Αγωγή εναντίον του Κράτους και των υπουργών Υγείας και Παιδείας σχετικά με την έκδοση και εφαρμογή των Διαταγμάτων που αφορούν την εβδομαδιαία υποχρεωτική εξέταση με rapid test των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία, καταχώρησαν 67 γονείς. Παράλληλα, ζητούν την αναστολή των σχετικών Διαταγμάτων μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος των γονέων, Γιάννος Γεωργιάδης, το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για ακρόαση την Τρίτη 4 Μαΐου, δίνοντας στους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το Κράτος διά του Γενικού Εισαγγελέα και οι δύο υπουργοί, έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να ετοιμάσουν και να καταθέσουν τις θέσεις τους επί του θέματος. Ο δικηγόρος των γονέων αναφέρει ότι τα Διατάγματα που εκδίδονται από τον υπουργό Υγείας βάσει του άρθρου 6 του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου είναι παράνομα. Κι αυτό, όπως εξηγεί, διότι βάσει του εν λόγω άρθρου, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει Κανονισμούς και όχι Διατάγματα. «Επίσης οποιοιδήποτε Κανονισμοί εκδίδονται μέσω του πιο πάνω νόμου θα πρέπει βάσει σχετικού άρθρου να κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για να ισχύουν πρέπει να λάβουν την έγκρισή της».
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η μόνη άλλη περίπτωση που θα μπορούσε η εκτελεστική εξουσία να εκδίδει διατάγματα περιοριστικά των ατομικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα, είναι βάσει του Άρθρου 183 του Συντάγματος με την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που δεν έγινε. Για να κηρυχτεί το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και η διάρκεια της είναι μόνο για δύο μήνες. Μετά τους δύο μήνες μπορεί να παραταθεί μόνο με έγκριση της Βουλής. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει έκδηλη παρανομία.
Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς τονίζουν πως επηρεάζονται άμεσα τα δικαιώματα των παιδιών τους κατά παράβαση του άρθρου 7 που αφορά την επέμβαση στην ατομική ακεραιότητα και του άρθρου 20 που αφορά το δικαίωμα για εκπαίδευση, ενώ παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αντίθετα με σχετικές διεθνείς συμβάσεις προστασίας του παιδιού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με θέματα βιοϊατρικής. Παράλληλα, αναφέρουν πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η διατήρηση των παράνομων Διαταγμάτων να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στην ψυχική υγεία των παιδιών, όσο και στην ομαλή απρόσκοπτη εκπαίδευση τους σε μία κρίσιμη περίοδο όπου θα πρέπει να παρακαθίσουν σε σημαντικές εξετάσεις από τις οποίες κρίνεται το μέλλον τους».
Cherokee 21
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου