώστε η αυτοκυριαρχία είναι σχεδόν αδύνατη.
Πρέπει να προσέχουμε πολύ την διατροφή μας, και να αποφεύγουμε  τις κονσερβοποιημένες τροφές κι επεξεργασμένες τροφές, γιατί πολλές πρόσθετες ουσίες διατήρησης τους είναι ΡΑΤΖΑΣΙΚ και σε μεγάλες ποσότητες γίνονται ΤΑΜΑΣΙΚ.
Πολλή φασαρία γίνεται από πολλούς ανθρώπους για τις θρεπτικές ουσίες της τροφής τους. Όμως, είναι το ίδιο σπουδαίο αν όχι και περισσότερο, οι ψυχικές και πνευματικές δονήσεις, που μπαίνουν στη τροφή, όταν ετοιμάζεται. Αν το φαγητό παρασκευάζεται από κάποιον με όχι ισορροπημένο νου, θυμωμένο που έχει κακές σκέψεις για κάτι ή κάποιον ή από άνθρωπο που γενικά έχει κακή διάθεση (χαρακτήρα) που σκόπιμα δημιουργεί έριδες μεταξύ των ανθρώπων, ή ζει με την εκμετάλλευση των άλλων, αυτές οι δονήσεις του θα εισχωρήσουν στη τροφή που παρασκευάζει.
Τα καλύτερα αποτελέσματα για το νου έχει η τροφή, όταν παρασκευάζεται από άνθρωπο με πνευματική φύση. Όταν παρασκευάζει κανείς φαγητό, ο νους πρέπει να διατηρείται σε μια πολύ πνευματική κατάσταση σαν το φαγητό να είναι μια προσφορά στον ίδιο το Θεό.
Προσπαθείτε πάντα να τρώτε πολλοί μαζί, αν είναι δυνατόν ,και να υπάρχει ήρεμη κι ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά την ώρα του φαγητού.
«Όπως η άφιξη της βαθυκόκκινης αυγής είναι αναπόφευκτη στο τέλος του τρεμάμενου σκοταδιού της έναστρης νύκτας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ξέρω ότι ένα δοξασμένο φωτεινό κεφάλαιο θα έλθει επίσης μετά την ατελείωτη μορφή και την ταπείνωση της παραμελημένης ανθρωπότητας του σήμερα. Αυτοί που αγαπούν την ανθρωπότητα, αυτοί που επιθυμούν την ευημερία όλων των ζωντανών πλασμάτων, πρέπει να είναι σθεναρά δραστήριοι από αυτή την στιγμή, αφού τινάξουν όλο το λήθαργο και την νωθρότητα από πάνω τους, ώστε η πιο ευοίωνη ώρα να φτάσει το συντομότερο.
…Αυτή η προσπάθεια ,η ευημερία της ανθρώπινης φυλής, ενδιαφέρει τον καθένα-είναι η δική σου, δική μου και δική μας. Μπορούμε να αγνοήσουμε τα δίκαιά ,μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας.
Ξεχνώντας τις υποχρεώσεις μας οδηγούμε την ανθρώπινη φυλή στην  ταπείνωση»

«ΑΧΙΜΣΑ» ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΣΜΑ
           
Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που δεν πρέπει να τρώμε κρέας είναι ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε ζώα χωρίς να είναι ανάγκη. Πολλές θρησκείες και πνευματικές οργανώσεις υποστηρίζουν την φυτοφαγία, γιατί πιστεύουν στη ιερότητα της κάθε ύπαρξης και την ανάγκη να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο.
Σύμφωνα με τις θέσεις του ένας άνθρωπος βλέπει τα ζώα όχι σαν σκλάβους και σαν τροφή αλλά σαν μικρούς αδελφούς και αισθάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να τα πληγώσει και να τους πάρει βίαια τη ζωή εκτός αν η επιβίωση του εξαρτάται αποκλειστικά από αυτά. Αφού λοιπόν είναι δυνατόν για μας να ζούμε πιο υγιεινά χωρίς να τρώμε κρέας, είναι σωστό να ρωτήσουμε αν το κρέας είναι ηθικό και ανθρώπινο. Γιατί είναι φανερό ότι τα ζώα δεν μας προσφέρουν την ζωή τους ηθελημένα.
Οποιοσδήποτε έχει επισκεφτεί ένα σφαγείο μπορεί να πει ότι τα ζώα υποφέρουν πολύ πριν και κατά την διάρκεια της σφαγής τους. Στις ΗΠΑ μόνο σχεδόν 9 εκατομμύρια ζώα σφάζονται κάθε μέρα για τις υποτιθέμενες ανάγκες των Αμερικανών. Αυτοί από εμάς που δακρύζουν αν η γάτα τους ή ο σκύλος τους σκοτωνόταν συμμετέχουν σιωπηλά στη σφαγή εκατομμύριων ζώων καθημερινά.
Ένας σύγχρονος πνευματικός ηγέτης ο Shrii Anandamutri εξηγεί την «ΑΧΙΜΣΑ» ως εξής: «Όσο γίνεται οι τροφές πρέπει να διαλέγονται από ομάδες που η ανάπτυξη της συνείδησης  είναι σχετικά μικρή, Π.χ εάν υπάρχουν λαχανικά δεν πρέπει να σφάζονται ζώα. Δεύτερον πριν σκοτώσετε ένα ζώο που έχει ανεπτυγμένη ή υποανεπτυγμένη  συνείδηση σκεφθείτε ξανά και ξανά αν είναι δυνατόν να ζήσετε σε ένα υγιεινό σώμα χωρίς τέτοιου είδους τροφές».
Πολλοί Άγιοι είχαν την ίδια γνώμη. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήσαν αντίθετοι με την κρεοφαγία και την θεωρούσαν ακριβή και βάρβαρη πολυτέλεια. Σε όλη την ιστορία σοφοί άνθρωποι και πνευματικοί αρχηγοί δίδαξαν ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε ψηλότερα επίπεδα συνείδησης ή δεν  θα δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία βασισμένη στην αγάπη μέχρι να κόψουμε την βάρβαρη συνήθεια της κρεοφαγίας.
«Νομίζω ότι η φυτοφαγία κρίνοντας μόνο το φυσικό της αποτέλεσμα στην ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου, θα ωφελούσε πολύ το ανθρώπινο γένος»
                                                                                                                        Albert Einstein

« ΤΑ ζώα είναι φίλοι μου…….και εγώ δεν τρώω τους φίλους μου»
«Αυτό είναι φοβερό. Όχι μόνο ο βασανισμός και ο θάνατος των ζώων, αλλά και ο άνθρωπος στερεί απ΄ τον εαυτό του, χωρίς λόγο ,την μεγαλύτερη πνευματική ικανότητα-της συμπάθειας και του οίκτου για όλα τα ζωντανά πλάσματα σαν αυτόν-και βιάζοντας τα αισθήματα του γίνεται σκληρός».
                                                                                                              George Bernard Shaw
«Ο αληθινός άνθρωπος είναι ο βασιλιάς των ζώων, γιατί υπερέχει από αυτά στη σκληρότητα. Ζούμε με  το να σκοτώνουμε άλλους. Είμαστε τόποι ταφής. Από μικρή ηλικία σταμάτησα να τρώω κρέας, και θα έρθει καιρός όπου οι άνθρωποι θα βλέπουν την σφαγή των ζώων όπως βλέπουν την σφαγή των ανθρώπων.»
                                                                                                              Leonardo Da Vinci
«Αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε οι ζωντανοί τάφοι σφαγμένων ζώων πως μπορούμε να περιμένουμε ιδεώδεις συνθήκες στη γη;»
                                                                                                              Leo Tolstoy
«Η ειρήνη στον κόσμο ,ή κάθε άλλο είδος ειρήνη, εξαρτάται από τη στάση του μυαλού. Η φυτοφαγία μπορεί να φέρει την κατάλληλη διάθεση στο μυαλό για ειρήνη ….οδηγεί σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής, που αν εφαρμοσθεί παγκόσμια μπορεί να οδηγήσει σε μια καλλίτερη πιο δίκαια και πιο ειρηνική κοινωνία χωρών».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η  «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»
Η αρχή της «Ζωτικής Ζωής» λέει ότι ορισμένες τροφές περιέχουν ζωϊκή ενέργεια (Πράνα) από ότι άλλες. Την σοβαρότητα της ζωτικότητας των τροφών είχε εκτιμήσει πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας που είπε «Μόνο ζωντανές φρέσκες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να καταλάβει την αλήθεια» Ο Ρώσος συγγραφέας Τολτσόι έλεγε : «Το να τρεφόμαστε με τα πτώματα των σφαγμένων ζώων έχει από μόνο του άσχημη γεύση».
Ξέρουμε ότι όλη η ζωή ζει με την ενέργεια του ήλιου και αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται σε πράσινα φυτά, φρούτα, ξηρούς καρπούς  ,σιτηρά και λαχανικά. Όταν τρώμε αυτές τις τροφές παίρνουμε την ηλιακή ενέργεια άθικτη. Πολλά φυτά κρατάνε την ενέργεια αυτή για πολλές ημέρες από τότε που έχουν κοπεί. Ακόμα έχουν την δύναμη να βγάζουν βλαστούς και να μεγαλώνουν. Στην αντίθετη πλευρά το κρέας σαπίζει για αρκετές μέρες πριν το φάμε. Για χιλιάδες χρόνια Γιόγκις και Άγιοι έχουν διδάξει ότι το σώμα και το μυαλό επηρεάζονται βαθιά από τις τροφές που τρώμε. «Είσαι ότι τρως» είναι ένα ρητό που αφορά και το σώμα και το μυαλό. Σύμφωνα με ένα Γιόγκι,»Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από αμέτρητα ζωντανά κύτταρα….Τα ζωντανά αυτά κύτταρα δημιουργούνται σύμφωνα με τις τροφές που τρώμε. Τελικά όλα αυτά μαζί θα επηρεάσουν το μυαλό σας .Εάν τα ανθρώπινα κύτταρα μεγαλώνουν με σάπιες τροφές και που μυρίζουν άσχημα όπως οι σάρκες των ζώων όπου επικρατούν κακές ορμές, είναι τελείως φυσικό το μυαλό να κλίνει προς την κακία.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ
Αϊνστάιν,Πλάτων,Λέων Τολστόϋ,Μπομπ Ντύλαν,Λουίζα Μαίη,Άλκοτ,Ραλφ,Γουάλντο Έμερσον,Βενιαμίν Φράγκλιν,Ριτσαρντ Βάγκνερ,Σωκράτης,Οβίδιος,Ισαάκ Νιούτον,Πυθαγόρας,Κάντις Μπέργκεν,Μαχάτμα Γκάντι,Λεονάρντο ντα Βίντσι,Βούδας,Βολταίρος,Ζαν Ζακ Ρουσσώ,Τζων Μίλτον,Πλούταρχος,Τσαρλς δαρβίνος,Πωλ Νιούμαν,Σενέκας,Άλβερτ Σβαϊτσέρ,Τζαίημς Κόμπυρν,Τζώρτζ Μπέρναρντ Σώου,Δαλαϊ Λάμα.

ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Μια αρχαία αρχή των Γιόγκι λέει ότι για να αλλάξουμε ένα βαθιά ριζωμένο συνήθεια δεν είναι σωστό να το ξεριζώσουμε γιατί είναι πολύ δύσκολο, αλλά να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε μια συνήθεια δίπλα στην παλιά –και να δώσουμε στην καινούργια συνήθεια πολύ προσοχή και αγάπη. Πολύ σύντομα αυτή η καινούργια συνήθεια θα γίνει δυνατή και όμορφη και χωρίς πολύ προσπάθεια η παλιά θα εξαφανιστεί. Να μερικές προτάσεις για την καλλιέργεια μιας καινούργια ς συνήθειας:
Αγοράστε δύο ή τρία βιβλία συνταγών με φυτικές τροφές και βάλτε τα σε μέρος που να φαίνονται (ένα πολύ θρεπτικό και πολύ νόστιμο φαγητό με φυτικές τροφές στοιχίζει περίπου 50% φθηνότερα).
Μάθετε δύο εύκολες συνταγές και φτιάξτε τις μερικές φορές αντί για κρέας.
Επισκεφθείτε ένα κατάστημα με φυτικές τροφές. Περιεργαστείτε τα προϊόντα και ρωτήστε ερωτήσεις για αυτά.
Η αλλαγή από την σαρκοφαγία στην διατροφή με ζωντανές φρέσκες και θρεπτικές τροφές είναι πολύ πιο εύκολη από ότι φαίνεται. Υπάρχουν χιλιάδες νόστιμα φαγητά που οι μη φυτοφάγοι δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν. Και αυτό οφείλεται στη συνήθεια και στην κακή πληροφόρηση. Πολλοί άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν φαγητά με πολύ θρεπτική αξία που γίνονται με συστατικά που ούτε καν τα ήξεραν πριν-όπως κέχρος, είδη σίκαλης, είδη σιτηρών, διάφορα όσπρια, καφέ, ρύζι κλπ. Να θυμάστε ,το να μάθει να μαγειρεύει φυτικές τροφές είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Πολύ αρχάριοι αναφέρουν ευχάριστο μαγείρεμα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το πιο ωραίο στο μαγείρεμα φυτικών τροφών είναι το ότι όλα τα βασικά που μαθαίνεις στην αρχή μπορείς να τα εφαρμόσεις σε αμέτρητα είδη.
Εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνετε φυτοφάγοι περάστε ένα απόγευμα από ένα σφαγείο-θα σας βοηθούσε αρκετά.
Θα πρέπει να περιμένετε κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Αλλά όχι μεγάλες .Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα άμεσα αποτελέσματα (περισσότερη ενέργεια, καθαρότερο πεπτικό σύστημα, διαυγέστερο μυαλό, γλυκύτερη μυρωδιά του σώματος)τόσο ικανοποιητικά που η συνέχεια για αυτούς γίνεται πολύ ευχάριστη .Η υγεία που παίρνετε δεν είναι μόνο του σώματος. Θα αισθανθείτε την χαρά εκπληρώνοντας ανθρωπιστικές ιδέες και κάνοντας υπηρεσίες αγάπης σε όλα τα πλάσματα (ανθρώπους και μη)αυτού του πλανήτη. Κάνοντας μια φυτική διατροφή, η φυσική διατροφή του ανθρώπου, κάνετε λιγότερο κακό στα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη μας, και μας βοηθά να καταλάβουμε περισσότερο και περισσότερο την ενότητα της ζωής και να αντιληφθούμε την Μια Άπειρη Συνείδηση που βρίσκεται πίσω από όλα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου