Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Από τη θέση αυτή γινόμαστε τακτικώς δυσάρεστοι. Αλλά, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, χρήσιμοι.
Και όπως απεδείχθη από τη χθεσινή ντροπιαστική παρουσία του προέδρου Ζελένσκι ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας, έχουμε δίκαιο όταν φωνάζουμε – μακάρι να είχαμε πέσει έξω:
Όλα έγιναν λάθος! Λάθος, διότι η πρόσκληση προς τον Ουκρανό πρόεδρο έγινε από τον πρωθυπουργό και όχι από τον πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπεται. Λάθος, γιατί γενικότερα στην ουκρανική κρίση η κυβέρνηση, που ψάχνει από τώρα συνεργασίες με άλλα κόμματα για την επομένη των εκλογών, χειρίζεται το θέμα χωρίς να έλθει σε συνεννόηση με κανέναν. Οπλα στέλνει; Μόνη αποφασίζει! Αντιαρματικά και δυνάμεις στη Βουλγαρία; Μόνη αποφασίζει. Οπλα ζητά ξανά ο Ζελένσκι, με τη μεσολάβηση της κυρίας Νούλαντ; Μόνη αποφασίζει. Πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο αποστέλλει να μιλήσει στη Βουλή; Μόνη αποφασίζει. Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει; Μόνη αποφασίζει, χωρίς να εξηγεί το γιατί, παραπέμποντας αορίστως σε αρχές και αξίες. Χθες όμως μέσα σε δευτερόλεπτα πήγαν περίπατο όλες οι «αρχές» και όλες οι «αξίες».
Χθες, δυστυχώς, η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και κατ’ επέκτασιν η χώρα πλήρωσαν τα επίχειρα γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Χθες απεδείχθη γιατί είναι λάθος να ιδεολογικοποιείς έναν πόλεμο και να προσπαθείς να διχάσεις μια κοινωνία σε φιλοαμερικανούς και φιλορώσους.
Όποιος ξέρει ελληνική Ιστορία το γνωρίζει άριστα: Δεν περνάνε αυτά! Και αν περάσουν για λίγο έρχεται μια ωραία στιγμή που ένας ασεβής πρόεδρος μιας νεοσύστατης, μόλις είκοσι ενός ετών, δημοκρατίας με μια κίνησή του, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, σε γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και τα γκρεμίζει όλα.
Το Τάγμα Αζόφ
Με την υπόδειξη των συμμάχων μας -σιγά μην το σκέφτηκε μόνος ο Ζελένσκι-, τόλμησε να κάνει κάτι που δεν τόλμησε ούτε στο Κογκρέσο ούτε στην Μπούντεσταγκ ούτε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ούτε στο ισπανικό, στο ιταλικό και το καναδικό Κοινοβούλιο. Εμφάνισε άνδρες του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ (φωτογραφίες των οποίων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη από επίσκεψή του στην Ουκρανία) ενδεδυμένους τον μανδύα του Ελληνα ομογενούς και τους έδωσε τον λόγο για να μας πουν τι; Πως τραμπούκιζαν τις Αρχές της χώρας αυτής με τα όπλα μέχρι προσφάτως, του γενικού εισαγγελέα μη εξαιρουμένου; Για ποιες αρχές και αξίες ομιλούμε, λοιπόν; Ο Ζελένσκι νομιμοποίησε την ελληνική εθνικοσοσιαλιστική Ακροδεξιά χθες, η οποία με το δίκιο της θα ζητά να ανέβει ξανά στο βήμα της Βουλής!
Εάν ανεβαίνουν με τόση ευκολία οι Ουκρανοί συμμαχητές τους και δεν μιλά κανείς, τότε γιατί δεν έχουν δικαίωμα και οι έγκλειστοι του Δομοκού να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στα έδρανα; Εάν οι ναζί της Ουκρανίας δεν είναι εγκληματική οργάνωση και στρογγυλοκάθονται πρώτο τραπέζι «πίστα» στην ελληνική Βουλή, τότε γιατί είναι εγκληματική οργάνωση οι Ελληνες ναζί; Του ιδίου φυράματος είναι. Σβάστικες και αγκυλωτούς σταυρούς έχουν οι μεν χαραγμένους στα μπράτσα τους, σβάστικες και αγκυλωτούς σταυρούς έχουν και οι δε. Ο «Αγών» του Χίτλερ είναι το πολιτικό ευαγγέλιο των μεν, ο «Αγών» και των δε. Το έχουν στο προσκεφάλι τους. Με αυτό κοιμούνται!
Πέραν αυτών όμως ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε και άλλες απρέπειες: Συνέκρινε το «Ελευθερία ή Θάνατος» το δικό μας, που αφορούσε την αντίσταση ενός έθνους με Ιστορία αιώνων στον αλλόδοξο κατακτητή, με τον αδελφοκτόνο πόλεμο που μαίνεται μέρες τώρα μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Σωστά θύμισε χθες η Κανέλλη στο Κοινοβούλιο ότι οι Μπρέζνιεφ και Χρουστσόφ που ηγήθηκαν της ΕΣΣΔ ήταν Ουκρανοί και όχι Ρώσοι. Και βεβαίως ο Ζελένσκι τόλμησε να κάνει αναφορές στη Φιλική Εταιρεία, η οποία ήταν προϊόν ελληνορωσικής συνεργασίας, όχι ελληνοουκρανικής.
Για τη δε παράλειψή του να πει μια λέξη για την Κύπρο δεν χρειάζονται πολλά. Ελπίζω να ανέφερε κάτι στην κυπριακή Βουλή. Θα αποφύγω τον πειρασμό να σταθώ στις παρεμβάσεις του αγαπητού προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ειδικώς στο σκέλος των «ζήτω», λέξη που σπανίως ακούγεται στην αντιπροσωπία μας στις οικείες εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής μνήμης. Περιορίζομαι να πω ότι η χθεσινή ημέρα ήταν αποφράδα για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Φάνηκε τόσο κατώτερο των περιστάσεων… Δεν θα διστάσω όμως με λύπη να πω το εξής απευθυνόμενος στους εμπνευστές αυτού του μείζονος εξευτελισμού: Καλά να πάθετε! Τις αρχές και τις αξίες τις έχουμε για να τις υπηρετούμε αδιακρίτως. Όχι να τις κόβουμε και να τις ράβουμε στα μέτρα των συμμάχων αναλόγως των συμφερόντων τους. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ναζί. Δεν υπάρχουν καλές και κακές χώρες, όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι εργαλείο γεωπολιτικής ισχύος οι αρχές και οι αξίες για να τις τεντώνουμε τη μια και να τις χαλαρώνουμε την άλλη.
Να λέμε ότι ο Ερντογάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυλακίζει κόσμο τη μια, και την άλλη να του πουλάμε F-16 και να του συγχωρούμε τις αμαρτίες. Ή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή δεν τα παραβιάζει. Δεν γίνεται τη μια να συγκεντρώνονται όλα τα κόμματα έξω από το Εφετείο για να πανηγυρίσουν την καταδίκη και τη φυλάκιση της Χρυσής Αυγής και την άλλη τα ίδια κόμματα σχεδόν, πλην ΚΚΕ, να στρώνουν κόκκινο χαλί στους Ουκρανούς ναζί.
Από την αρχή της κρίσης επισημάναμε καλόπιστα προς την κυβέρνηση ότι είναι λάθος το πολεμικό δίλημμα «δημοκρατία ή ανατολικός αυταρχισμός» και πως δεν πρέπει να επενδύει σε αυτό, παίζει με τη φωτιά.
Διότι στο μυαλό των πολιτών η δημοκρατία ταυτίζεται σταδιακά λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος με τη φτώχεια, τους λογαριασμούς ρεύματος και την οικονομική εξαθλίωση.
Και αν αύριο οι Ρώσοι εκνευρισθέντες ζητήσουν να πληρώσουμε σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, τι γίνεται; Ο λαός δεν ψηφίζει τον Πούτιν για πρωθυπουργό για να του ρίξει τις ευθύνες στις κάλπες! Τα πρώτα πολιτικά μηνύματα για τις συνέπειες του πολέμου ήρθαν από την Ουγγαρία και τη Σερβία, ακολουθεί και η Γαλλία. Και να χάσει η Λε Πέν το ποσοστό της, θα είναι λόγω της ακρίβειας ιδιαιτέρως αυξημένο. Εχοντας σαφή αίσθηση των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη στο εκλογικό σώμα εκτιμούμε ότι το πατατράκ Ζελένσκι θα προκαλέσει ζημιά στο απαθές και σιωπηλό για το μέγεθος της προκλήσεως που εδέχθη πολιτικό σύστημα.
Μένει στο τέλος να μετρηθεί και η έκταση της ζημιάς. Στις κάλπες. Αυτού του είδους οι πολιτικές διαιρέσεις και διχοτομήσεις είναι λίαν επικίνδυνες!
Cherokee21