2021/03/09
ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
14-9-2015
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ,ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΣ , Η΄ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ; ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΣΟΥ.
5-11-2014
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι
Υπάρχουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που χρειάζεται να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, οι οποίες μπορεί ν’ αποβούν σωτήριες μέχρι να δοθεί η εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, γι’ αυτό καλό είναι όλοι μας, να έχουμε τις βασικές γνώσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτή την ενότητα.
Το βασικό υλικό, προέρχεται από τις σημειώσεις του Μάνου, ο οποίος είχε παρακολουθήσει το Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού και θεωρούμε ότι είναι από τα καλύτερα που δίνονται.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις και τις ιατρικές υπηρεσίες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
ΣΩΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Αρωγός : Αυτός που παρέχει τις Π.Β.
Θύμα: Αυτός που εχει υποστεί το ατύχημα
Τρεις παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν:
α. Ασφάλεια : Βλέπω αν είναι ασφαλές να παραμείνω εγώ και το θύμα στον τόπο του ατυχήματος. Μετακινώ το θύμα μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος εκεί που βρίσκεται. Σε μοτοσικλετιστή δεν βγάζω ποτέ το κράνος !!
β. Εκτίμηση: Εξετάζω ποια είναι η σοβαρότερη βλάβη που εχει το θύμα , ώστε να ασχοληθώ κατά προτεραιότητα(αιμορραγίες ,κρανιακές κακώσεις, κατάγματα κλπ).
γ. Βοήθεια : Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσω σε βοήθεια και τρίτους (και το ασθενοφόρο).
Όταν καλώ το ασθενοφόρο , μιλάω καθαρά , εξηγώ την κατάσταση , δίνω ακριβείς πληροφορίες για τον τόπο του ατυχήματος , και δεν κλείνω ποτέ πρώτος το τηλέφωνο. Αφήνω το κέντρο άμεσης βοήθειας να το κλείσει , αφού έχει πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.
ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
1. Διαπίστωση της βλάβης
α. Αντικειμενική (Τι βλέπω εγώ , σύγκριση μελών μεταξύ τους για να δω αν κάτι δεν πάει καλά, έλεγχος λειτουργικότητας των μελών κλπ)
β. Υποκειμενική (Τι πληροφορίες μου δίνει το ίδιο το θύμα , όπως τις αντιλαμβάνεται αυτό).
2. Εξουδετέρωσης του παράγοντος επιδείνωσης (Ακινητοποίηση , έλεγχο αναπνοής - σφυγμών , κλίση ασθενοφόρου, σκέπασμα του θύματος για να κρατηθεί ζεστό κλπ)
3. Ενθάρρυνση του Θύματος
(Κάποιο καλό λόγο , να του δείξω ότι υπάρχει κάποιος που εχει αναλάβει να τον βοηθήσει. Κρατάω το θύμα ήρεμο και ζεστό. Ελέγχω συνεχώς την αναπνοή και τον σφυγμό).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
1. Φάρμακα
Οξυζενέ - αντισηπτικό( κίτρινο betadin) - παυσίπονα - αντιισταμινικά - οινόπνευμα - Ipecavom για πρόκληση εμετού - καρβουνάκια η carbomix κάψουλες - κόκκινο ιώδιο
αμμωνία .
2. Υλικά
Βαμβάκι - γάζες αποστειρωμένες - γάζες βαζελινούχες (ξηροφορμίου) -
επίδεσμοι κοινοί - επίδεσμοι ελαστικοί - λευκοπλάστ - τραυμαπλάστ - θερμόμετρο - ψαλίδι - σύριγγες - λαβίδες - αλουμινοκουβέρτα - παγοκύστη - θερμοφόρα - γάντια, ½ έτοιμους νάρθηκες - φακός- σφυρίχτρα - ειδική σύριγγα που “βυζαίνει” για τσιμπήματα κλπ) , λίγη σόδα φαγητού , λίγο αλάτι.
ΤΡΑΥΜΑΤΑ
Διακρίνονται σε κλειστά και ανοικτά τραύματα.
Α.Κλειστά Τραύματα : Θλάσεις , μελανιές (Κακώσεις μαλακών μορίων - μυών κλπ - χωρίς να επέλθει λύσης της συνεχείας του δέρματος)
Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Ακινητοποίηση και πάγος (ακινητοποιώ το μέλος του βάζω πάγο -πάντα μέσα σε κάποιο ύφασμα- και πιέζω ελαφρά για 5-10 λεπτά. Μετά από λίγο επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να αισθανθεί το θύμα κάποια ανακούφιση)
Ελαστική επίδεση (Δένω με ελαστικό επίδεσμο , όχι πολύ σφικτά - να μην μελανιάζουν τα άκρα - και κρεμάω το μέλος με τα άκρα προς τα πάνω για να περιορίσω την κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο μέλος)
Δίνω ένα ελαφρό παυσίπονο στο θύμα ( προσοχή να ρωτήσω αν εχει κάποια αλλεργία στο συγκεκριμένο φάρμακο)
Β.Ανοικτά Τραύματα : Εδώ υπάρχει λύσης της συνεχείας του δέρματος και παρουσιάζεται αιμορραγία.
Πάντα φοράμε γάντια όταν περιποιούμεθα ανοικτά τραύματα !!!!
Οι αιμορραγίες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.
1.Εξωτερική αιμορραγία•Φλεβική αιμορραγία : το αίμα τρέχει με σταθερό ρυθμό και εχει σκούρο χρώμα
•Αρτηριακή αιμορραγία: Το αίμα εκτινάσσεται με τον ρυθμό των καρδιακών συστολών. Η κατάσταση σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σοβαρή και θέλει άμεση ενέργεια.
•Τριχοειδική αιμορραγία: Όταν βγαίνει αίμα (και ορός) από πολλές μικρές οπές σε εκτεταμένη επιφάνεια δέρματος (έγκαυμα από τριβή κλπ).
Αντιμετωπίζεται ως εξής:
Αν τρέχει πολύ αίμα , κάνουμε γρήγορα (δεν μας ενδιαφέρει να προφυλάξουμε από μόλυνση, εδώ το κυριότερο είναι ότι ο χρόνος μας πιέζει).
* Σφίγγω τα χείλη της πληγής για 5-10 λεπτά.
•Αν το τραύμα είναι διάχυτο (δεν εχει συγκεκριμένα χείλη) πιέζω πολύ δυνατά με όλη την παλάμη μου και ανυψώνω το μέλος που αιμορραγεί πάνω από το ύψος της καρδιάς για να εμποδίσω / καθυστερήσω την ροή του αίματος.
Με ανυψωμένο το μέλος πιέζω την αρτηρία (στο χέρι είναι η βραχιόνιος αρτηρία που βρίσκεται στο μέσον του μπράτσου , εκεί που αρχίζει το ποντίκι.
Για το πόδι η αρτηρία βρίσκεται στο εσωτερικο του ξηρού εκεί που αρχίζει το πόδι στην βουβωνική πτυχή. Και στις 2περιπτώσεις πιέζω πάνω σε κόκαλο).
•Αν εξακολουθεί η αιμορραγία παίρνω οποιοδήποτε ύφασμα , το κάνω λουρίδες και περιτυλίγω το τραύμα πολύ σφικτά παρεμβάλλοντας κομμάτια βαμβάκι μεταξύ των τυλιγμάτων (ταμπονάρισμα). Δεν αντικαθιστώ τα ματωμένα υφάσματα/βαμβάκια , αλλά βάζω και αλλά επάνω τους . Κατά την διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας πηγαίνω προς κάποιο νοσοκομείο για να παραδώσω το θύμα σε ειδικούς.
•Ίσχαιμος περίδεση : Είναι ο κόμπος και το στρίψιμο που κάνουμε πριν από μια πληγή για να σφίξουμε και να σταματήσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό (έχουμε νομική ευθύνη απέναντι στο θύμα).Αν το κάνουμε αναλαμβάνουμε την ευθύνη (π.χ. όταν κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ το θύμα , η υπάρχει ακρωτηριασμός κλπ) διότι συνήθως τέτοια περίδεση οδηγεί σε ακρωτηριασμούς!!!
2. Εσωτερική αιμορραγία :
Συμπτώματα : κόπωση , αδυναμία , χλόμιασμα , έλλειψη συγκέντρωσης του θύματος , υποθερμία , μελάνιασμα .
Είδη εσωτερικής αιμορραγίας :
Ρινορραγία: Το θύμα μένει καθιστό , το κεφάλι ελαφρά σκυμμένο , πιέζω με τα δυο δάκτυλα ακριβώς κάτω από το κοκαλάκι της μύτης, εμποτίζω μια γάζα με οξυζενέ (είναι αιμοστατικό) και την βάζω (σφικτά) μέσα στο ρουθούνι. Βάζω πάγο (πάντα τυλιγμένο σε ύφασμα) στον αυχένα η στο μέτωπο.
Την γάζα την αφήνω το πολύ 24 ώρες. Απομακρύνω σιγά και απαλά
για να μην ξανανοίξει. Αν δεν μπορώ πάω στον γιατρό.
Οδοντορραγία: Εμποτίζω γάζα με οξυζενέ και βάζω το θύμα να την δαγκώσει.
Γαστρορραγία: Συνήθως βγαίνει αίμα σκούρο από το στόμα (αιματέμεση)
η τα κόπρανα (εχουν χρώμα μαύρο). Το θύμα ξαπλώνει , δεν τρωει , δεν πίνει , κρατιέται ζεστό , (και μεταφέρεται σε γιατρό κατά την διάρκεια αυτών των ενεργειών), τοποθετούμε πάγο(με ύφασμα) και αφού βάζουμε ταλκ στο δέρμα του στομάχου , εφαρμόζουμε τον πάγο επάνω του.
Αιμόπτυση: Προέρχεται από αιμορραγία στους πνεύμονες και εκδηλώνεται με βήχα. Το θύμα μένει σε καθιστή θέση για διευκόλυνση της αναπνοής . Δεν τρωει , δεν πίνει , μεταφέρεται σε νοσοκομείο.
Εγκεφαλική: Το θύμα μένει σε ημικαθιστή θέση. Δεν τρωει , δεν πίνει . Βάζουμε ψυχρές κομπρέσες στο κεφάλι. Αν φορά μασέλα την απομακρύνω αμέσως για να μην προκαλέσει πνιγμό. Χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο.
Γυναικολογική: Το θύμα κάθεται σε ημικαθιστή θέση , αλλά με τα γόνατα λυγισμένα για να συμπιέζονται τα εσωτερικά όργανα. Πίνει άφθονα υγρά(Είναι η μοναδική περίπτωση που δίνουμε υγρά σε αιμορραγία).
Βάζουμε πάγο ΜΟΝΟ σε εξαιρετική ανάγκη , γιατι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μετά.
Κοιλιακή:Το θύμα κάθεται σε ημικαθιστή θέση με λυγισμένα τα γόνατα.
Δεν δίνω τροφή η υγρά. Αμέσως πάω σε γιατρό.
ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ
•Πλύσιμο της πληγής με τρεχούμενο νερό η φυσιολογικό ορό
•Χύνω στην πληγή οξυζενέ από ψηλά
•Σκουπίζω με αποστειρωμένη γάζα (την πιάνω από μια άκρη) με μια κίνηση και την πετάω.
•Εμποτίζω άλλη γάζα με betadin, η mercurochrome και εφαρμόζω στην πληγή με μια κίνηση στο κέντρο και μια κίνηση στην περιφέρεια της πληγής. Δεν πασαλείβω , απλά ακουμπάω την πληγή.
•Δένω το τραύμα με γάζα η τραυμαπλάστ
•Παρακινώ το θύμα να κάνει αντιτετανικό ορό (η ανανέωση του αντιτετανικού εμβολίου που γίνεται κάθε 10 χρόνια).
Ο Τέτανος επωάζεται σε 1/3 εβδομάδες . Αν δεν τον προλάβουμε η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Τα συμπτώματα είναι διέγερση , σπασμοί , γέλιο χωρίς λόγο , το σώμα κυρτώνεται και σε μεταγενέστερο στάδιο αρχίζουν να παραλύουν τα αναπνευστικά όργανα , οδηγώντας το θύμα στο μοιραίο.
ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ / ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΖΩΩΝ, ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ , ΓΑΤΑΣ ΚΛΠ
Λύσσα: Μεταδίδεται από θηλαστικά ζώα , όταν έλθει σ’επαφή το σάλιο του ζώου με το αίμα του θύματος. Το μικρόβιο αναπτύσσεται στον εγκέφαλο. Έχει περίοδο επώασης 20-40 μέρες. Κυρίως μπορεί να υπάρξει στα σκυλιά , γάτες, ποντίκια, νυκτερίδες.
Τα στάδια της Λύσσας είναι τα εξής:
1. Εισβολή (κόκκινα μάτια , τρέχουν πολλά σάλια, έντονη δίψα, το ζώο δαγκώνει ότι βρει (διαστροφή ορέξεως), ο άνθρωπος έχει βουλιμία.
2. Σπασμοί
3. Παραλύσεις
Αντιλυσσική θεραπεία πρέπει να γίνει προτού αρχίσουν τα συμπτώματα. Αν εμφανιστούν τα συμπτώματα το θύμα είναι καταδικασμένο.
Πρέπει να γίνεται από ειδικό (Λυσσιατρείο : Ιερά Οδός έναντι Γεωπονικής) και γίνεται όταν:
-Το ζώο έχει λύσσα
-Όταν δεν βρεθεί το ζώο που έχει δαγκώσει κάποιον
-Όταν το δάγκωμα είναι στο κεφάλι
Όσον αφορά το τραύμα του δαγκώματος , το περιποιούμεθα όπως όλα τα κοινά τραύματα.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΦΙΔΙΟΥ
Δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα είναι η οχιά και ο αστρίτης.
Διακρίνονται από το σκούρο χρώμα τους και τα ζιγκ ζαγκ στην πλάτη τους.
Έχουν αμυγδαλωτά μάτια (όχι στρογγυλά όπως τα άλλα φίδια) γιατί κάτω από τα μάτια τους είναι ο σάκος με το δηλητήριο.
Εχουν δυο μακριά δόντια (σκυλόδοντα) και το σημάδι στο δέρμα από το δάγκωμά τους αφήνει δυο αμυδρά σημαδάκια (σαν κοκκινίλες).
Αν ένα δηλητηριώδες φίδι δαγκώσει δυο άτομα , το δεύτερο άτομο δεν κινδυνεύει διότι το πρώτο έχει φάει όλο το δηλητήριο του φιδιού (το φίδι για να ξαναπαράγει δηλητήριο θέλει 2-3 ώρες)
Συμπτώματα: Πόνος , γρήγορο πρήξιμο (είναι ενδεικτικό σύμπτωμα), μελάνιασμα, ζαλάδες , χλόμιασμα κούραση , σοκ.
Θεραπεία: Παραμένω ψύχραιμος και ακίνητος (!!)
Τοποθετώ το δαγκωμένο μέλος χαμηλά (κάτω από το ύψος της καρδιάς).
Σφίγγω όπως στα τραύματα (με το χέρι) για να καθυστερήσω την ροή του αίματος.
Εφαρμόζω την ειδική σύριγγα με την βεντούζα που έχω στο φαρμακείο.
Ζητάω ΑΜΕΣΩΣ Ιατρική βοήθεια.
Αν δεν μπορώ να φτάσω σε γιατρό μέσα σε μισή ώρα από το δάγκωμα δένω πιο πάνω από το πρήξιμο ένα ύφασμα , κάνω κόμπο περνάω από επάνω κάποιο ξύλο , κάνω επάνω από αυτό κι άλλο κόμπο και περιστρέφω σφίγγοντας ΜΟΝΟ μέχρι να περνάει το μικρό μου δάκτυλο μεταξύ δέρματος και υφάσματος (ΜΟΝΟ ΤΟΣΟ ,ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ). Δεν χορηγώ οινοπνευματώδη!!!
ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
Οι σκορπιοί είναι ξανθοί και μαύροι. Οι μαύροι είναι οι επικίνδυνοι.
Το τσίμπημά του προκαλεί φοβερό πόνο, πρήξιμο, μελάνιασμα και αν το θύμα είναι αλλεργικό παθαίνει σοκ και μπορεί να πεθάνει.
Θεραπεία: Απομακρύνω το κεντρί αν έχει μείνει μέσα.
Βάζω υγρή αμμωνία η αντισταμινικό (μπορεί αν δεν εχω να βάλω και γάλα συκιάς). Βάζω κρύα επιθέματα η και πάγο. Δίνω στο θύμα ξυνό ρόφημα(νερό με λεμόνι κλπ).Δίνω παυσίπονο. Πάω στον γιατρό.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ / ΣΦΗΚΑΣ
Προκαλεί πόνο , φαγούρα , τοπικό πρήξιμο.
Βγάζω το κεντρί αν εχει μείνει μεσα.
Βάζω αμμωνία η αντισταμινικό (η και ξύδι)
Με ένα μεταλλικό αντικείμενο (βέρα , νόμισμα σταυρό κλπ) περνάω επάνω από το δάγκωμα σφικτά πολλές φορές (για να σπάσω το κεντρί που είναι μέσα για να σταματήσει να ρίχνει δηλητήριο).
Αν το θύμα είναι αλλεργικό στις μέλισσες τρέχω αμέσως στον γιατρό !!!
Ο αλλεργικός πρέπει να εχει μαζί του πάντα τα φάρμακα που του εχει δώσει ο γιατρός του. Συνήθως ο γιατρός δίνει κορτιζόνη (για να καθυστερήσει τα συμπτώματα) και αδρεναλίνη για να θεραπεύσει.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΨΑΡΙΩΝ
Τα επικίνδυνα είναι ο σκορπιός και η δράκαινα. Εχουν τα δηλητηριώδη αγκάθια , κυρίως στην πλάτη τους.
Θεραπεία: Βγάζω τα αγκάθια αν είναι μέσα στο δέρμα. Βάζω αμμωνία η αντισταμινική αλοιφή .Πάω στον γιατρό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή , σφίγγω πάνω από το πρήξιμο.
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ
Κάνω μασάζ με άμμο θαλάσσης για να αποκολληθούν τα πλοκαμάκια που εχουν μείνει επάνω στο δέρμα. Βάζω οινόπνευμα για γρήγορη ανακούφιση.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Ανάλογα με το βάθος τους χωρίζονται σε:
1.Επιφανειακά (1ου βαθμού) που εχουν βλάψει μόνο δέρμα.
2.Ενδιάμεσα (2ου βαθμού) που βλάπτουν ολο το στρώμα του δέρματος .
Δημιουργούν φουσκάλες. Όταν επουλωθούν αφήνουν μια κηλίδα στο δέρμα (καφετιά).
3.Τμηματική απανθράκωση (3ου βαθμού).Το έγκαυμα έχει περάσει όλα τα στρώματα (δέρμα ,λίπος , μυς , μέχρι και οστά). Το θύμα δεν νοιώθει δυνατό πόνο γιατι εχουν καεί και οι απολήξεις των νεύρων. Η περιοχή είναι γκριζόμαυρη. Όταν επουλωθεί αφήνει σοβαρές παραμορφώσεις.
Η σοβαρότητα του εγκαύματος προσδιορίζεται από την έκτασή του και όχι τόσο από το βάθος του.
Αν καλύπτει 20% του σώματος θεωρείται επικίνδυνο και χρειάζεται νοσοκομείο.
Αν καλύπτει 30-50% του σώματος τότε είναι μάλλον θανάσιμο.
Για να δω το ποσοστό έκτασης χρησιμοποιώ τον κατωτέρω κανόνα:
Στους ενήλικες : 9% κεφάλι, 9% κάθε χέρι η πόδι , 9% εμπρός κορμός , 9% πίσω κορμός , 9% εμπρός λεκάνη , 9% πίσω λεκάνη , 1% γεννητικά όργανα (κυρίως στους άνδρες)
Στα βρέφη: 18% κεφάλι , 9% κάθε χέρι , 18% στήθος / πλάτη , 14% κάθε πόδι , 18% λεκάνη.
Επομένως , η σοβαρότητα του εγκαύματος κρίνεται από :
Την έκταση (1οςπαραγων) , Το βάθος (2ος παράγων) , Την εντόπιση (που βρίσκεται το έγκαυμα και τι όργανα έχει βλάψει) , Τη ηλικία του θύματος (βρέφος , ηλικιωμένος , διαβητικός κλπ).
Θεραπείες
Σε έγκαυμα μικρής έκτασης , τρεχούμενο δροσερό νερό. Αν μπορώ βυθίζω το μέλος μέσα στο νερό για 10-15 λεπτά. Αν δεν μπορώ , βάζω δροσερή κομπρέσα και την αλλάζω κάθε 1-2 λεπτά.
Αφαιρώ ότι σφίγγει (ρολόγια βέρες κλπ)
Αλείβω με Μπεταντιν η αλοιφή για εγκαύματα.
Σε εκτεταμένο έγκαυμα , αφαιρώ τα ρούχα αμέσως . Αν εχουν κολλήσει στο έγκαυμα , τότε κόβω με ψαλίδι το κολλημένο ρούχο και αφήνω το κολλημένο επάνω. Βάζω κομπρέσες με νερό ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Τυλίγω το θύμα με κουβέρτα γιατί οπωσδήποτε κρυώνει. Δεν του δίνω φαΐ η υγρό .
Αν το νοσοκομείο απέχει πάνω από 2-3 ώρες κατά την μεταφορά τον δυναμώνω με λίγες γουλιές από νερό (2 ποτήρια ποσότητα μαζί με μισή κουταλιά αλάτι και μισή κουταλιά σόδα φαγητού.
Αν υπάρχουν φουσκάλες , δεν τις σπάω. Αν πρέπει να τις σπάσω γιατί ενοχλούν , τρυπάω με σύριγγα την βάση της φουσκάλας.
Αν κάποιος καίγεται , για να τον σβήσω , τον τυλίγω σφικτά με ρούχα / κουβέρτες κλπ. Αν δεν έχω ρούχα τον κουτρουβαλιαζω .
Αν εγκλωβιστεί κάποιος σε φωτιά , για να τον μεταφέρω μακριά :
Καλύπτω το στόμα και την μύτη με πανί.
Νοιώθω με την ανάστροφη της παλάμης αν η πόρτα που θα ανοίξω είναι ζεστή (οπότε εχει φωτιά από πίσω)
Προχωρώ πάντα κατά μήκος του τοίχου ψηλαφώντας με την ανάστροφη της παλάμης τον τοίχο για καλώδια κλπ(για να αποφύγω την ηλεκτροπληξία)
Προχωρώ όσο πιο σκυφτός μπορώ.
Συνήθως το θύμα θα βρίσκεται κάτω από έπιπλα (κρεβάτια , τραπέζια, μέσα σε ντουλάπες κλπ)
Το βάζω να πλέξη τα χέρια του στο σβέρκο μου και το ΣΕΡΝΩ έξω (δεν το σηκώνω ποτέ). Αν είναι αναίσθητο , προσπαθώ να του δέσω τα χέρια και ακολουθώ την προηγούμενη διαδικασία
Όταν βγάλω έξω το θύμα , κάνω έλεγχο αναπνοής , σφυγμού κλπ
Μεταφέρω αμέσως σε νοσοκομείο.
Ηλίαση
Είναι η βλάβη που παθαίνουμε στους μύες του σβέρκου , από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Προκαλεί πονοκέφαλο , κόπωση , ναυτία , τάση προς εμετό , πυρετό , απώλεια αισθήσεων. Το δέρμα είναι κατακόκκινο και ζεστό (ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής).
Βάζω το θύμα σε σκιερό μέρος και σε ημικαθιστή θέση. Του βγάζω τα ρούχα. Βάζω κρύες κομπρέσες. Χορηγώ υγρά (αν έχει τις αισθήσεις του).
Αποφεύγω την ηλίαση αν βάζω το τζόκεϊ ανάποδα με το γείσο να προφυλάσσει το σβέρκο.
Θερμοπληξία
Χαλάει το σύστημα εφίδρωσης (κυρίως σε θερμοκρασίες καύσωνα - άνω των 40 βαθμών). Ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και η εσωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει.
Προξενεί , αδυναμία , πονοκέφαλο , ζάλη, ναυτία , ανησυχία , μεγάλο πυρετό, ζεστό δέρμα και ξηρό , γρήγορο σφυγμό και σε ορισμένες περιπτώσεις κώμα.
Βάζω το θύμα σε ημικαθιστή θέση , αφαιρώ τα ρούχα του , το βάζω σε σκιερό μέρος , δημιουργώ ρεύμα αέρα , χορηγώ υγρά , ζητώ ιατρική βοήθεια.
Προλαμβάνω την θερμοπληξία ως εξής:
Αποφυγή κούρασης σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας
Πίνω πολλά υγρά (νερό με αλάτι , απαγορεύεται το λεμόνι)
Όχι οινοπνευματώδη. Παραμονή σε δροσερό περιβάλλον
Φυλάγομαι από λοιμώξεις -κρυολογήματα. Συνεννοούμαι με τον γιατρό μου για να μειώσω κάποια φάρμακα που ίσως περνώ.
Έχω πάντα μαζί τη κάρτα υγείας (αν έχω χρόνιο νόσημα)
Τρωω ελαφρά και πολλά γεύματα (λαχανικά φρούτα , όχι λάδια και λίπη)
Δεν κάνω πολύωρα ταξίδια. Κάνω πολλά χλιαρά ντους. Φοράω γυαλιά ηλίου.
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ
Είναι η προσωρινή μετατόπιση οστού.
Συμπτώματα: Πόνος , πρήξιμο , μελάνιασμα (εκχύμωση), λίγη δυσκολία στην κίνηση.
Πρώτες Βοήθειες:
-Βάζω ψυχρά επιθέματα ΑΜΕΣΩΣ , για 10-20 λεπτά ( και τα επαναλαμβάνω κάθε 1 ώρα μέσα στο 1ο 24ωρο)
-Ακινησία
-Δένω (αν είναι δάκτυλο δένω με λευκοπλαστ 2-3 δάκτυλα μαζί)
-Ανάρτηση μέλους (αν είναι χέρι το ανυψώνω και το κρεμάω. Αν είναι πόδι το τοποθετώ σε μαξιλάρι)
-Δίνω παυσίπονο
-Πάω για ακτινολογικό έλεγχο
Εξάρθρωση (Βγάλσιμο)
Το κόκαλο φεύγει από την θέση του, οι σύνδεσμοι σπάνε.
Συμπτώματα: Δυνατός πόνος , εμφανής παραμόρφωση, έλλειψη ικανότητας κίνησης, πρήξιμο, μελάνιασμα
Πρώτες βοήθειες:
-Ψυχρά επιθέματα
-Ακινησία με νάρθηκα (στην θέση που έχουν μείνει τα οστά. Δεν προσπαθώ να τα βάλω στην θέση τους)
-Αναπαυτική θέση στο πάσχον μέλος
-Παυσίπονο
-Ιατρική Βοήθεια
ΚΑΤΑΓΜΑ
Λύση της συνεχείας του οστού
Διακρίνονται σε:
1. Ατελή η ρωγμώδη κατάγματα (ράγισμα) Όταν απλά έχει σπάσει το κόκαλο χωρίς να έχουν μετακινηθεί τα κομμάτια).
2. Τέλεια η απλά κατάγματα (Όταν τα δυο κομμάτια έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους , αλλά παραμένουν στην “ίδια ευθεία”).
3. Ανοιχτά η επιπεπλεγμένα κατάγματα (Όταν τα δυο κομμάτια σχηματίσουν γωνία . Σ’ αυτήν την περίπτωση πιθανόν έχουμε και σκίσιμο του δέρματος)
4. Συντριπτικά κατάγματα (Όταν το κόκαλο έχει γίνει πολλά κομμάτια)
Το κάταγμα στο μηριαίο οστούν είναι επικίνδυνο γιατί το άτομο κινδυνεύει από σπάσιμο αρτηρίας και εσωτερική αιμορραγία. Σ’ αυτήν την περίπτωση πάμε το θύμα ΑΜΕΣΩΣ σε νοσοκομείο.
Συμπτώματα:
Πόνος δυνατός (αρχίζει συνήθως μετά από 10 λεπτά , ίσως και αργότερα)
Πρήξιμο (ίσως και μελάνιασμα),Παραμόρφωση, Παρά φύση κίνηση, τριγμός κατά την εξέταση του μέλους.
Πρώτες Βοήθειες:
Βγάζω αμέσως δακτυλίδια , ρολόγια κλπ που μπορεί να σφίγγουν.
Βάζω ψυχρά επιθέματα
Ακινητοποιώ με νάρθηκα
Βάζω το μέλος σε βολική θέση
Ο νάρθηκας πρέπει να είναι σκληρός (εδώ δεν μας κάνει τυλιγμένο περιοδικό) και πρέπει να είναι αρκετά μακρύς ώστε να φτάνει τις αρθρώσεις πάνω και κάτω από το κάταγμα.
Αν δεν έχω νάρθηκα σε περίπτωση ποδιού , δένω το πάσχον πόδι επάνω στο γερό (ώστε να χρησιμοποιήσω το γερό πόδι ως νάρθηκα).
Σε περίπτωση χεριού , δένω το χέρι επάνω στο σώμα (το σώμα παίζει τον ρόλο του νάρθηκα).
Σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας φροντίζω ΠΡΩΤΑ την αιμορραγία !!!
Κάταγμα κρανίου
Εδώ ο χρόνος μας πιέζει πολύ
Συμπτώματα:
Σημεία τραυματισμού ( τραύμα, εξόγκωμα , βαθούλωμα κλπ)
Πονοκέφαλος , ζαλάδα , εμετός
Τρέχει υγρό από μύτη η αυτί (εδώ έχουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο!!!)
Διαταραχές λόγου
Οι κόρες των ματιών δεν έχουν το ίδιο μέγεθος μεταξύ τους
Στο ασπράδι των ματιών εμφανίζονται σημάδια αίματος.
Απώλεια συνείδησης
Διαταραχές σφυγμού/αναπνοής
Σπασμοί / παράλυσης
Πρώτες Βοήθειες:
ΑΜΕΣΗ μεταφορά σε νοσοκομείο (με φορείο).Το άτομο πρέπει να μένει απόλυτα ακίνητο !!!!
Διάσειση
Τράνταγμα του εγκεφάλου
Συμπτώματα:
Απώλεια αισθήσεων (συνήθως σύντομη)
Αστάθεια βαδίσματος
Αμνησία (συνήθως το θύμα δεν μπορεί να περιγράψει πως έγινε το ατύχημα)
Υπνηλία
Ωχρότητα , ναυτία , εμετός (αν κάνει εμετό θέλει προσοχή)
Πρώτες Βοήθειες:
α. Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του:
Ακινησία , έλεγχος αναπνοής /σφυγμών , έλεγχος επιπέδου ανταπόκρισης σε απλές ερωτήσεις που κάνουμε κάθε 10 λεπτά.
β. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του:
Διατήρηση ανοιχτών των αεροφόρων οδών.
Θέση ανάνηψης και αμέσως ιατρική βοήθεια
Γενικώς στην διάσειση , το θύμα δεν πρέπει να κοιμάται πολλές ώρες (κάθε 2 ώρες το ξυπνάμε και του κάνουμε απλές ερωτήσεις).
Το πρώτο 24 όρο θέλει ελαφρά διατροφή και αποφυγή κούρασης.
Κατάγματα σπονδυλικής στήλης
Συμπτώματα:
Πόνος , παραμόρφωση, το θύμα αισθάνεται ότι είναι κομμένο στα δυο.
Αν εχει τραυματισθεί ο νωτιαίος μυελός το θύμα έχει απώλεια αισθητικότητας και κινητικότητας .
Αν το χτύπημα είναι στον αυχένα το θύμα έχει παράλυση (παραπληγία / τετραπληγία).
Πρώτες Βοήθειες:
Πλήρης ακινησία (εδώ δεν μας πιέζει ο χρόνος , άρα μπορούμε να περιμένουμε το ασθενοφόρο).
Του μιλάμε συνεχώς και ελέγχουμε σφυγμό.
Ελέγχουμε αν χάνει αίμα από πουθενά.
Ψηλαφούμε ελαφρά από το κεφάλι μέχρι κάτω για να δούμε αν έχει εμφανή συμπτώματα κατάγματος.
ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ !!!!
Για να τοποθετήσουμε το θύμα σε φορείο χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 ανθρώπους . Ο ένας πάει πάνω από το κεφάλι και με τις παλάμες στις ωμοπλάτες του θύματος στηρίζει με τα μπράτσα του το κεφάλι , ώστε να μην μετακινείται κατά την τοποθέτηση στο φορείο. Οι άλλοι πάνε από το πλάι και βάζουν τα χέρια τους κάτω από το σώμα , ο ένας στο ύψος της πλάτης , ο άλλος στο ύψος των γοφών και ο τρίτος κάτω από τα πόδια. Σηκώνουμε όλοι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τον τοποθετούμε στο φορείο.
Αν το θύμα χάνει υγρό από το αυτί , τον γέρνω (όλον μαζί) ελαφρά προς το αυτί που χάνει , ώστε να τρέχει το υγρό και να μην κάνει θρόμβο στον εγκέφαλο.
Αν δεν φορά κράνος , του βάζω πανιά, κουβέρτες , τσάντες κλπ γύρω γύρω από το κεφάλι του, προσπαθώντας να ακινητοποιήσω όσο μπορώ το κεφάλι.
Για την σπονδυλική στήλη , βάζω πανιά , στουπιά κλπ στα κενά (εκεί που η σπ. στήλη κάνει καμπύλες , όπως αυχένας μέση κλπ) για να ακινητοποιήσω την σπ. στήλη και δένω τα πόδια του θύματος.
Γενικά κάνω οτιδήποτε χρειαστεί για να κρατήσω το θύμα ακίνητο.
Αν δεν είναι πεσμένο ανάσκελα , τον βάζω στο φορείο στην στάση που τον έχω βρει. Αν είναι μπρούμυτα τον βάζω όπως είναι στο φορείο.
Αν είναι πεσμένος στο πλάι , βάζω το φορείο δίπλα του (κολλητά στην πλάτη του) και πάντοτε με βοήθεια τρίτων τον γυρίζω σιγά , έτσι ώστε να βρεθεί επάνω στο φορείο ανάσκελα.
Κάταγμα Λεκάνης:
Συμπτώματα: πόνος , αστάθεια βαδίσματος
Πρώτε Βοήθειες:
Ακινησία
Για να τον βάλω σε φορείο του περνάω σεντόνι/ κουβέρτα κλπ κάτω από την λεκάνη και τα γόνατα και τον φασκιώνω.
Αν δεν έχω σεντόνι κλπ του περνάω πολλές λουρίδες υφάσματος (η μια δίπλα στην άλλη) και τις δένω.
Ακινητοποιώ τα πόδια δένοντας τους αστραγάλους (κάνω “οχτάρια” ανάμεσα στους αστραγάλους.
Βάζω σεντόνι, κουβέρτα κλπ ανάμεσα στους μηρούς.
Κάταγμα πλευρών
Συμπτώματα: Πόνος , βήχας , ακανόνιστη αναπνοή
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία , μεταφορά σε νοσοκομείο.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Στις δηλητηριάσεις ο παράγων επιδείνωσης είναι ο χρόνος !!!
Ένα τοξικό υλικό :
Μπορούμε να το φαμε η να το πιούμε , να το αναπνεύσουμε , να εισχωρήσει από το δέρμα (γεωργοί κυρίως), να εισχωρήσει με ένεση η κλύσμα.
Παράγοντες που καθορίζουν την σοβαρότητα της δηλητηρίασης:
1.Ποσότητα δηλητηρίου
2.Τοξικότητα
3.Πόση ώρα έχει μείνει στον οργανισμό
4.Αν το θύμα είχε άδειο στομάχι
5.Ιδιοσυγκρασία του ατόμου
Δηλητηρίαση από το πεπτικό σύστημα:
Συμπτώματα:
Ειδικά (αν πχ εχει πάρει υπνωτικά τότε κοιμάται)
Γενικά (πυρετός , ωχρότητα κλπ)
Πρώτες Βοήθειες:
Α’Φάση: Δίνω εμετικό (ipecavom) δυο φιαλίδια και σε 20 λεπτά αν δεν κάνει εμετό του δίνω και τρίτο. Αν δεν έχω εμετικό βάζω το δάκτυλο η κουτάλι στην βάση της γλώσσας (προσοχή μην με δαγκώσει). Μπορώ να προκαλέσω εμετό δίνοντας του επίσης ένα ποτήρι χλιαρό νερό (αν έχω διαλύω και λίγη μουστάρδα)
Β’Φάση: Όταν κάνει εμετό , τότε του δίνω καρβουνάκια πολλά , διαλυμένα σε νερό. Αν δεν έχω καρβουνάκια του δίνω γάλα , γιαούρτι η ασπράδι αυγού, η ακόμη και ψωμί η φρυγανιά.
Καλώ το κέντρο δηλητηριάσεων ( 01 - 7793777)
Αν το φάρμακο είναι καυστικό , το θύμα εμφανίζει πληγές , εγκαύματα στα χείλη και στην γλώσσα , εχει έντονους πόνους και συμπτώματα σοκ.
Εδώ δεν προκαλώ εμετό. Του δίνω γάλα σε μικρές γουλιές και καλώ το κέντρο δηλητηριάσεων. ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΚΩΜΑ Η ΣΠΑΣΜΟΥΣ , ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΩ ΕΜΕΤΟ.
Στις περιπτώσεις δηλητηριάσεων :
α. Προκαλώ εμετό , σε περιπτώσεις φαρμάκων , ναρκωτικών , δηλητηριωδών φυτών , αλλοιωμένων τροφών , οινοπνεύματος , καλλυντικών , αποσμητικών,
γεωργικών φαρμάκων , μελανιού , ναφθαλίνης , σπίρτου, βερνικιού νυχιών η ασετόν, άρωμα , οξυζενέ , ποντικοφάρμακο, αντηλιακή λοσιόν κλπ
β. Δεν προκαλώ εμετό , σε περιπτώσεις οξέων , αλκαλίων , αμμωνίας , λευκαντικών , απορρυπαντικών ,καυστικής σόδας, καθαριστικά φούρνων η μετάλλων, αντιοξειδωτικών , ασβέστη , πετρελαιοειδών ,παρκετίνων, στιλβωτικών , βενζίνης ,πετρελαίου, διαλυτικού λαδομπογιάς , υγρού για αναπτήρες κλπ
Δηλητηρίαση από οινόπνευμα
Προκαλώ εμετό.
Δεν βγάζω τον μεθυσμένο έξω στο κρύο γιατί θα πάθη υποθερμία .
Του δίνω να φάει γλυκό ( η να πιει ζαχαρόνερο κλπ)
Αν εχει κάνει εμετό δεν του δίνω πικρό καφέ
Πικρός καφές χορηγείται αν ΔΕΝ εχει κάνει εμετό.
Αν λιποθυμήσει τον βάζω ανάσκελα , με ανοιχτές τις αεροφόρους οδούς και τον πάω γρήγορα σε νοσοκομείο.
Ως πρόληψη , αν πάω για ποτό , τρωω καλά και πίνω πριν ένα γάλα η τρωω ένα γιαούρτι.
Τροφική δηλητηρίαση:
Προκαλείται από ουσίες που παίρνουμε από τροφές που τις περιέχουν από τη φύση τους (Μανιτάρια , οστρακοειδή, πρασινισμένη πατάτα, πικρά αμύγδαλα - όλα αυτά υπό προϋποθέσεις βεβαίως).
Συμπτώματα:
Κοιλόπονος, πονοκέφαλος, ιδρώτας , εμετός, διάρροια, εξάντληση και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετός που δεν υποχωρεί (περίπτωση σαλμονέλας).
Πρώτες Βοήθειες:
Προκαλώ εμετό (αν δεν εχει ήδη κάνει εμετό το θύμα). Αν έχει αρχίσει να κάνει εμετό , δεν κάνω τίποτε μέχρι να σταματήσει.
Αν εχει διάρροιες του δίνουμε λαπά με λεμόνι , τσάι με λεμόνι , καρβουνάκι , ξεθυμασμένη Κόκα Κόλα, πατάτα, καρότο η καροτόζουμο , μπανάνα , μήλο , αχλάδι.
Στα μικρά παιδιά , αφού κάνουν εμετό , τους δίνουμε Almora , ξεθυμασμένη Κόκα Κόλα , τσάι, ρυζόνερο, λίγη μπανάνα κλπ
Αν το θύμα έχει φάει τσιγάρο (καπνό) , είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ζωή του (κυρίως στα μικρά παιδιά). Θέλει άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο για συνεχείς πλύσεις στομάχου.
Δηλητηρίαση προκαλείται και από κουκιά , σε μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων (3-4%) που τους λείπει το ένζυμο G6PD γιατί τα κουκιά τους καταστρέφουν μαζικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η μυρωδιά η απλή επαφή με κουκιά δημιουργεί κάποιες ανωμαλίες.
Τα ιδια αποτελέσματα (σε αυτά τα άτομα) , προκαλεί και οι ασπιρίνη, το χρώμα ανιλίνης , η ναφθαλίνη κλπ.
Χρειάζεται ΑΜΕΣΗ μεταφορά σε νοσοκομείο (όπου θα γίνει μετάγγιση αίματος).
Άλλη μορφή δηλητηρίασης είναι και η αλλαντίαση που είναι θανατηφόρα σε ποσοστό περίπου 50%.
Προκαλείται κυρίως από αλλοιωμένα αλλαντικά (ανοιχτές κονσέρβες που εχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία για κάποιες ώρες, η από κονσέρβες που δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένες). Το μικρόβιο δεν αναπτύσσεται σε παστά η καπνιστά.
Συμπτώματα : Ιδια με της τροφικής δηλητηρίασης , και επιπρόσθετα το θύμα βλέπει διπλά , βραχνιάζει , δεν καταπίνει εύκολα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 8 - 36 ώρες από την κατανάλωση.
Πρώτες Βοήθειες: Δίνω ενεργώ άνθρακα και μεταφέρω ΑΜΕΣΑ σε νοσοκομείο.
ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η καρδιά αποτελείται από 4 διαμερίσματα . Τα δυο επάνω είναι οι κόλποι και τα δυο κάτω είναι οι κοιλίες. Καθε κόλπος συνδέεται με τις κοιλίες με βαλβίδες (μιτροειδής για αριστερά , μηνοειδής για δεξιά).
Στον αριστερό κόλπο μπαίνει αίμα και βγαίνει από την αρ. Κοιλία στην αορτή και πάει στο σώμα (μεγάλη κυκλοφορία). Το αίμα αυτό αφού κυκλοφορήσει , μπαίνει στον δεξιό κόλπο και βγαίνει από την δεξιά κοιλία , πηγαίνει στους πνεύμονες και γυρίζει στον αριστερό κόλπο (μικρή κυκλοφορία).
Η καρδιά περιβάλλεται από ένα “χιτώνα” που λέγεται μυοκάρδιο. Το μυοκάρδιο εχει πολλά αγγεία που το αιματώνουν (στεφανιαία αγγεία).
Όταν τα στεφανιαία αγγεία βουλώσουν , η δεν περνά αρκετό αίμα , τότε μέρος του μυοκαρδίου δεν αιματώνεται και τότε έχουμε καρδιακό επεισόδιο.
Στηθάγχη
Αν γίνει σύσπαση σε στεφανιαίο αγγείο που ήδη έχει στένωση περνά λίγο αίμα ( ισχαιμία) και τότε έχουμε στηθάγχη. (επέρχεται συνήθως μετά από μεγάλη κούραση , άγχος , συγκίνηση κλπ).
Συμπτώματα: Δυνατός πόνος , σφίξιμο στην καρδιά, ο πόνος αντανακλάται στο αριστερό χέρι και μουδιάζουν τα δάκτυλα, έχουμε ιδρώτα , δύσπνοια , γκρίζο δέρμα , μελάνιασμα των χειλιών.
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία , ημικαθιστή θέση με μαξιλάρι στην πλάτη , τόνωση ηθικού , χαλάρωμα ρούχων , χορήγηση υπογλώσσιου (αφού είναι καρδιακός θα εχει μαζί του).
Αν σε 5-10 λεπτά δεν βελτιωθεί ο πόνος δίνω και 2ο η και 3ο υπογλώσσιο.
Έμφραγμα
Έμφραγμα έχουμε αν δεν συσπάται απλώς το αγγείο , αλλά φράζει και σταματά η κυκλοφορία του αίματος νεκρώνοντας τμήμα του μυοκαρδίου.
Το έμφραγμα δεν προκαλείται από κούραση κλπ όπως η στηθάγχη, αλλά από παθολογικά αιτία.
Συμπτώματα: Δυνατός και συσφικτικός πόνος, αντανάκλαση στο αριστερό χέρι αλλά επιπλέον πόνος και στην δεξιά ωμοπλάτη (χωρίς να μπορεί το θύμα να εντοπίσει ακριβώς που πονάει). Δύσπνοια , κρύος ιδρώτας , βάρος μεγάλο στο στομάχι, χλομάδα , λιποθυμία, διαταραχές σφυγμού, αγωνία θανάτου.
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία, ημικαθιστή θέση με μαξιλάρι στην πλάτη, χαλάρωμα ρούχων, τόνωση ηθικού , δίνουμε να μασήσει 1-2 ασπιρίνες (εδώ το υπογλώσσιο δεν εχει αποτέλεσμα , αλλά αν υπάρχει του δίνουμε και από αυτό).
Αν πάθει ανακοπή του κάνω ΚΑΡΠΑ (βλέπε επόμενα μαθήματα για την καρδιακή αναζωογόνηση). Μόλις υποχωρήσει λίγο ο πόνος μεταφέρω σε νοσοκομείο. Αν ακολουθήσουμε σωστά τις Π.Βοήθειες , ο πόνος συνήθως περνά σε 15 λεπτά.
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
Είναι η λιποθυμία (ωχρά λιποθυμία) που προκαλείται από υπερκόπωση , νευροψυχικούς παράγοντες, ασφυκτικό περιβάλλον , καιρικές συνθήκες (καύσων), φυσική κατάσταση .
Συμπτώματα:
Πριν την λιποθυμία: Ζάλη , βούισμα στα αυτιά , ναυτία , κρύος ιδρώτας, θολή όραση.
Πρώτες Βοήθειες: Καθίζουμε το άτομο σε μια καρέκλα και του πιέζουμε το κεφάλι όσο μπορούμε πιο κοντά στα γόνατα (χαμηλότερα από την καρδιά το κεφάλι) για 5-10 λεπτά.
Αν μας πιάνει λιποθυμία και δεν μπορούμε να καθίσουμε , κουνάμε πολύ έντονα και γρήγορα τα δάκτυλα των ποδιών για να βοηθήσουμε την κυκλοφορία .
Μετά την λιποθυμία:
Συμπτώματα: Χλομάδα , αργός σφυγμός, χαμηλή πίεση, επιπόλαιη αναπνοή.
Πρώτες Βοήθειες : (είναι σημαντικό να ακολουθηθούν με την σειρά προτεραιότητας)
1. Πόδια ψηλότερα από το σώμα (Δεν δίνω χαστούκια ούτε πετάω νερό)
2. Γυρίζουμε το κεφάλι στο πλάι (για να μην πνιγεί)
3. Χαλαρώνουμε τα ρούχα, αερίζουμε τον χώρο , δίνουμε να μυρίσει οινόπνευμα η αμμωνία (προσοχή μην τα ρουφήξει)
4. Απομακρύνουμε τους περίεργους
5. Ελέγχουμε αναπνοή και σφυγμό
6. Προσέχουμε μην του γυρίσει η γλώσσα
Συνήθως το θύμα επανέρχεται σε 3-5 λεπτά. Τότε του δίνω υγρά.
Δεν τον αφήνω να σηκωθεί για περίπου 15 λεπτά.
Αν το πρόσωπο είναι κόκκινο (ερυθρή λιποθυμία) , τότε μάλλον έχουμε εγκεφαλική αιμορραγία, άρα εδώ ακολουθούμε αντίθετα βήματα , δηλαδή το κεφάλι να είναι ΨΙΛΟΤΕΡΑ , όχι χαμηλότερα.
Αν το πρόσωπο είναι μελανιασμένο ( κυανή λιποθυμία) , έχουμε ασφυξία.
Εδώ δίνουμε το φιλί της ζωής.
Αν παρά τις Πρώτες Βοήθειες το άτομο δεν συνέρχεται , τότε το βάζω σε θέση ανάνηψης , δηλαδή στο πλάι με το επάνω πόδι λυγισμένο.
Η θέση ανάνηψης εμποδίζει την γλώσσα να γυρίσει και επιτρέπει στα διάφορα υγρά (σάλια , εμετό κλπ) να τρέξουν για να μην πνίξουν το θύμα.
Σε θέση ανάνηψης βάζω το θύμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Από ανάσκελα του σηκώνω το μέτωπο προς τα πίσω και τραβάω το πηγούνι προς τα έξω και επάνω (να έλθει το πηγούνι σε κάθετη θέση).
Βάζω το χέρι που είναι προς εμένα πάνω από το κεφάλι για να ανοίξει ο θώρακας και να διευκολύνει την αναπνοή.
Το άλλο χέρι το σταυρώνω δίπλα στο κεφάλι (όπως όταν το κρεμάμε σε σπάσιμο).
Πιάνω το πόδι που βρίσκεται πιο μακριά μου και γυρίζω το άτομο σε θέση ανάνηψης.
ΣΦΥΓΜΟΣ
Είναι η απήχηση του καρδιακού παλμού (συστολή , διαστολή αρτηριακών αγγείων).
Διακρίνεται σε :
1. Κανονικό η ρυθμικό σφυγμό : Παλμοί σε ίσα χρονικά διαστήματα.
2. Άρρυθμος σφυγμός (αρρυθμία): Ακανόνιστα διαστήματα μεταξύ σφυγμών.
3. Γρήγορος σφυγμός (ταχυπαλμία): Ίσα χρονικά διαστήματα , αλλά γρήγορα.
4. Βραδύς σφυγμός: Το αντίθετο της ταχυπαλμίας
5. Νηματοειδής σφυγμός: Γρήγορος , κανονικός σφυγμός, αλλά ψηλαφιέται πολύ δύσκολα (αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία).
Ο σφυγμός επηρεάζεται από την ηλικία (παιδιά 80-100/λεπτό , ενήλικες άνδρες 65-75/λεπτό , ενήλικες γυναίκες 70-80/λεπτό , ηλικιωμένοι 60-65/λεπτό).
Οι αθλητές που είναι γυμνασμένοι έχουν περίπου 50 / λεπτό σε ηρεμία.
Όσο πιο ογκώδες είναι το σώμα , τόσο λιγότερους σφυγμούς έχει.
Η ψηλάφηση του σφυγμού γίνεται αν με τα 3 δάκτυλα του ενός χεριού πάρουμε την ευθεία από τον αντίχειρα μέχρι τον καρπό.
Ψηλαφούμε πάντα με τα μαξιλαράκια των δακτύλων και ποτέ με τον αντίχειρα (γιατί στον αντίχειρα υπάρχει σφυγμός και θα μπερδεύουμε τους δικούς μας σφυγμούς με του θύματος).
Σε αναίσθητο άνθρωπο τον σφυγμό τον ψηλαφούμε στην καρωτίδα μόνο (είναι δεξιά και αριστερά από το λαρύγκι).
Στα βρέφη ο σφυγμός ψηλαφιέται στο εσωτερικό του βραχίονά τους.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ
Καλοί αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι κυρίως το νερό , και τα μέταλλα.
Κακοί αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι το ξύλο , η πορσελάνη , το καουτσούκ , ο βακελίτης, το πλαστικό , το γυαλί, το χαρτί , τα μάλλινα και βαμβακερά κλπ
Η βαρύτητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από :
Την τάση του ρεύματος , την ένταση του ρεύματος , το είδος του ρεύματος (εναλλασσόμενο η συνεχές) , τον χρόνο έκθεσης του ατόμου στο ηλεκτρικό ρεύμα και το σημείο εισόδου του ρεύματος στο σώμα.
Συμπτώματα:
Είναι άμεσα και επακόλουθα
Άμεσα συμπτώματα είναι τοπικά και γενικά
α. Άμεσα Τοπικά συμπτώματα:
έγκαυμα , ηλεκτρικό στίγμα (ένα μικρό εξόγκωμα σαν κάλος , σταχτί χρώματος).
β. Γενικά τοπικά συμπτώματα:
Σπασμοί , παραλύσεις , απώλεια αισθήσεων , έντονος πονοκέφαλος , βούισμα στα αυτιά , ναυτία , εμετός, καρδιακή αρρυθμία , ανακοπή , ασφυξία , και σε μερικές περιπτώσεις εξάρθρωσης ή και κατάγματα (είτε από το ρεύμα είτε από το πέσιμο).
Τα επακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα και είναι νευροψυχικές διαταραχές , δημιουργία καταρράκτη στα μάτια , νεφρικά προβλήματα (ακόμη και ανεπάρκεια).
Πρώτες Βοήθειες:
Κλείνουμε την παροχή του ρεύματος (γενικός διακόπτης) πριν πλησιάσουμε το θύμα. Αν δεν ξέρουμε που είναι η δεν μπορούμε να κλείσουμε το ρεύμα, χρησιμοποιούμε έναν κακό αγωγό για να απομακρύνουμε το θύμα από το ρεύμα.
Ελέγχουμε την αναπνοή και τον σφυγμό του
Αν εχει λιποθυμήσει κάνω ότι και στην λιποθυμία , τον βάζουμε σε θέση ανάνηψης και μεταφέρω σε νοσοκομείο.
ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Είναι διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Υπάρχει η μικρή επιληψία (χωρίς λιποθυμία) και η μεγάλη επιληψία (με λιποθυμία).
Στην μικρή επιληψία: Στιγμιαία αφηρημάδα , αποπροσανατολισμός, όχι σωστός συνειρμός σκέψης.
Δεν αφήνουμε το θύμα να δράσει μόνος του , αλλά τον βοηθάμε για να μην πάθει τίποτε αφού δεν έχει έλεγχο , αλλά και γιατί μερικές φορές ακολουθεί μεγάλη επιληψία.
Στην μεγάλη επιληψία: Πονοκέφαλος , το θύμα εχει την εντύπωση ότι μυρίζει κάτι συγκεκριμένο ( αυτά τα συμπτώματα τα λένε “ επιληπτική αύρα”), στην συνέχεια εχει ακαμψία , απώλεια των αισθήσεων και σπασμούς.
Πρώτες Βοήθειες:
Προφυλάσσω το άτομο για να μην πέσει και χτυπήσει.
Του βάζω ένα λουρί η πανί διπλωμένο στο στόμα για να μην δαγκώσει η καταπιεί την γλώσσα του.
Το βάζω σε θέση ανάνηψης
Συνήθως όταν επανέλθει , το θύμα δεν θυμάται τι έγινε και έχει πονοκέφαλο.
ΥΣΤΕΡΙΑ
Ψυχονευρική νόσος που εκδηλώνεται με σωματικό τρόπο και προκαλείται από έντονα συναισθήματα (λύπη , χαρά κλπ)
Εκδηλώνεται πάντα σε χώρο με αλλά άτομα (ποτέ μόνος κάποιος δεν παθαίνει υστερία).
Το άτομο έχει επιθετικότητα , φωνάζει κλπ. Δεν χάνει τις αισθήσεις του (γενικά ο υστερικός δεν κινδυνεύει).
Ηρεμούμε το θύμα με αυστηρό και θετικό τρόπο (δεν το χτυπάμε).
Αν αυτό δεν αποδώσει πρέπει να του γίνει ηρεμιστική ένεση , η πάμε νοσοκομείο.
ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
1. Αν είναι το ξένο σώμα σφηνωμένο στο δέρμα βαθιά , τότε δεν το βγάζουμε. Απλά βάζουμε Μπεταντίν και γάζα και πάμε στον γιατρό.
2. Αν το ξένο σώμα είναι στο μάτι , δεν το αφαιρούμε εμείς αλλά γιατρός. Κλείνουμε και τα δυο μάτια εν τω μεταξύ. Αν είναι κάτι μικρό , τότε ρίχνουμε άφθονο νερό για να ξεπλυθεί και να φύγει. Αν το ξένο σώμα είναι στο εσωτερικό του βλεφάρου , τότε σηκώνουμε το βλέφαρο ανάποδα και απομακρύνουμε το ξένο σώμα με μια μπατονέτα.
3. Αν το ξένο σώμα είναι στην μύτη (και στα αυτιά) Κάνω το άτομο να φταρνιστεί δίνοντας του να μυρίσει πιπέρι η γαργαλώντας του την μύτη με βαμβάκι. Αν είναι σφηνωμένο τότε πρέπει να το αφαιρέσει ο γιατρός. Αν είναι στα αυτιά , βάζω χλιαρό νερό με σύριγγα (ειδικά αν είναι ζωύφιο), τότε το ζωύφιο πνίγεται και γέρνοντας το κεφάλι φεύγει νερό και ζωύφιο μαζί.
4. Αν το ξένο σώμα είναι στον λάρυγκα , προκαλούμε βήχα για να φύγει. Αν είναι σφηνωμένο μπορεί να προκαλεί ασφυξία (μελάνιασμα).
Τότε κάνω τα εξής:
α. Πάω πίσω από το άτομο και με τις παλάμες πλεγμένες του σφίγγω 4 φορές στο στομάχι. Αν δεν έχω αποτέλεσμα , επαναλαμβάνω.
β. Αν εχει λιποθυμήσει τον βάζω ανάσκελα , τον καβαλάω και πιέζω
στομάχι /πλευρά προς τα πάνω.
γ. Αν το πάθω εγώ και είμαι μόνος , βάζω την πλάτη μιας καρέκλας η κάτι αντίστοιχο και πιέζω το στομάχι μου επάνω του.
δ. Αν το άτομο είναι παχύσαρκο τότε το πιέζω πιο ψηλά (προς το στέρνο)
ε. Αν πρόκειται για μικρό παιδί (η βρέφος) το ξαπλώνω μπρούμυτα στο χέρι μου και του πιέζω την πλάτη προς τα πάνω. Ταυτόχρονα κοιτάω μήπως είναι πιο έξω το ξένο σώμα και μπορώ να το βγάλω με τα δάκτυλα.
ΑΣΦΥΞΙΑ
Κατά την ασφυξία δεν γίνεται η λειτουργία της αναπνοής.
Αναπνοή δε είναι η εισπνοή και η εκπνοή.
Κατά την εισπνοή παίρνουμε οξυγόνο γύρω στο 21% και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 0,04%
Κατά την εκπνοή βγάζουμε οξυγόνο σε ποσοστό 16-17% και διοξείδιο του άνθρακα κατά 4%.
Επομένως στο φιλί της ζωής το θύμα παίρνει αρκετό οξυγόνο έστω κι αν εκπνέουμε μέσα του.
Φιλί της ζωής ΔΕΝ δίνουμε σε άτομο που αναπνέει , έστω και λίγο.
Αντίθετα σε αυτόν που δεν αναπνέει καθόλου η εκπνοή μας στο φιλί της ζωής του δίνει αρκετό οξυγόνο , αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει η εκπνοή μας , διεγείρει τα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου του , βοηθώντας να αρχίσει ξανά να αναπνέει.
Το οξυγόνο κατά την αναπνοή , περνά από το στόμα και την μύτη στην τραχεία που χωρίζεται σε δυο βρόγχους και καταλήγει στους πνεύμονες και ειδικά στις πνευμονικές κυψελίδες για την ανταλλαγή των αερίων.
Ένας ενήλιξ παίρνει 15-16 αναπνοές το λεπτό.
Στην διαδικασία της αναπνοής βοηθούν οι μεσοπλεύριοι μυς καθώς και το διάφραγμα.
Αιτία της ασφυξίας
Τα αιτία που προκαλούν την ασφυξία είναι κεντρικά και περιφερικά.
Κεντρικά αιτία είναι αυτά που επηρεάζουν το κέντρο αναπνοής του εγκεφάλου
(π.χ. δηλητηριάσεις, ναρκωτικά, ηλεκτροπληξία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)
Τα περιφερικά αιτία αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα και χωρίζονται σε:
α.Μηχανικά (π.χ.ξενο σώμα που φράσσει τις αεροφόρους οδούς , η πτώση της γλώσσας)
β.Παθολογικά (π.χ. πρήξιμο λάρυγκος , λαρυγκίτιδα , έλλειψη επαρκούς οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, εισπνοή δηλητηριωδών αερίων , με χειρότερη περίπτωση την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) ως και η παρεμπόδιση των αναπνευστικών κινήσεων).
Η παρεμπόδιση των αναπνευστικών κινήσεων προκαλείται είτε μηχανικά ( πίεση σε συνωστισμό , κακώσεις θώρακα κλπ) , είτε παθολογικά ( μυασθένεια, πολιομυελίτιδα κλπ)
Συμπτώματα ασφυξίας
Το άτομο δεν αναπνέει. Έχει απώλεια των αισθήσεων με μελάνιασμα που αρχίζει από τα χείλη και τα νύχια. Τα ρουθούνια είναι πολύ ανοιχτά.
Τα αγγεία του λαιμού είναι πεταμένα .
Παράγοντας επιδείνωσης στην ασφυξία είναι ο χρόνος !!
Ένα ασφυκτικό άτομο μπορεί να ζήσει 5 λεπτά (όχι παραπάνω).
Αν ξεκινήσει η τεχνητή αναπνοή 1 λεπτό από την αρχή της ασφυξίας οι πιθανότητες να επανέλθει το άτομο εντελώς είναι 98%
Αν ξεκινήσει η τ.α. σε 5 λεπτά οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 25% , ενώ
αν ξεκινήσει σε 10 λεπτά οι πιθανότητες είναι 1%.
Γενικώς αν ξεκινήσουμε την τ.α. από 0 έως 3λεπτά, το άτομο συνέρχεται και δεν εχει περαιτέρω βλάβες.
Αν ξεκινήσουμε από 3 έως 6 λεπτά , υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί το άτομο , αλλά ίσως του αφήσει κάποιες βλάβες.
Αν ξεκινήσουμε από 6 έως 10 λεπτά μετά την ασφυξία, το άτομο έχει ελάχιστες πιθανότητες να σωθεί , αλλά κι αν σωθεί θα εχει εγκεφαλικές βλάβες.
Σημείωση: Δεν εχει σημασία ποτέ θα αρχίσει πάλι να αναπνέει το άτομο (μπορεί να κάνει και μισή ώρα και παραπάνω). Σημασία εχει ποτέ θα αρχίσουμε την τεχνητή αναπνοή για να δίνουμε στο θύμα έστω και λίγο αέρα.
Την αναπνοή την βλέπουμε , την ακούμε και την αισθανόμαστε
(γονατίζουμε κοντά στο θύμα και πλησιάζοντας αυτί και μάγουλο στο στόμα και την μύτη του , ακούμε την ανάσα του και αισθανόμαστε τον αέρα στο μάγουλό μας , αλλά και βλέπουμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει)
Αν λοιπόν ΔΕΝ ακούμε , ΔΕΝ βλέπουμε και ΔΕΝ αισθανόμαστε την αναπνοή και ταυτόχρονα έχουμε μελάνιασμα , ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΩ ΑΜΕΣΩΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος τ.α. είναι στόμα με στόμα
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι αποκαθιστά γρήγορα τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου. Ταυτόχρονα το διοξείδιο του ανθρακατης εκπνοής μας , διεγείρει το κέντρο αναπνοής στον εγκέφαλο του θύματος.
Είναι μέθοδος που γίνεται εύκολα , ακόμη και κατά την μεταφορά του θύματος σε νοσοκομείο. Τέλος επιτρέπει την είσοδο κάποιας ποσότητας αέρα , ακόμη κι αν έχουμε απόφραξη των αεροφόρων οδών.
Πως κάνουμε την τεχνητή αναπνοή:
Τραβάμε το κεφάλι από το μέτωπο , όσο πιο πίσω μπορούμε.
Τραβάμε το σαγόνι έξω και πάνω , ώστε να έρθει σε κάθετη θέση με το δάπεδο.(Αυτό βοηθά σε περίπτωση που έχει γυρίσει η γλώσσα , να επανέλθει στην θέση της)
Κλείνω την μύτη με τα δάκτυλα και ανοίγω το στόμα (όχι πολύ γύρω στο 1 δάκτυλο). Εφαρμόζω το στόμα μου επάνω στο στόμα του θύματος (χρησιμοποιώντας κάποιο πανί για ασφάλεια δική μου) και φυσάω . Αν ανεβαίνει ο θώρακας τότε τα έχω κάνει καλά , αν όμως ο θώρακας μένει ακίνητος , ίσως έχω ξεχάσει να κλείσω την μύτη , η δεν έχω σηκώσει αρκετά το κεφάλι η το σαγόνι.
Αφού βεβαιωθώ ότι ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας , κάνω δυο εμφυσήσεις γρήγορες .
Μετά επαναλαμβάνω κάθε 5 δευτερόλεπτα μια εμφύσηση
Αν το θύμα αναπνέει έστω και λίγο τότε πιθανότατα εχει πάθει ανακοπή.
Σ’ αυτήν την περίπτωση κάνω θωρακικές συμπιέσεις, ελέγχοντας αν το θύμα έχει σφυγμό.
Συμπίεση γίνεται ως εξής:
Εκεί που τελειώνει το στέρνο (στο τρίγωνο που σχηματίζει) τοποθετώ το δάκτυλό μου. Σε απόσταση δυο δακτύλων προς τα επάνω εφαρμόζω το άκρο της παλάμης και βάζω και το άλλο χέρι επάνω. Σ’ αυτήν την στάση σπρώχνω προς τα κάτω.
Αν κατά την διάρκεια αυτής της βοήθειας το άτομο σταματήσει να αναπνέει κάνω συνδυασμό φιλί της ζωής με συμπιέσεις (μια εμφύσηση 15 συμπιέσεις κ.ο.κ.)
Αυτή η λειτουργία λέγεται Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
(Αν είμαι μόνος 2 εμφυσήσεις + 15 συμπιέσεις, αν έχω βοήθεια ώστε να εναλλασόμεθα ένας στο στόμα και ένας στον θώρακα κάνουμε εμφύσηση + 5 συμπιέσεις)
Στα βρέφη το φιλί της ζωής δίνεται καλύπτοντας με το στόμα μου και το στόμα του και την μύτη του. Οι δε συμπιέσεις δεν γίνονται με δύναμη , απλά σπρώχνουμε με το δάκτυλό μας προς τα επάνω. Επίσης σε οποιοδήποτε ασφυκτικό άτομο μπορούμε να φυσήξουμε και από την μύτη σε περίπτωση που δεν μπορούμε από το στόμα.
Πνιγμός στην Θάλασσα
Όταν πνίγεται άτομο στην θάλασσα πάω προσεκτικά από πίσω του ,περνάω το χέρι κάτω από τον λαιμό του και κάτω από την αντίθετη μασχάλη και τον σέρνω προς τα έξω.
Όταν πατώσω , αν εχει αρχίσει η ασφυξία , αρχίζω φιλί της ζωής από τότε μέχρι να τον βγάλω έξω και να αρχίσω σωστή τεχνητή αναπνοή.
Για να βγάλω το νερό από μέσα του πιέζω το στομάχι (όπως κάνω και σε περιπτώσεις ξένου σώματος στον λαιμό).
Ακόμη κι αν σωθεί το άτομο, εφ’ οσον έχει καταπιεί θαλασσινό νερό , πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία διότι κινδυνεύει από σοβαρή πνευμονία που προκαλεί στους πνεύμονες το θαλασσινό νερό.
Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτή την ενότητα.
Το βασικό υλικό, προέρχεται από τις σημειώσεις του Μάνου, ο οποίος είχε παρακολουθήσει το Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού και θεωρούμε ότι είναι από τα καλύτερα που δίνονται.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις και τις ιατρικές υπηρεσίες.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
ΣΩΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Αρωγός : Αυτός που παρέχει τις Π.Β.
Θύμα: Αυτός που εχει υποστεί το ατύχημα
Τρεις παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν:
α. Ασφάλεια : Βλέπω αν είναι ασφαλές να παραμείνω εγώ και το θύμα στον τόπο του ατυχήματος. Μετακινώ το θύμα μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος εκεί που βρίσκεται. Σε μοτοσικλετιστή δεν βγάζω ποτέ το κράνος !!
β. Εκτίμηση: Εξετάζω ποια είναι η σοβαρότερη βλάβη που εχει το θύμα , ώστε να ασχοληθώ κατά προτεραιότητα(αιμορραγίες ,κρανιακές κακώσεις, κατάγματα κλπ).
γ. Βοήθεια : Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσω σε βοήθεια και τρίτους (και το ασθενοφόρο).
Όταν καλώ το ασθενοφόρο , μιλάω καθαρά , εξηγώ την κατάσταση , δίνω ακριβείς πληροφορίες για τον τόπο του ατυχήματος , και δεν κλείνω ποτέ πρώτος το τηλέφωνο. Αφήνω το κέντρο άμεσης βοήθειας να το κλείσει , αφού έχει πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.
ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
1. Διαπίστωση της βλάβης
α. Αντικειμενική (Τι βλέπω εγώ , σύγκριση μελών μεταξύ τους για να δω αν κάτι δεν πάει καλά, έλεγχος λειτουργικότητας των μελών κλπ)
β. Υποκειμενική (Τι πληροφορίες μου δίνει το ίδιο το θύμα , όπως τις αντιλαμβάνεται αυτό).
2. Εξουδετέρωσης του παράγοντος επιδείνωσης (Ακινητοποίηση , έλεγχο αναπνοής - σφυγμών , κλίση ασθενοφόρου, σκέπασμα του θύματος για να κρατηθεί ζεστό κλπ)
3. Ενθάρρυνση του Θύματος
(Κάποιο καλό λόγο , να του δείξω ότι υπάρχει κάποιος που εχει αναλάβει να τον βοηθήσει. Κρατάω το θύμα ήρεμο και ζεστό. Ελέγχω συνεχώς την αναπνοή και τον σφυγμό).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
1. Φάρμακα
Οξυζενέ - αντισηπτικό( κίτρινο betadin) - παυσίπονα - αντιισταμινικά - οινόπνευμα - Ipecavom για πρόκληση εμετού - καρβουνάκια η carbomix κάψουλες - κόκκινο ιώδιο
αμμωνία .
2. Υλικά
Βαμβάκι - γάζες αποστειρωμένες - γάζες βαζελινούχες (ξηροφορμίου) -
επίδεσμοι κοινοί - επίδεσμοι ελαστικοί - λευκοπλάστ - τραυμαπλάστ - θερμόμετρο - ψαλίδι - σύριγγες - λαβίδες - αλουμινοκουβέρτα - παγοκύστη - θερμοφόρα - γάντια, ½ έτοιμους νάρθηκες - φακός- σφυρίχτρα - ειδική σύριγγα που “βυζαίνει” για τσιμπήματα κλπ) , λίγη σόδα φαγητού , λίγο αλάτι.
ΤΡΑΥΜΑΤΑ
Διακρίνονται σε κλειστά και ανοικτά τραύματα.
Α.Κλειστά Τραύματα : Θλάσεις , μελανιές (Κακώσεις μαλακών μορίων - μυών κλπ - χωρίς να επέλθει λύσης της συνεχείας του δέρματος)
Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Ακινητοποίηση και πάγος (ακινητοποιώ το μέλος του βάζω πάγο -πάντα μέσα σε κάποιο ύφασμα- και πιέζω ελαφρά για 5-10 λεπτά. Μετά από λίγο επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί μέχρι να αισθανθεί το θύμα κάποια ανακούφιση)
Ελαστική επίδεση (Δένω με ελαστικό επίδεσμο , όχι πολύ σφικτά - να μην μελανιάζουν τα άκρα - και κρεμάω το μέλος με τα άκρα προς τα πάνω για να περιορίσω την κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο μέλος)
Δίνω ένα ελαφρό παυσίπονο στο θύμα ( προσοχή να ρωτήσω αν εχει κάποια αλλεργία στο συγκεκριμένο φάρμακο)
Β.Ανοικτά Τραύματα : Εδώ υπάρχει λύσης της συνεχείας του δέρματος και παρουσιάζεται αιμορραγία.
Πάντα φοράμε γάντια όταν περιποιούμεθα ανοικτά τραύματα !!!!
Οι αιμορραγίες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.
1.Εξωτερική αιμορραγία•Φλεβική αιμορραγία : το αίμα τρέχει με σταθερό ρυθμό και εχει σκούρο χρώμα
•Αρτηριακή αιμορραγία: Το αίμα εκτινάσσεται με τον ρυθμό των καρδιακών συστολών. Η κατάσταση σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σοβαρή και θέλει άμεση ενέργεια.
•Τριχοειδική αιμορραγία: Όταν βγαίνει αίμα (και ορός) από πολλές μικρές οπές σε εκτεταμένη επιφάνεια δέρματος (έγκαυμα από τριβή κλπ).
Αντιμετωπίζεται ως εξής:
Αν τρέχει πολύ αίμα , κάνουμε γρήγορα (δεν μας ενδιαφέρει να προφυλάξουμε από μόλυνση, εδώ το κυριότερο είναι ότι ο χρόνος μας πιέζει).
* Σφίγγω τα χείλη της πληγής για 5-10 λεπτά.
•Αν το τραύμα είναι διάχυτο (δεν εχει συγκεκριμένα χείλη) πιέζω πολύ δυνατά με όλη την παλάμη μου και ανυψώνω το μέλος που αιμορραγεί πάνω από το ύψος της καρδιάς για να εμποδίσω / καθυστερήσω την ροή του αίματος.
Με ανυψωμένο το μέλος πιέζω την αρτηρία (στο χέρι είναι η βραχιόνιος αρτηρία που βρίσκεται στο μέσον του μπράτσου , εκεί που αρχίζει το ποντίκι.
Για το πόδι η αρτηρία βρίσκεται στο εσωτερικο του ξηρού εκεί που αρχίζει το πόδι στην βουβωνική πτυχή. Και στις 2περιπτώσεις πιέζω πάνω σε κόκαλο).
•Αν εξακολουθεί η αιμορραγία παίρνω οποιοδήποτε ύφασμα , το κάνω λουρίδες και περιτυλίγω το τραύμα πολύ σφικτά παρεμβάλλοντας κομμάτια βαμβάκι μεταξύ των τυλιγμάτων (ταμπονάρισμα). Δεν αντικαθιστώ τα ματωμένα υφάσματα/βαμβάκια , αλλά βάζω και αλλά επάνω τους . Κατά την διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας πηγαίνω προς κάποιο νοσοκομείο για να παραδώσω το θύμα σε ειδικούς.
•Ίσχαιμος περίδεση : Είναι ο κόμπος και το στρίψιμο που κάνουμε πριν από μια πληγή για να σφίξουμε και να σταματήσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό (έχουμε νομική ευθύνη απέναντι στο θύμα).Αν το κάνουμε αναλαμβάνουμε την ευθύνη (π.χ. όταν κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ το θύμα , η υπάρχει ακρωτηριασμός κλπ) διότι συνήθως τέτοια περίδεση οδηγεί σε ακρωτηριασμούς!!!
2. Εσωτερική αιμορραγία :
Συμπτώματα : κόπωση , αδυναμία , χλόμιασμα , έλλειψη συγκέντρωσης του θύματος , υποθερμία , μελάνιασμα .
Είδη εσωτερικής αιμορραγίας :
Ρινορραγία: Το θύμα μένει καθιστό , το κεφάλι ελαφρά σκυμμένο , πιέζω με τα δυο δάκτυλα ακριβώς κάτω από το κοκαλάκι της μύτης, εμποτίζω μια γάζα με οξυζενέ (είναι αιμοστατικό) και την βάζω (σφικτά) μέσα στο ρουθούνι. Βάζω πάγο (πάντα τυλιγμένο σε ύφασμα) στον αυχένα η στο μέτωπο.
Την γάζα την αφήνω το πολύ 24 ώρες. Απομακρύνω σιγά και απαλά
για να μην ξανανοίξει. Αν δεν μπορώ πάω στον γιατρό.
Οδοντορραγία: Εμποτίζω γάζα με οξυζενέ και βάζω το θύμα να την δαγκώσει.
Γαστρορραγία: Συνήθως βγαίνει αίμα σκούρο από το στόμα (αιματέμεση)
η τα κόπρανα (εχουν χρώμα μαύρο). Το θύμα ξαπλώνει , δεν τρωει , δεν πίνει , κρατιέται ζεστό , (και μεταφέρεται σε γιατρό κατά την διάρκεια αυτών των ενεργειών), τοποθετούμε πάγο(με ύφασμα) και αφού βάζουμε ταλκ στο δέρμα του στομάχου , εφαρμόζουμε τον πάγο επάνω του.
Αιμόπτυση: Προέρχεται από αιμορραγία στους πνεύμονες και εκδηλώνεται με βήχα. Το θύμα μένει σε καθιστή θέση για διευκόλυνση της αναπνοής . Δεν τρωει , δεν πίνει , μεταφέρεται σε νοσοκομείο.
Εγκεφαλική: Το θύμα μένει σε ημικαθιστή θέση. Δεν τρωει , δεν πίνει . Βάζουμε ψυχρές κομπρέσες στο κεφάλι. Αν φορά μασέλα την απομακρύνω αμέσως για να μην προκαλέσει πνιγμό. Χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο.
Γυναικολογική: Το θύμα κάθεται σε ημικαθιστή θέση , αλλά με τα γόνατα λυγισμένα για να συμπιέζονται τα εσωτερικά όργανα. Πίνει άφθονα υγρά(Είναι η μοναδική περίπτωση που δίνουμε υγρά σε αιμορραγία).
Βάζουμε πάγο ΜΟΝΟ σε εξαιρετική ανάγκη , γιατι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μετά.
Κοιλιακή:Το θύμα κάθεται σε ημικαθιστή θέση με λυγισμένα τα γόνατα.
Δεν δίνω τροφή η υγρά. Αμέσως πάω σε γιατρό.
ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ
•Πλύσιμο της πληγής με τρεχούμενο νερό η φυσιολογικό ορό
•Χύνω στην πληγή οξυζενέ από ψηλά
•Σκουπίζω με αποστειρωμένη γάζα (την πιάνω από μια άκρη) με μια κίνηση και την πετάω.
•Εμποτίζω άλλη γάζα με betadin, η mercurochrome και εφαρμόζω στην πληγή με μια κίνηση στο κέντρο και μια κίνηση στην περιφέρεια της πληγής. Δεν πασαλείβω , απλά ακουμπάω την πληγή.
•Δένω το τραύμα με γάζα η τραυμαπλάστ
•Παρακινώ το θύμα να κάνει αντιτετανικό ορό (η ανανέωση του αντιτετανικού εμβολίου που γίνεται κάθε 10 χρόνια).
Ο Τέτανος επωάζεται σε 1/3 εβδομάδες . Αν δεν τον προλάβουμε η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Τα συμπτώματα είναι διέγερση , σπασμοί , γέλιο χωρίς λόγο , το σώμα κυρτώνεται και σε μεταγενέστερο στάδιο αρχίζουν να παραλύουν τα αναπνευστικά όργανα , οδηγώντας το θύμα στο μοιραίο.
ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ / ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΖΩΩΝ, ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ , ΓΑΤΑΣ ΚΛΠ
Λύσσα: Μεταδίδεται από θηλαστικά ζώα , όταν έλθει σ’επαφή το σάλιο του ζώου με το αίμα του θύματος. Το μικρόβιο αναπτύσσεται στον εγκέφαλο. Έχει περίοδο επώασης 20-40 μέρες. Κυρίως μπορεί να υπάρξει στα σκυλιά , γάτες, ποντίκια, νυκτερίδες.
Τα στάδια της Λύσσας είναι τα εξής:
1. Εισβολή (κόκκινα μάτια , τρέχουν πολλά σάλια, έντονη δίψα, το ζώο δαγκώνει ότι βρει (διαστροφή ορέξεως), ο άνθρωπος έχει βουλιμία.
2. Σπασμοί
3. Παραλύσεις
Αντιλυσσική θεραπεία πρέπει να γίνει προτού αρχίσουν τα συμπτώματα. Αν εμφανιστούν τα συμπτώματα το θύμα είναι καταδικασμένο.
Πρέπει να γίνεται από ειδικό (Λυσσιατρείο : Ιερά Οδός έναντι Γεωπονικής) και γίνεται όταν:
-Το ζώο έχει λύσσα
-Όταν δεν βρεθεί το ζώο που έχει δαγκώσει κάποιον
-Όταν το δάγκωμα είναι στο κεφάλι
Όσον αφορά το τραύμα του δαγκώματος , το περιποιούμεθα όπως όλα τα κοινά τραύματα.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΦΙΔΙΟΥ
Δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα είναι η οχιά και ο αστρίτης.
Διακρίνονται από το σκούρο χρώμα τους και τα ζιγκ ζαγκ στην πλάτη τους.
Έχουν αμυγδαλωτά μάτια (όχι στρογγυλά όπως τα άλλα φίδια) γιατί κάτω από τα μάτια τους είναι ο σάκος με το δηλητήριο.
Εχουν δυο μακριά δόντια (σκυλόδοντα) και το σημάδι στο δέρμα από το δάγκωμά τους αφήνει δυο αμυδρά σημαδάκια (σαν κοκκινίλες).
Αν ένα δηλητηριώδες φίδι δαγκώσει δυο άτομα , το δεύτερο άτομο δεν κινδυνεύει διότι το πρώτο έχει φάει όλο το δηλητήριο του φιδιού (το φίδι για να ξαναπαράγει δηλητήριο θέλει 2-3 ώρες)
Συμπτώματα: Πόνος , γρήγορο πρήξιμο (είναι ενδεικτικό σύμπτωμα), μελάνιασμα, ζαλάδες , χλόμιασμα κούραση , σοκ.
Θεραπεία: Παραμένω ψύχραιμος και ακίνητος (!!)
Τοποθετώ το δαγκωμένο μέλος χαμηλά (κάτω από το ύψος της καρδιάς).
Σφίγγω όπως στα τραύματα (με το χέρι) για να καθυστερήσω την ροή του αίματος.
Εφαρμόζω την ειδική σύριγγα με την βεντούζα που έχω στο φαρμακείο.
Ζητάω ΑΜΕΣΩΣ Ιατρική βοήθεια.
Αν δεν μπορώ να φτάσω σε γιατρό μέσα σε μισή ώρα από το δάγκωμα δένω πιο πάνω από το πρήξιμο ένα ύφασμα , κάνω κόμπο περνάω από επάνω κάποιο ξύλο , κάνω επάνω από αυτό κι άλλο κόμπο και περιστρέφω σφίγγοντας ΜΟΝΟ μέχρι να περνάει το μικρό μου δάκτυλο μεταξύ δέρματος και υφάσματος (ΜΟΝΟ ΤΟΣΟ ,ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ). Δεν χορηγώ οινοπνευματώδη!!!
ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
Οι σκορπιοί είναι ξανθοί και μαύροι. Οι μαύροι είναι οι επικίνδυνοι.
Το τσίμπημά του προκαλεί φοβερό πόνο, πρήξιμο, μελάνιασμα και αν το θύμα είναι αλλεργικό παθαίνει σοκ και μπορεί να πεθάνει.
Θεραπεία: Απομακρύνω το κεντρί αν έχει μείνει μέσα.
Βάζω υγρή αμμωνία η αντισταμινικό (μπορεί αν δεν εχω να βάλω και γάλα συκιάς). Βάζω κρύα επιθέματα η και πάγο. Δίνω στο θύμα ξυνό ρόφημα(νερό με λεμόνι κλπ).Δίνω παυσίπονο. Πάω στον γιατρό.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ / ΣΦΗΚΑΣ
Προκαλεί πόνο , φαγούρα , τοπικό πρήξιμο.
Βγάζω το κεντρί αν εχει μείνει μεσα.
Βάζω αμμωνία η αντισταμινικό (η και ξύδι)
Με ένα μεταλλικό αντικείμενο (βέρα , νόμισμα σταυρό κλπ) περνάω επάνω από το δάγκωμα σφικτά πολλές φορές (για να σπάσω το κεντρί που είναι μέσα για να σταματήσει να ρίχνει δηλητήριο).
Αν το θύμα είναι αλλεργικό στις μέλισσες τρέχω αμέσως στον γιατρό !!!
Ο αλλεργικός πρέπει να εχει μαζί του πάντα τα φάρμακα που του εχει δώσει ο γιατρός του. Συνήθως ο γιατρός δίνει κορτιζόνη (για να καθυστερήσει τα συμπτώματα) και αδρεναλίνη για να θεραπεύσει.
ΔΑΓΚΩΜΑ ΨΑΡΙΩΝ
Τα επικίνδυνα είναι ο σκορπιός και η δράκαινα. Εχουν τα δηλητηριώδη αγκάθια , κυρίως στην πλάτη τους.
Θεραπεία: Βγάζω τα αγκάθια αν είναι μέσα στο δέρμα. Βάζω αμμωνία η αντισταμινική αλοιφή .Πάω στον γιατρό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή , σφίγγω πάνω από το πρήξιμο.
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ
Κάνω μασάζ με άμμο θαλάσσης για να αποκολληθούν τα πλοκαμάκια που εχουν μείνει επάνω στο δέρμα. Βάζω οινόπνευμα για γρήγορη ανακούφιση.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Ανάλογα με το βάθος τους χωρίζονται σε:
1.Επιφανειακά (1ου βαθμού) που εχουν βλάψει μόνο δέρμα.
2.Ενδιάμεσα (2ου βαθμού) που βλάπτουν ολο το στρώμα του δέρματος .
Δημιουργούν φουσκάλες. Όταν επουλωθούν αφήνουν μια κηλίδα στο δέρμα (καφετιά).
3.Τμηματική απανθράκωση (3ου βαθμού).Το έγκαυμα έχει περάσει όλα τα στρώματα (δέρμα ,λίπος , μυς , μέχρι και οστά). Το θύμα δεν νοιώθει δυνατό πόνο γιατι εχουν καεί και οι απολήξεις των νεύρων. Η περιοχή είναι γκριζόμαυρη. Όταν επουλωθεί αφήνει σοβαρές παραμορφώσεις.
Η σοβαρότητα του εγκαύματος προσδιορίζεται από την έκτασή του και όχι τόσο από το βάθος του.
Αν καλύπτει 20% του σώματος θεωρείται επικίνδυνο και χρειάζεται νοσοκομείο.
Αν καλύπτει 30-50% του σώματος τότε είναι μάλλον θανάσιμο.
Για να δω το ποσοστό έκτασης χρησιμοποιώ τον κατωτέρω κανόνα:
Στους ενήλικες : 9% κεφάλι, 9% κάθε χέρι η πόδι , 9% εμπρός κορμός , 9% πίσω κορμός , 9% εμπρός λεκάνη , 9% πίσω λεκάνη , 1% γεννητικά όργανα (κυρίως στους άνδρες)
Στα βρέφη: 18% κεφάλι , 9% κάθε χέρι , 18% στήθος / πλάτη , 14% κάθε πόδι , 18% λεκάνη.
Επομένως , η σοβαρότητα του εγκαύματος κρίνεται από :
Την έκταση (1οςπαραγων) , Το βάθος (2ος παράγων) , Την εντόπιση (που βρίσκεται το έγκαυμα και τι όργανα έχει βλάψει) , Τη ηλικία του θύματος (βρέφος , ηλικιωμένος , διαβητικός κλπ).
Θεραπείες
Σε έγκαυμα μικρής έκτασης , τρεχούμενο δροσερό νερό. Αν μπορώ βυθίζω το μέλος μέσα στο νερό για 10-15 λεπτά. Αν δεν μπορώ , βάζω δροσερή κομπρέσα και την αλλάζω κάθε 1-2 λεπτά.
Αφαιρώ ότι σφίγγει (ρολόγια βέρες κλπ)
Αλείβω με Μπεταντιν η αλοιφή για εγκαύματα.
Σε εκτεταμένο έγκαυμα , αφαιρώ τα ρούχα αμέσως . Αν εχουν κολλήσει στο έγκαυμα , τότε κόβω με ψαλίδι το κολλημένο ρούχο και αφήνω το κολλημένο επάνω. Βάζω κομπρέσες με νερό ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Τυλίγω το θύμα με κουβέρτα γιατί οπωσδήποτε κρυώνει. Δεν του δίνω φαΐ η υγρό .
Αν το νοσοκομείο απέχει πάνω από 2-3 ώρες κατά την μεταφορά τον δυναμώνω με λίγες γουλιές από νερό (2 ποτήρια ποσότητα μαζί με μισή κουταλιά αλάτι και μισή κουταλιά σόδα φαγητού.
Αν υπάρχουν φουσκάλες , δεν τις σπάω. Αν πρέπει να τις σπάσω γιατί ενοχλούν , τρυπάω με σύριγγα την βάση της φουσκάλας.
Αν κάποιος καίγεται , για να τον σβήσω , τον τυλίγω σφικτά με ρούχα / κουβέρτες κλπ. Αν δεν έχω ρούχα τον κουτρουβαλιαζω .
Αν εγκλωβιστεί κάποιος σε φωτιά , για να τον μεταφέρω μακριά :
Καλύπτω το στόμα και την μύτη με πανί.
Νοιώθω με την ανάστροφη της παλάμης αν η πόρτα που θα ανοίξω είναι ζεστή (οπότε εχει φωτιά από πίσω)
Προχωρώ πάντα κατά μήκος του τοίχου ψηλαφώντας με την ανάστροφη της παλάμης τον τοίχο για καλώδια κλπ(για να αποφύγω την ηλεκτροπληξία)
Προχωρώ όσο πιο σκυφτός μπορώ.
Συνήθως το θύμα θα βρίσκεται κάτω από έπιπλα (κρεβάτια , τραπέζια, μέσα σε ντουλάπες κλπ)
Το βάζω να πλέξη τα χέρια του στο σβέρκο μου και το ΣΕΡΝΩ έξω (δεν το σηκώνω ποτέ). Αν είναι αναίσθητο , προσπαθώ να του δέσω τα χέρια και ακολουθώ την προηγούμενη διαδικασία
Όταν βγάλω έξω το θύμα , κάνω έλεγχο αναπνοής , σφυγμού κλπ
Μεταφέρω αμέσως σε νοσοκομείο.
Ηλίαση
Είναι η βλάβη που παθαίνουμε στους μύες του σβέρκου , από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Προκαλεί πονοκέφαλο , κόπωση , ναυτία , τάση προς εμετό , πυρετό , απώλεια αισθήσεων. Το δέρμα είναι κατακόκκινο και ζεστό (ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής).
Βάζω το θύμα σε σκιερό μέρος και σε ημικαθιστή θέση. Του βγάζω τα ρούχα. Βάζω κρύες κομπρέσες. Χορηγώ υγρά (αν έχει τις αισθήσεις του).
Αποφεύγω την ηλίαση αν βάζω το τζόκεϊ ανάποδα με το γείσο να προφυλάσσει το σβέρκο.
Θερμοπληξία
Χαλάει το σύστημα εφίδρωσης (κυρίως σε θερμοκρασίες καύσωνα - άνω των 40 βαθμών). Ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και η εσωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει.
Προξενεί , αδυναμία , πονοκέφαλο , ζάλη, ναυτία , ανησυχία , μεγάλο πυρετό, ζεστό δέρμα και ξηρό , γρήγορο σφυγμό και σε ορισμένες περιπτώσεις κώμα.
Βάζω το θύμα σε ημικαθιστή θέση , αφαιρώ τα ρούχα του , το βάζω σε σκιερό μέρος , δημιουργώ ρεύμα αέρα , χορηγώ υγρά , ζητώ ιατρική βοήθεια.
Προλαμβάνω την θερμοπληξία ως εξής:
Αποφυγή κούρασης σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας
Πίνω πολλά υγρά (νερό με αλάτι , απαγορεύεται το λεμόνι)
Όχι οινοπνευματώδη. Παραμονή σε δροσερό περιβάλλον
Φυλάγομαι από λοιμώξεις -κρυολογήματα. Συνεννοούμαι με τον γιατρό μου για να μειώσω κάποια φάρμακα που ίσως περνώ.
Έχω πάντα μαζί τη κάρτα υγείας (αν έχω χρόνιο νόσημα)
Τρωω ελαφρά και πολλά γεύματα (λαχανικά φρούτα , όχι λάδια και λίπη)
Δεν κάνω πολύωρα ταξίδια. Κάνω πολλά χλιαρά ντους. Φοράω γυαλιά ηλίου.
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ
Είναι η προσωρινή μετατόπιση οστού.
Συμπτώματα: Πόνος , πρήξιμο , μελάνιασμα (εκχύμωση), λίγη δυσκολία στην κίνηση.
Πρώτες Βοήθειες:
-Βάζω ψυχρά επιθέματα ΑΜΕΣΩΣ , για 10-20 λεπτά ( και τα επαναλαμβάνω κάθε 1 ώρα μέσα στο 1ο 24ωρο)
-Ακινησία
-Δένω (αν είναι δάκτυλο δένω με λευκοπλαστ 2-3 δάκτυλα μαζί)
-Ανάρτηση μέλους (αν είναι χέρι το ανυψώνω και το κρεμάω. Αν είναι πόδι το τοποθετώ σε μαξιλάρι)
-Δίνω παυσίπονο
-Πάω για ακτινολογικό έλεγχο
Εξάρθρωση (Βγάλσιμο)
Το κόκαλο φεύγει από την θέση του, οι σύνδεσμοι σπάνε.
Συμπτώματα: Δυνατός πόνος , εμφανής παραμόρφωση, έλλειψη ικανότητας κίνησης, πρήξιμο, μελάνιασμα
Πρώτες βοήθειες:
-Ψυχρά επιθέματα
-Ακινησία με νάρθηκα (στην θέση που έχουν μείνει τα οστά. Δεν προσπαθώ να τα βάλω στην θέση τους)
-Αναπαυτική θέση στο πάσχον μέλος
-Παυσίπονο
-Ιατρική Βοήθεια
ΚΑΤΑΓΜΑ
Λύση της συνεχείας του οστού
Διακρίνονται σε:
1. Ατελή η ρωγμώδη κατάγματα (ράγισμα) Όταν απλά έχει σπάσει το κόκαλο χωρίς να έχουν μετακινηθεί τα κομμάτια).
2. Τέλεια η απλά κατάγματα (Όταν τα δυο κομμάτια έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους , αλλά παραμένουν στην “ίδια ευθεία”).
3. Ανοιχτά η επιπεπλεγμένα κατάγματα (Όταν τα δυο κομμάτια σχηματίσουν γωνία . Σ’ αυτήν την περίπτωση πιθανόν έχουμε και σκίσιμο του δέρματος)
4. Συντριπτικά κατάγματα (Όταν το κόκαλο έχει γίνει πολλά κομμάτια)
Το κάταγμα στο μηριαίο οστούν είναι επικίνδυνο γιατί το άτομο κινδυνεύει από σπάσιμο αρτηρίας και εσωτερική αιμορραγία. Σ’ αυτήν την περίπτωση πάμε το θύμα ΑΜΕΣΩΣ σε νοσοκομείο.
Συμπτώματα:
Πόνος δυνατός (αρχίζει συνήθως μετά από 10 λεπτά , ίσως και αργότερα)
Πρήξιμο (ίσως και μελάνιασμα),Παραμόρφωση, Παρά φύση κίνηση, τριγμός κατά την εξέταση του μέλους.
Πρώτες Βοήθειες:
Βγάζω αμέσως δακτυλίδια , ρολόγια κλπ που μπορεί να σφίγγουν.
Βάζω ψυχρά επιθέματα
Ακινητοποιώ με νάρθηκα
Βάζω το μέλος σε βολική θέση
Ο νάρθηκας πρέπει να είναι σκληρός (εδώ δεν μας κάνει τυλιγμένο περιοδικό) και πρέπει να είναι αρκετά μακρύς ώστε να φτάνει τις αρθρώσεις πάνω και κάτω από το κάταγμα.
Αν δεν έχω νάρθηκα σε περίπτωση ποδιού , δένω το πάσχον πόδι επάνω στο γερό (ώστε να χρησιμοποιήσω το γερό πόδι ως νάρθηκα).
Σε περίπτωση χεριού , δένω το χέρι επάνω στο σώμα (το σώμα παίζει τον ρόλο του νάρθηκα).
Σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας φροντίζω ΠΡΩΤΑ την αιμορραγία !!!
Κάταγμα κρανίου
Εδώ ο χρόνος μας πιέζει πολύ
Συμπτώματα:
Σημεία τραυματισμού ( τραύμα, εξόγκωμα , βαθούλωμα κλπ)
Πονοκέφαλος , ζαλάδα , εμετός
Τρέχει υγρό από μύτη η αυτί (εδώ έχουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο!!!)
Διαταραχές λόγου
Οι κόρες των ματιών δεν έχουν το ίδιο μέγεθος μεταξύ τους
Στο ασπράδι των ματιών εμφανίζονται σημάδια αίματος.
Απώλεια συνείδησης
Διαταραχές σφυγμού/αναπνοής
Σπασμοί / παράλυσης
Πρώτες Βοήθειες:
ΑΜΕΣΗ μεταφορά σε νοσοκομείο (με φορείο).Το άτομο πρέπει να μένει απόλυτα ακίνητο !!!!
Διάσειση
Τράνταγμα του εγκεφάλου
Συμπτώματα:
Απώλεια αισθήσεων (συνήθως σύντομη)
Αστάθεια βαδίσματος
Αμνησία (συνήθως το θύμα δεν μπορεί να περιγράψει πως έγινε το ατύχημα)
Υπνηλία
Ωχρότητα , ναυτία , εμετός (αν κάνει εμετό θέλει προσοχή)
Πρώτες Βοήθειες:
α. Αν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του:
Ακινησία , έλεγχος αναπνοής /σφυγμών , έλεγχος επιπέδου ανταπόκρισης σε απλές ερωτήσεις που κάνουμε κάθε 10 λεπτά.
β. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του:
Διατήρηση ανοιχτών των αεροφόρων οδών.
Θέση ανάνηψης και αμέσως ιατρική βοήθεια
Γενικώς στην διάσειση , το θύμα δεν πρέπει να κοιμάται πολλές ώρες (κάθε 2 ώρες το ξυπνάμε και του κάνουμε απλές ερωτήσεις).
Το πρώτο 24 όρο θέλει ελαφρά διατροφή και αποφυγή κούρασης.
Κατάγματα σπονδυλικής στήλης
Συμπτώματα:
Πόνος , παραμόρφωση, το θύμα αισθάνεται ότι είναι κομμένο στα δυο.
Αν εχει τραυματισθεί ο νωτιαίος μυελός το θύμα έχει απώλεια αισθητικότητας και κινητικότητας .
Αν το χτύπημα είναι στον αυχένα το θύμα έχει παράλυση (παραπληγία / τετραπληγία).
Πρώτες Βοήθειες:
Πλήρης ακινησία (εδώ δεν μας πιέζει ο χρόνος , άρα μπορούμε να περιμένουμε το ασθενοφόρο).
Του μιλάμε συνεχώς και ελέγχουμε σφυγμό.
Ελέγχουμε αν χάνει αίμα από πουθενά.
Ψηλαφούμε ελαφρά από το κεφάλι μέχρι κάτω για να δούμε αν έχει εμφανή συμπτώματα κατάγματος.
ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ !!!!
Για να τοποθετήσουμε το θύμα σε φορείο χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 ανθρώπους . Ο ένας πάει πάνω από το κεφάλι και με τις παλάμες στις ωμοπλάτες του θύματος στηρίζει με τα μπράτσα του το κεφάλι , ώστε να μην μετακινείται κατά την τοποθέτηση στο φορείο. Οι άλλοι πάνε από το πλάι και βάζουν τα χέρια τους κάτω από το σώμα , ο ένας στο ύψος της πλάτης , ο άλλος στο ύψος των γοφών και ο τρίτος κάτω από τα πόδια. Σηκώνουμε όλοι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τον τοποθετούμε στο φορείο.
Αν το θύμα χάνει υγρό από το αυτί , τον γέρνω (όλον μαζί) ελαφρά προς το αυτί που χάνει , ώστε να τρέχει το υγρό και να μην κάνει θρόμβο στον εγκέφαλο.
Αν δεν φορά κράνος , του βάζω πανιά, κουβέρτες , τσάντες κλπ γύρω γύρω από το κεφάλι του, προσπαθώντας να ακινητοποιήσω όσο μπορώ το κεφάλι.
Για την σπονδυλική στήλη , βάζω πανιά , στουπιά κλπ στα κενά (εκεί που η σπ. στήλη κάνει καμπύλες , όπως αυχένας μέση κλπ) για να ακινητοποιήσω την σπ. στήλη και δένω τα πόδια του θύματος.
Γενικά κάνω οτιδήποτε χρειαστεί για να κρατήσω το θύμα ακίνητο.
Αν δεν είναι πεσμένο ανάσκελα , τον βάζω στο φορείο στην στάση που τον έχω βρει. Αν είναι μπρούμυτα τον βάζω όπως είναι στο φορείο.
Αν είναι πεσμένος στο πλάι , βάζω το φορείο δίπλα του (κολλητά στην πλάτη του) και πάντοτε με βοήθεια τρίτων τον γυρίζω σιγά , έτσι ώστε να βρεθεί επάνω στο φορείο ανάσκελα.
Κάταγμα Λεκάνης:
Συμπτώματα: πόνος , αστάθεια βαδίσματος
Πρώτε Βοήθειες:
Ακινησία
Για να τον βάλω σε φορείο του περνάω σεντόνι/ κουβέρτα κλπ κάτω από την λεκάνη και τα γόνατα και τον φασκιώνω.
Αν δεν έχω σεντόνι κλπ του περνάω πολλές λουρίδες υφάσματος (η μια δίπλα στην άλλη) και τις δένω.
Ακινητοποιώ τα πόδια δένοντας τους αστραγάλους (κάνω “οχτάρια” ανάμεσα στους αστραγάλους.
Βάζω σεντόνι, κουβέρτα κλπ ανάμεσα στους μηρούς.
Κάταγμα πλευρών
Συμπτώματα: Πόνος , βήχας , ακανόνιστη αναπνοή
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία , μεταφορά σε νοσοκομείο.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Στις δηλητηριάσεις ο παράγων επιδείνωσης είναι ο χρόνος !!!
Ένα τοξικό υλικό :
Μπορούμε να το φαμε η να το πιούμε , να το αναπνεύσουμε , να εισχωρήσει από το δέρμα (γεωργοί κυρίως), να εισχωρήσει με ένεση η κλύσμα.
Παράγοντες που καθορίζουν την σοβαρότητα της δηλητηρίασης:
1.Ποσότητα δηλητηρίου
2.Τοξικότητα
3.Πόση ώρα έχει μείνει στον οργανισμό
4.Αν το θύμα είχε άδειο στομάχι
5.Ιδιοσυγκρασία του ατόμου
Δηλητηρίαση από το πεπτικό σύστημα:
Συμπτώματα:
Ειδικά (αν πχ εχει πάρει υπνωτικά τότε κοιμάται)
Γενικά (πυρετός , ωχρότητα κλπ)
Πρώτες Βοήθειες:
Α’Φάση: Δίνω εμετικό (ipecavom) δυο φιαλίδια και σε 20 λεπτά αν δεν κάνει εμετό του δίνω και τρίτο. Αν δεν έχω εμετικό βάζω το δάκτυλο η κουτάλι στην βάση της γλώσσας (προσοχή μην με δαγκώσει). Μπορώ να προκαλέσω εμετό δίνοντας του επίσης ένα ποτήρι χλιαρό νερό (αν έχω διαλύω και λίγη μουστάρδα)
Β’Φάση: Όταν κάνει εμετό , τότε του δίνω καρβουνάκια πολλά , διαλυμένα σε νερό. Αν δεν έχω καρβουνάκια του δίνω γάλα , γιαούρτι η ασπράδι αυγού, η ακόμη και ψωμί η φρυγανιά.
Καλώ το κέντρο δηλητηριάσεων ( 01 - 7793777)
Αν το φάρμακο είναι καυστικό , το θύμα εμφανίζει πληγές , εγκαύματα στα χείλη και στην γλώσσα , εχει έντονους πόνους και συμπτώματα σοκ.
Εδώ δεν προκαλώ εμετό. Του δίνω γάλα σε μικρές γουλιές και καλώ το κέντρο δηλητηριάσεων. ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΚΩΜΑ Η ΣΠΑΣΜΟΥΣ , ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΩ ΕΜΕΤΟ.
Στις περιπτώσεις δηλητηριάσεων :
α. Προκαλώ εμετό , σε περιπτώσεις φαρμάκων , ναρκωτικών , δηλητηριωδών φυτών , αλλοιωμένων τροφών , οινοπνεύματος , καλλυντικών , αποσμητικών,
γεωργικών φαρμάκων , μελανιού , ναφθαλίνης , σπίρτου, βερνικιού νυχιών η ασετόν, άρωμα , οξυζενέ , ποντικοφάρμακο, αντηλιακή λοσιόν κλπ
β. Δεν προκαλώ εμετό , σε περιπτώσεις οξέων , αλκαλίων , αμμωνίας , λευκαντικών , απορρυπαντικών ,καυστικής σόδας, καθαριστικά φούρνων η μετάλλων, αντιοξειδωτικών , ασβέστη , πετρελαιοειδών ,παρκετίνων, στιλβωτικών , βενζίνης ,πετρελαίου, διαλυτικού λαδομπογιάς , υγρού για αναπτήρες κλπ
Δηλητηρίαση από οινόπνευμα
Προκαλώ εμετό.
Δεν βγάζω τον μεθυσμένο έξω στο κρύο γιατί θα πάθη υποθερμία .
Του δίνω να φάει γλυκό ( η να πιει ζαχαρόνερο κλπ)
Αν εχει κάνει εμετό δεν του δίνω πικρό καφέ
Πικρός καφές χορηγείται αν ΔΕΝ εχει κάνει εμετό.
Αν λιποθυμήσει τον βάζω ανάσκελα , με ανοιχτές τις αεροφόρους οδούς και τον πάω γρήγορα σε νοσοκομείο.
Ως πρόληψη , αν πάω για ποτό , τρωω καλά και πίνω πριν ένα γάλα η τρωω ένα γιαούρτι.
Τροφική δηλητηρίαση:
Προκαλείται από ουσίες που παίρνουμε από τροφές που τις περιέχουν από τη φύση τους (Μανιτάρια , οστρακοειδή, πρασινισμένη πατάτα, πικρά αμύγδαλα - όλα αυτά υπό προϋποθέσεις βεβαίως).
Συμπτώματα:
Κοιλόπονος, πονοκέφαλος, ιδρώτας , εμετός, διάρροια, εξάντληση και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετός που δεν υποχωρεί (περίπτωση σαλμονέλας).
Πρώτες Βοήθειες:
Προκαλώ εμετό (αν δεν εχει ήδη κάνει εμετό το θύμα). Αν έχει αρχίσει να κάνει εμετό , δεν κάνω τίποτε μέχρι να σταματήσει.
Αν εχει διάρροιες του δίνουμε λαπά με λεμόνι , τσάι με λεμόνι , καρβουνάκι , ξεθυμασμένη Κόκα Κόλα, πατάτα, καρότο η καροτόζουμο , μπανάνα , μήλο , αχλάδι.
Στα μικρά παιδιά , αφού κάνουν εμετό , τους δίνουμε Almora , ξεθυμασμένη Κόκα Κόλα , τσάι, ρυζόνερο, λίγη μπανάνα κλπ
Αν το θύμα έχει φάει τσιγάρο (καπνό) , είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ζωή του (κυρίως στα μικρά παιδιά). Θέλει άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο για συνεχείς πλύσεις στομάχου.
Δηλητηρίαση προκαλείται και από κουκιά , σε μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων (3-4%) που τους λείπει το ένζυμο G6PD γιατί τα κουκιά τους καταστρέφουν μαζικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η μυρωδιά η απλή επαφή με κουκιά δημιουργεί κάποιες ανωμαλίες.
Τα ιδια αποτελέσματα (σε αυτά τα άτομα) , προκαλεί και οι ασπιρίνη, το χρώμα ανιλίνης , η ναφθαλίνη κλπ.
Χρειάζεται ΑΜΕΣΗ μεταφορά σε νοσοκομείο (όπου θα γίνει μετάγγιση αίματος).
Άλλη μορφή δηλητηρίασης είναι και η αλλαντίαση που είναι θανατηφόρα σε ποσοστό περίπου 50%.
Προκαλείται κυρίως από αλλοιωμένα αλλαντικά (ανοιχτές κονσέρβες που εχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία για κάποιες ώρες, η από κονσέρβες που δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένες). Το μικρόβιο δεν αναπτύσσεται σε παστά η καπνιστά.
Συμπτώματα : Ιδια με της τροφικής δηλητηρίασης , και επιπρόσθετα το θύμα βλέπει διπλά , βραχνιάζει , δεν καταπίνει εύκολα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 8 - 36 ώρες από την κατανάλωση.
Πρώτες Βοήθειες: Δίνω ενεργώ άνθρακα και μεταφέρω ΑΜΕΣΑ σε νοσοκομείο.
ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η καρδιά αποτελείται από 4 διαμερίσματα . Τα δυο επάνω είναι οι κόλποι και τα δυο κάτω είναι οι κοιλίες. Καθε κόλπος συνδέεται με τις κοιλίες με βαλβίδες (μιτροειδής για αριστερά , μηνοειδής για δεξιά).
Στον αριστερό κόλπο μπαίνει αίμα και βγαίνει από την αρ. Κοιλία στην αορτή και πάει στο σώμα (μεγάλη κυκλοφορία). Το αίμα αυτό αφού κυκλοφορήσει , μπαίνει στον δεξιό κόλπο και βγαίνει από την δεξιά κοιλία , πηγαίνει στους πνεύμονες και γυρίζει στον αριστερό κόλπο (μικρή κυκλοφορία).
Η καρδιά περιβάλλεται από ένα “χιτώνα” που λέγεται μυοκάρδιο. Το μυοκάρδιο εχει πολλά αγγεία που το αιματώνουν (στεφανιαία αγγεία).
Όταν τα στεφανιαία αγγεία βουλώσουν , η δεν περνά αρκετό αίμα , τότε μέρος του μυοκαρδίου δεν αιματώνεται και τότε έχουμε καρδιακό επεισόδιο.
Στηθάγχη
Αν γίνει σύσπαση σε στεφανιαίο αγγείο που ήδη έχει στένωση περνά λίγο αίμα ( ισχαιμία) και τότε έχουμε στηθάγχη. (επέρχεται συνήθως μετά από μεγάλη κούραση , άγχος , συγκίνηση κλπ).
Συμπτώματα: Δυνατός πόνος , σφίξιμο στην καρδιά, ο πόνος αντανακλάται στο αριστερό χέρι και μουδιάζουν τα δάκτυλα, έχουμε ιδρώτα , δύσπνοια , γκρίζο δέρμα , μελάνιασμα των χειλιών.
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία , ημικαθιστή θέση με μαξιλάρι στην πλάτη , τόνωση ηθικού , χαλάρωμα ρούχων , χορήγηση υπογλώσσιου (αφού είναι καρδιακός θα εχει μαζί του).
Αν σε 5-10 λεπτά δεν βελτιωθεί ο πόνος δίνω και 2ο η και 3ο υπογλώσσιο.
Έμφραγμα
Έμφραγμα έχουμε αν δεν συσπάται απλώς το αγγείο , αλλά φράζει και σταματά η κυκλοφορία του αίματος νεκρώνοντας τμήμα του μυοκαρδίου.
Το έμφραγμα δεν προκαλείται από κούραση κλπ όπως η στηθάγχη, αλλά από παθολογικά αιτία.
Συμπτώματα: Δυνατός και συσφικτικός πόνος, αντανάκλαση στο αριστερό χέρι αλλά επιπλέον πόνος και στην δεξιά ωμοπλάτη (χωρίς να μπορεί το θύμα να εντοπίσει ακριβώς που πονάει). Δύσπνοια , κρύος ιδρώτας , βάρος μεγάλο στο στομάχι, χλομάδα , λιποθυμία, διαταραχές σφυγμού, αγωνία θανάτου.
Πρώτες Βοήθειες: Ακινησία, ημικαθιστή θέση με μαξιλάρι στην πλάτη, χαλάρωμα ρούχων, τόνωση ηθικού , δίνουμε να μασήσει 1-2 ασπιρίνες (εδώ το υπογλώσσιο δεν εχει αποτέλεσμα , αλλά αν υπάρχει του δίνουμε και από αυτό).
Αν πάθει ανακοπή του κάνω ΚΑΡΠΑ (βλέπε επόμενα μαθήματα για την καρδιακή αναζωογόνηση). Μόλις υποχωρήσει λίγο ο πόνος μεταφέρω σε νοσοκομείο. Αν ακολουθήσουμε σωστά τις Π.Βοήθειες , ο πόνος συνήθως περνά σε 15 λεπτά.
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
Είναι η λιποθυμία (ωχρά λιποθυμία) που προκαλείται από υπερκόπωση , νευροψυχικούς παράγοντες, ασφυκτικό περιβάλλον , καιρικές συνθήκες (καύσων), φυσική κατάσταση .
Συμπτώματα:
Πριν την λιποθυμία: Ζάλη , βούισμα στα αυτιά , ναυτία , κρύος ιδρώτας, θολή όραση.
Πρώτες Βοήθειες: Καθίζουμε το άτομο σε μια καρέκλα και του πιέζουμε το κεφάλι όσο μπορούμε πιο κοντά στα γόνατα (χαμηλότερα από την καρδιά το κεφάλι) για 5-10 λεπτά.
Αν μας πιάνει λιποθυμία και δεν μπορούμε να καθίσουμε , κουνάμε πολύ έντονα και γρήγορα τα δάκτυλα των ποδιών για να βοηθήσουμε την κυκλοφορία .
Μετά την λιποθυμία:
Συμπτώματα: Χλομάδα , αργός σφυγμός, χαμηλή πίεση, επιπόλαιη αναπνοή.
Πρώτες Βοήθειες : (είναι σημαντικό να ακολουθηθούν με την σειρά προτεραιότητας)
1. Πόδια ψηλότερα από το σώμα (Δεν δίνω χαστούκια ούτε πετάω νερό)
2. Γυρίζουμε το κεφάλι στο πλάι (για να μην πνιγεί)
3. Χαλαρώνουμε τα ρούχα, αερίζουμε τον χώρο , δίνουμε να μυρίσει οινόπνευμα η αμμωνία (προσοχή μην τα ρουφήξει)
4. Απομακρύνουμε τους περίεργους
5. Ελέγχουμε αναπνοή και σφυγμό
6. Προσέχουμε μην του γυρίσει η γλώσσα
Συνήθως το θύμα επανέρχεται σε 3-5 λεπτά. Τότε του δίνω υγρά.
Δεν τον αφήνω να σηκωθεί για περίπου 15 λεπτά.
Αν το πρόσωπο είναι κόκκινο (ερυθρή λιποθυμία) , τότε μάλλον έχουμε εγκεφαλική αιμορραγία, άρα εδώ ακολουθούμε αντίθετα βήματα , δηλαδή το κεφάλι να είναι ΨΙΛΟΤΕΡΑ , όχι χαμηλότερα.
Αν το πρόσωπο είναι μελανιασμένο ( κυανή λιποθυμία) , έχουμε ασφυξία.
Εδώ δίνουμε το φιλί της ζωής.
Αν παρά τις Πρώτες Βοήθειες το άτομο δεν συνέρχεται , τότε το βάζω σε θέση ανάνηψης , δηλαδή στο πλάι με το επάνω πόδι λυγισμένο.
Η θέση ανάνηψης εμποδίζει την γλώσσα να γυρίσει και επιτρέπει στα διάφορα υγρά (σάλια , εμετό κλπ) να τρέξουν για να μην πνίξουν το θύμα.
Σε θέση ανάνηψης βάζω το θύμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
Από ανάσκελα του σηκώνω το μέτωπο προς τα πίσω και τραβάω το πηγούνι προς τα έξω και επάνω (να έλθει το πηγούνι σε κάθετη θέση).
Βάζω το χέρι που είναι προς εμένα πάνω από το κεφάλι για να ανοίξει ο θώρακας και να διευκολύνει την αναπνοή.
Το άλλο χέρι το σταυρώνω δίπλα στο κεφάλι (όπως όταν το κρεμάμε σε σπάσιμο).
Πιάνω το πόδι που βρίσκεται πιο μακριά μου και γυρίζω το άτομο σε θέση ανάνηψης.
ΣΦΥΓΜΟΣ
Είναι η απήχηση του καρδιακού παλμού (συστολή , διαστολή αρτηριακών αγγείων).
Διακρίνεται σε :
1. Κανονικό η ρυθμικό σφυγμό : Παλμοί σε ίσα χρονικά διαστήματα.
2. Άρρυθμος σφυγμός (αρρυθμία): Ακανόνιστα διαστήματα μεταξύ σφυγμών.
3. Γρήγορος σφυγμός (ταχυπαλμία): Ίσα χρονικά διαστήματα , αλλά γρήγορα.
4. Βραδύς σφυγμός: Το αντίθετο της ταχυπαλμίας
5. Νηματοειδής σφυγμός: Γρήγορος , κανονικός σφυγμός, αλλά ψηλαφιέται πολύ δύσκολα (αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία).
Ο σφυγμός επηρεάζεται από την ηλικία (παιδιά 80-100/λεπτό , ενήλικες άνδρες 65-75/λεπτό , ενήλικες γυναίκες 70-80/λεπτό , ηλικιωμένοι 60-65/λεπτό).
Οι αθλητές που είναι γυμνασμένοι έχουν περίπου 50 / λεπτό σε ηρεμία.
Όσο πιο ογκώδες είναι το σώμα , τόσο λιγότερους σφυγμούς έχει.
Η ψηλάφηση του σφυγμού γίνεται αν με τα 3 δάκτυλα του ενός χεριού πάρουμε την ευθεία από τον αντίχειρα μέχρι τον καρπό.
Ψηλαφούμε πάντα με τα μαξιλαράκια των δακτύλων και ποτέ με τον αντίχειρα (γιατί στον αντίχειρα υπάρχει σφυγμός και θα μπερδεύουμε τους δικούς μας σφυγμούς με του θύματος).
Σε αναίσθητο άνθρωπο τον σφυγμό τον ψηλαφούμε στην καρωτίδα μόνο (είναι δεξιά και αριστερά από το λαρύγκι).
Στα βρέφη ο σφυγμός ψηλαφιέται στο εσωτερικό του βραχίονά τους.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ
Καλοί αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι κυρίως το νερό , και τα μέταλλα.
Κακοί αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι το ξύλο , η πορσελάνη , το καουτσούκ , ο βακελίτης, το πλαστικό , το γυαλί, το χαρτί , τα μάλλινα και βαμβακερά κλπ
Η βαρύτητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από :
Την τάση του ρεύματος , την ένταση του ρεύματος , το είδος του ρεύματος (εναλλασσόμενο η συνεχές) , τον χρόνο έκθεσης του ατόμου στο ηλεκτρικό ρεύμα και το σημείο εισόδου του ρεύματος στο σώμα.
Συμπτώματα:
Είναι άμεσα και επακόλουθα
Άμεσα συμπτώματα είναι τοπικά και γενικά
α. Άμεσα Τοπικά συμπτώματα:
έγκαυμα , ηλεκτρικό στίγμα (ένα μικρό εξόγκωμα σαν κάλος , σταχτί χρώματος).
β. Γενικά τοπικά συμπτώματα:
Σπασμοί , παραλύσεις , απώλεια αισθήσεων , έντονος πονοκέφαλος , βούισμα στα αυτιά , ναυτία , εμετός, καρδιακή αρρυθμία , ανακοπή , ασφυξία , και σε μερικές περιπτώσεις εξάρθρωσης ή και κατάγματα (είτε από το ρεύμα είτε από το πέσιμο).
Τα επακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα και είναι νευροψυχικές διαταραχές , δημιουργία καταρράκτη στα μάτια , νεφρικά προβλήματα (ακόμη και ανεπάρκεια).
Πρώτες Βοήθειες:
Κλείνουμε την παροχή του ρεύματος (γενικός διακόπτης) πριν πλησιάσουμε το θύμα. Αν δεν ξέρουμε που είναι η δεν μπορούμε να κλείσουμε το ρεύμα, χρησιμοποιούμε έναν κακό αγωγό για να απομακρύνουμε το θύμα από το ρεύμα.
Ελέγχουμε την αναπνοή και τον σφυγμό του
Αν εχει λιποθυμήσει κάνω ότι και στην λιποθυμία , τον βάζουμε σε θέση ανάνηψης και μεταφέρω σε νοσοκομείο.
ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Είναι διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Υπάρχει η μικρή επιληψία (χωρίς λιποθυμία) και η μεγάλη επιληψία (με λιποθυμία).
Στην μικρή επιληψία: Στιγμιαία αφηρημάδα , αποπροσανατολισμός, όχι σωστός συνειρμός σκέψης.
Δεν αφήνουμε το θύμα να δράσει μόνος του , αλλά τον βοηθάμε για να μην πάθει τίποτε αφού δεν έχει έλεγχο , αλλά και γιατί μερικές φορές ακολουθεί μεγάλη επιληψία.
Στην μεγάλη επιληψία: Πονοκέφαλος , το θύμα εχει την εντύπωση ότι μυρίζει κάτι συγκεκριμένο ( αυτά τα συμπτώματα τα λένε “ επιληπτική αύρα”), στην συνέχεια εχει ακαμψία , απώλεια των αισθήσεων και σπασμούς.
Πρώτες Βοήθειες:
Προφυλάσσω το άτομο για να μην πέσει και χτυπήσει.
Του βάζω ένα λουρί η πανί διπλωμένο στο στόμα για να μην δαγκώσει η καταπιεί την γλώσσα του.
Το βάζω σε θέση ανάνηψης
Συνήθως όταν επανέλθει , το θύμα δεν θυμάται τι έγινε και έχει πονοκέφαλο.
ΥΣΤΕΡΙΑ
Ψυχονευρική νόσος που εκδηλώνεται με σωματικό τρόπο και προκαλείται από έντονα συναισθήματα (λύπη , χαρά κλπ)
Εκδηλώνεται πάντα σε χώρο με αλλά άτομα (ποτέ μόνος κάποιος δεν παθαίνει υστερία).
Το άτομο έχει επιθετικότητα , φωνάζει κλπ. Δεν χάνει τις αισθήσεις του (γενικά ο υστερικός δεν κινδυνεύει).
Ηρεμούμε το θύμα με αυστηρό και θετικό τρόπο (δεν το χτυπάμε).
Αν αυτό δεν αποδώσει πρέπει να του γίνει ηρεμιστική ένεση , η πάμε νοσοκομείο.
ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
1. Αν είναι το ξένο σώμα σφηνωμένο στο δέρμα βαθιά , τότε δεν το βγάζουμε. Απλά βάζουμε Μπεταντίν και γάζα και πάμε στον γιατρό.
2. Αν το ξένο σώμα είναι στο μάτι , δεν το αφαιρούμε εμείς αλλά γιατρός. Κλείνουμε και τα δυο μάτια εν τω μεταξύ. Αν είναι κάτι μικρό , τότε ρίχνουμε άφθονο νερό για να ξεπλυθεί και να φύγει. Αν το ξένο σώμα είναι στο εσωτερικό του βλεφάρου , τότε σηκώνουμε το βλέφαρο ανάποδα και απομακρύνουμε το ξένο σώμα με μια μπατονέτα.
3. Αν το ξένο σώμα είναι στην μύτη (και στα αυτιά) Κάνω το άτομο να φταρνιστεί δίνοντας του να μυρίσει πιπέρι η γαργαλώντας του την μύτη με βαμβάκι. Αν είναι σφηνωμένο τότε πρέπει να το αφαιρέσει ο γιατρός. Αν είναι στα αυτιά , βάζω χλιαρό νερό με σύριγγα (ειδικά αν είναι ζωύφιο), τότε το ζωύφιο πνίγεται και γέρνοντας το κεφάλι φεύγει νερό και ζωύφιο μαζί.
4. Αν το ξένο σώμα είναι στον λάρυγκα , προκαλούμε βήχα για να φύγει. Αν είναι σφηνωμένο μπορεί να προκαλεί ασφυξία (μελάνιασμα).
Τότε κάνω τα εξής:
α. Πάω πίσω από το άτομο και με τις παλάμες πλεγμένες του σφίγγω 4 φορές στο στομάχι. Αν δεν έχω αποτέλεσμα , επαναλαμβάνω.
β. Αν εχει λιποθυμήσει τον βάζω ανάσκελα , τον καβαλάω και πιέζω
στομάχι /πλευρά προς τα πάνω.
γ. Αν το πάθω εγώ και είμαι μόνος , βάζω την πλάτη μιας καρέκλας η κάτι αντίστοιχο και πιέζω το στομάχι μου επάνω του.
δ. Αν το άτομο είναι παχύσαρκο τότε το πιέζω πιο ψηλά (προς το στέρνο)
ε. Αν πρόκειται για μικρό παιδί (η βρέφος) το ξαπλώνω μπρούμυτα στο χέρι μου και του πιέζω την πλάτη προς τα πάνω. Ταυτόχρονα κοιτάω μήπως είναι πιο έξω το ξένο σώμα και μπορώ να το βγάλω με τα δάκτυλα.
ΑΣΦΥΞΙΑ
Κατά την ασφυξία δεν γίνεται η λειτουργία της αναπνοής.
Αναπνοή δε είναι η εισπνοή και η εκπνοή.
Κατά την εισπνοή παίρνουμε οξυγόνο γύρω στο 21% και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 0,04%
Κατά την εκπνοή βγάζουμε οξυγόνο σε ποσοστό 16-17% και διοξείδιο του άνθρακα κατά 4%.
Επομένως στο φιλί της ζωής το θύμα παίρνει αρκετό οξυγόνο έστω κι αν εκπνέουμε μέσα του.
Φιλί της ζωής ΔΕΝ δίνουμε σε άτομο που αναπνέει , έστω και λίγο.
Αντίθετα σε αυτόν που δεν αναπνέει καθόλου η εκπνοή μας στο φιλί της ζωής του δίνει αρκετό οξυγόνο , αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει η εκπνοή μας , διεγείρει τα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου του , βοηθώντας να αρχίσει ξανά να αναπνέει.
Το οξυγόνο κατά την αναπνοή , περνά από το στόμα και την μύτη στην τραχεία που χωρίζεται σε δυο βρόγχους και καταλήγει στους πνεύμονες και ειδικά στις πνευμονικές κυψελίδες για την ανταλλαγή των αερίων.
Ένας ενήλιξ παίρνει 15-16 αναπνοές το λεπτό.
Στην διαδικασία της αναπνοής βοηθούν οι μεσοπλεύριοι μυς καθώς και το διάφραγμα.
Αιτία της ασφυξίας
Τα αιτία που προκαλούν την ασφυξία είναι κεντρικά και περιφερικά.
Κεντρικά αιτία είναι αυτά που επηρεάζουν το κέντρο αναπνοής του εγκεφάλου
(π.χ. δηλητηριάσεις, ναρκωτικά, ηλεκτροπληξία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)
Τα περιφερικά αιτία αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα και χωρίζονται σε:
α.Μηχανικά (π.χ.ξενο σώμα που φράσσει τις αεροφόρους οδούς , η πτώση της γλώσσας)
β.Παθολογικά (π.χ. πρήξιμο λάρυγκος , λαρυγκίτιδα , έλλειψη επαρκούς οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, εισπνοή δηλητηριωδών αερίων , με χειρότερη περίπτωση την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) ως και η παρεμπόδιση των αναπνευστικών κινήσεων).
Η παρεμπόδιση των αναπνευστικών κινήσεων προκαλείται είτε μηχανικά ( πίεση σε συνωστισμό , κακώσεις θώρακα κλπ) , είτε παθολογικά ( μυασθένεια, πολιομυελίτιδα κλπ)
Συμπτώματα ασφυξίας
Το άτομο δεν αναπνέει. Έχει απώλεια των αισθήσεων με μελάνιασμα που αρχίζει από τα χείλη και τα νύχια. Τα ρουθούνια είναι πολύ ανοιχτά.
Τα αγγεία του λαιμού είναι πεταμένα .
Παράγοντας επιδείνωσης στην ασφυξία είναι ο χρόνος !!
Ένα ασφυκτικό άτομο μπορεί να ζήσει 5 λεπτά (όχι παραπάνω).
Αν ξεκινήσει η τεχνητή αναπνοή 1 λεπτό από την αρχή της ασφυξίας οι πιθανότητες να επανέλθει το άτομο εντελώς είναι 98%
Αν ξεκινήσει η τ.α. σε 5 λεπτά οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 25% , ενώ
αν ξεκινήσει σε 10 λεπτά οι πιθανότητες είναι 1%.
Γενικώς αν ξεκινήσουμε την τ.α. από 0 έως 3λεπτά, το άτομο συνέρχεται και δεν εχει περαιτέρω βλάβες.
Αν ξεκινήσουμε από 3 έως 6 λεπτά , υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί το άτομο , αλλά ίσως του αφήσει κάποιες βλάβες.
Αν ξεκινήσουμε από 6 έως 10 λεπτά μετά την ασφυξία, το άτομο έχει ελάχιστες πιθανότητες να σωθεί , αλλά κι αν σωθεί θα εχει εγκεφαλικές βλάβες.
Σημείωση: Δεν εχει σημασία ποτέ θα αρχίσει πάλι να αναπνέει το άτομο (μπορεί να κάνει και μισή ώρα και παραπάνω). Σημασία εχει ποτέ θα αρχίσουμε την τεχνητή αναπνοή για να δίνουμε στο θύμα έστω και λίγο αέρα.
Την αναπνοή την βλέπουμε , την ακούμε και την αισθανόμαστε
(γονατίζουμε κοντά στο θύμα και πλησιάζοντας αυτί και μάγουλο στο στόμα και την μύτη του , ακούμε την ανάσα του και αισθανόμαστε τον αέρα στο μάγουλό μας , αλλά και βλέπουμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει)
Αν λοιπόν ΔΕΝ ακούμε , ΔΕΝ βλέπουμε και ΔΕΝ αισθανόμαστε την αναπνοή και ταυτόχρονα έχουμε μελάνιασμα , ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΩ ΑΜΕΣΩΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος τ.α. είναι στόμα με στόμα
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι αποκαθιστά γρήγορα τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου. Ταυτόχρονα το διοξείδιο του ανθρακατης εκπνοής μας , διεγείρει το κέντρο αναπνοής στον εγκέφαλο του θύματος.
Είναι μέθοδος που γίνεται εύκολα , ακόμη και κατά την μεταφορά του θύματος σε νοσοκομείο. Τέλος επιτρέπει την είσοδο κάποιας ποσότητας αέρα , ακόμη κι αν έχουμε απόφραξη των αεροφόρων οδών.
Πως κάνουμε την τεχνητή αναπνοή:
Τραβάμε το κεφάλι από το μέτωπο , όσο πιο πίσω μπορούμε.
Τραβάμε το σαγόνι έξω και πάνω , ώστε να έρθει σε κάθετη θέση με το δάπεδο.(Αυτό βοηθά σε περίπτωση που έχει γυρίσει η γλώσσα , να επανέλθει στην θέση της)
Κλείνω την μύτη με τα δάκτυλα και ανοίγω το στόμα (όχι πολύ γύρω στο 1 δάκτυλο). Εφαρμόζω το στόμα μου επάνω στο στόμα του θύματος (χρησιμοποιώντας κάποιο πανί για ασφάλεια δική μου) και φυσάω . Αν ανεβαίνει ο θώρακας τότε τα έχω κάνει καλά , αν όμως ο θώρακας μένει ακίνητος , ίσως έχω ξεχάσει να κλείσω την μύτη , η δεν έχω σηκώσει αρκετά το κεφάλι η το σαγόνι.
Αφού βεβαιωθώ ότι ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας , κάνω δυο εμφυσήσεις γρήγορες .
Μετά επαναλαμβάνω κάθε 5 δευτερόλεπτα μια εμφύσηση
Αν το θύμα αναπνέει έστω και λίγο τότε πιθανότατα εχει πάθει ανακοπή.
Σ’ αυτήν την περίπτωση κάνω θωρακικές συμπιέσεις, ελέγχοντας αν το θύμα έχει σφυγμό.
Συμπίεση γίνεται ως εξής:
Εκεί που τελειώνει το στέρνο (στο τρίγωνο που σχηματίζει) τοποθετώ το δάκτυλό μου. Σε απόσταση δυο δακτύλων προς τα επάνω εφαρμόζω το άκρο της παλάμης και βάζω και το άλλο χέρι επάνω. Σ’ αυτήν την στάση σπρώχνω προς τα κάτω.
Αν κατά την διάρκεια αυτής της βοήθειας το άτομο σταματήσει να αναπνέει κάνω συνδυασμό φιλί της ζωής με συμπιέσεις (μια εμφύσηση 15 συμπιέσεις κ.ο.κ.)
Αυτή η λειτουργία λέγεται Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
(Αν είμαι μόνος 2 εμφυσήσεις + 15 συμπιέσεις, αν έχω βοήθεια ώστε να εναλλασόμεθα ένας στο στόμα και ένας στον θώρακα κάνουμε εμφύσηση + 5 συμπιέσεις)
Στα βρέφη το φιλί της ζωής δίνεται καλύπτοντας με το στόμα μου και το στόμα του και την μύτη του. Οι δε συμπιέσεις δεν γίνονται με δύναμη , απλά σπρώχνουμε με το δάκτυλό μας προς τα επάνω. Επίσης σε οποιοδήποτε ασφυκτικό άτομο μπορούμε να φυσήξουμε και από την μύτη σε περίπτωση που δεν μπορούμε από το στόμα.
Πνιγμός στην Θάλασσα
Όταν πνίγεται άτομο στην θάλασσα πάω προσεκτικά από πίσω του ,περνάω το χέρι κάτω από τον λαιμό του και κάτω από την αντίθετη μασχάλη και τον σέρνω προς τα έξω.
Όταν πατώσω , αν εχει αρχίσει η ασφυξία , αρχίζω φιλί της ζωής από τότε μέχρι να τον βγάλω έξω και να αρχίσω σωστή τεχνητή αναπνοή.
Για να βγάλω το νερό από μέσα του πιέζω το στομάχι (όπως κάνω και σε περιπτώσεις ξένου σώματος στον λαιμό).
Ακόμη κι αν σωθεί το άτομο, εφ’ οσον έχει καταπιεί θαλασσινό νερό , πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία διότι κινδυνεύει από σοβαρή πνευμονία που προκαλεί στους πνεύμονες το θαλασσινό νερό.
farmakopios.blogspot.gr
21-8-2014
Γιώργος Αλέξης
(Georgealexis21.blogspot.com)
Πρώην Καθηγητής Φ. Αγωγής-Βετεράνος αθλητής
στίβου(Master Athlet)-Personal Trainer-Life coach-Ερευνητής-Συγγραφέας-Καλλιεργητής
προϊόντων υγείας & ομορφιάς. Διατροφικά , μη κρεατοφάγος και
γαλακτοφάγος.
ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BioCretanLife
Αγ. Νικόλαος 21-8-2014
Γιατί είναι λάθος να τρώμε κρέας ;
Το πρώτο πράγμα που πολλοί άνθρωποι ρωτούν όταν ακούνε για την φυτοφαγία είναι : Γιατί είναι λάθος
να τρώμε κρέας;
Εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν , γιατί θα ‘πρεπε να
σταματήσω εγώ ;
Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για τους οποίους είναι
προτιμότερο να μην τρώμε κρέας-όχι λόγοι
ευαισθησίας ή συναισθηματισμού αλλά πολύ πειστικοί επιστημονικοί λόγοι. Εάν
εξετάσετε αυτά τα σημεία προσεκτικά ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε την φυτοφαγία
.
Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής
Σωματικά
- Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου της υπέρτασης ,των καρδιοπαθειών και άλλων σύγχρονων ασθενειών συνδέεται στενά με την κρεοφαγία.
- Τα νεφρά των κρεατοφάγων δουλεύουν τρεις φορές περισσότερο απ ότι των χορτοφάγων για να απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργούνται στο σώμα από την κατανάλωση του κρέατος.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωνόβιων τρώνε πολύ λίγο ή και καθόλου κρέας.
Διανοητικά
1. “Είσαι αυτό
που τρως” .Όλα τα κύτταρα του σώματος γίνονται απ’ την τροφή που τρώμε. Αν
τρώμε σάρκες ζώων , στα οποία κυριαρχούν τα ένστικτα, το μυαλό μας επηρεάζεται
ανάλογα.
Ηθικά
1.Τα ζώα είναι
φίλοι μου κι εγώ δεν τρώω τους φίλους μου».Τα ζώα έχουν μια σχετικά ανεπτυγμένη
συνειδητότητα την οποία θα πρέπει να σεβόμαστε .Πρέπει να σεβόμαστε κάθε μορφή
ζωής και να προσπαθούμε να ζούμε καταναλώνοντας κατώτερες μορφές ζωής με
λιγότερο ανεπτυγμένη συνείδηση.
Σκεφθείτε πόσο σκληρά μεταχειριζόμαστε τα ζώα μόνο και μόνο
για να ικανοποιήσουμε τα καπρίτσια της γεύσης μας.
Πνευματικά
1.Οι περισσότεροι
διάσημοι πνευματικοί άνθρωποι σ όλο τον κόσμο ήταν χορτοφάγοι επειδή η
χορτοφαγία συμβάλλει στην ανάπτυξη του νου και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων
συνειδητότητας. Ο Πλάτων ,ο Σωκράτης , ο Αϊνστάιν , ο Βούδας , ο Εμέρσον κ.ά.
ήταν χορτοφάγοι.
Οικολογικά
1.Για να παραχθεί
ένα κιλό πρωτείνης κρέατος χρειάζονται 7 κιλά πρωτείνης φυτών ( που εύκολα μπορεί να
καταναλώσει το άτομο). Αυτό είναι μια σημαντική απώλεια πρωτεϊνών που θα
μπορούσε με κατάλληλο καταμερισμό να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπων που
λιμοκτονούν στις υποανάπτυκτες χώρες .
Οικονομικά
1. Χρειαζόμαστε
πολύ περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε κρέας απ’ ότι να αγοράσουμε ένα
οποιοδήποτε φυτικό προϊόν (π.χ. σόγια)που περιέχει ποιοτικά καλύτερη και
περισσότερη πρωτείνη.
ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΡΕΑΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Όχι Μετά από
πολλές πρόσφατες σπουδές και έρευνες, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο
συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι μας ήταν φυτοφάγοι και δεν έτρωγαν κρέας εκτός από
περιόδους που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς . Ήταν κατά την διάρκεια του
τελευταίου μεγάλου παγετώνα όταν η κανονική τους τροφή –που αποτελείτο από
φρούτα , ξηρούς καρπούς και λαχανικά δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί και τα πρώτα
ανθρώπινα όντα έπρεπε να αρχίσουν να τρώνε σάρκες ζώων για να μπορέσουν να
επιζήσουν .
Δυστυχώς η
συνήθεια αυτή να τρώμε κρέας συνεχίστηκε και μετά από τον παγετώνα είτε από
ανάγκη (όπως οι Εσκιμώοι και άλλες φυλές που ζουν πολύ βόρεια) είτε από
συνήθεια ,είτε από έλλειψη κατάλληλης γνώσης .Όμως διαμέσου της ιστορίας υπήρξαν άτομα ή και
ομάδες ανθρώπων που κατανόησαν την σπουδαιότητα μιας αγνής διατροφής για υγεία
, διανοητική διαύγεια ,ή πνευματικούς λόγους και οι οποίοι έχουν παραμείνει
φυτοφάγοι.
ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ
Όχι Οι επιστήμονες ξέρουν ότι η διατροφή κάθε
ζώου ανταποκρίνεται στην δομή της φυσιολογίας του. Η ανθρώπινη φυσιολογία , οι
λειτουργίες του σώματος του και το πεπτικό του σύστημα είναι τελείως
διαφορετικά από αυτά των σαρκοφάγων ζώων .Σύμφωνα με την διατροφή τους μπορούμε
να διαιρέσουμε τα σπονδυλωτά ζώα σε τρείς ομάδες Τα σαρκοφάγα , τα χορτοφάγα
και τα φρουτοφάγα .Ας κοιτάξουμε κάθε ομάδα προσεκτικά και ας δούμε που ανήκει
ο άνθρωπος
ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ
Τα σαρκοφάγα ζώα
όπως το λιοντάρι , ο σκύλος , ο λύκος η γάτα κ.λ.π. έχουν πολλά μοναδικά
χαρακτηριστικά που τα τοποθετούν ξεχωριστά από όλα τα άλλα μέλη του ζωικού
βασιλείου. Όλα έχουν ένα πολύ απλό και κοντό πεπτικό σύστημα – μόνο 3
φορές το μήκος του σώματος τους. Αυτό
γίνεται γιατί οι σάρκες σαπίζουν πολύ γρήγορα και τα προϊόντα αυτής της σήψης
γρήγορα δηλητηριάζουν το αίμα , εάν μείνουν πολύ χρόνο στο σώμα. Έτσι ένα κοντό
πεπτικό σύστημα έχει γρήγορη εξαγωγή των σηπτικών βακτηριδίων της
αποσυντεθημένης σάρκας και στομάχια με δέκα φορές περισσότερο υδροχλωρικό οξύ
(για να χωνέψουν σκληρούς ιστούς και κόκαλα). Τα σαρκοφάγα ζώα κυνηγούν στις
κρύες νύχτες και κοιμούνται την ημέρα που κάνει ζέστη ,δεν χρειάζονται ιδρωτοποιούς
αδένες για να δροσίζουν το σώμα τους και γι’ αυτό δεν ιδρώνουν από το δέρμα
τους αλλά από την γλώσσα τους.
Από την άλλη πλευρά
τα φυτοφάγα ζώα όπως η αγελάδα , το άλογο , το ελάφι κ.λ.π. παίρνουν πολλή ώρα
στον ήλιο μαζεύοντας την τροφή τους και ιδρώνουν ελεύθερα από το δέρμα τους για
να δροσίσουν το σώμα τους .
Αλλά η πιο κύρια διαφορά
μεταξύ των σαρκοφάγων και των υπόλοιπων ζώων είναι τα δόντια τους , και
τα κοφτερά τους νύχια . Όλα τα σαρκοφάγα αφού πρέπει να σκοτώνουν κυρίως με τα
δόντια τους έχουν πολύ δυνατά σαγόνια και μυτερά ,μακριά δόντια, οι κυνόδοντες
μπορούν να τρυπούν σκληρά δέρματα και να σκίζουν την σάρκα . Δεν έχουν
τραπεζίτες (επίπεδα δόντια )που τα φυτοφάγα ζώα χρειάζονται για να αλέθουν την
τροφή τους . Ανόμοια με τα σιτηρά , οι σάρκες δεν χρειάζεται να μασηθούν στο
στόμα για να διευκολυνθεί η πέψη χωνεύονται κυρίως στο στομάχι και στα έντερα
.Μια γάτα για παράδειγμα δεν μπορεί να μασήσει σχεδόν καθόλου
ΦΥΤΟΦΑΓΑ
Τα φυτοφάγα ζώα (ελέφαντες , αγελάδες . πρόβατα κ.λ.π.), ζουν με χορτάρι
χόρτα και άλλα φυτά , τα περισσότερα των οπoίων είναι τραχιά και ογκώδη. Η χώνεψη τέτοιου είδους τροφής
αρχίζει στο στόμα με το ένζυμο πτυελίνη στο σάλιο. Αυτές οι τροφές πρέπει να
μασηθούν καλά και να ανακατευθούν επίσης καλά με την πτυελίνη για να
διαποτιστούν. Γι αυτό το λόγο τα φυτοφάγα έχουν 24 ειδικούς τραπεζίτες και μια ελαφριά
προς τα πλάγια κίνηση για να αλέσουν την τροφή τους , αντίθετα με την αποκλειστική επάνω κάτω
κίνηση των σαρκοφάγων. Δεν έχουν νύχια ή μυτερά δόντια , πίνουν ρουφώντας το
νερό αντίθετα με τα σαρκοφάγα που το φέρνουν στο στόμα τους με την γλώσσα τους.
Εφ όσον δεν τρώνε τροφές που σαπίζουν γρήγορα όπως τα σαρκοφάγα, η τροφή τους
κάνει πολύ χρόνο για να περάσει, έχουν πολύ μακρύτερο πεπτικό σύστημα, έντερα
που είναι δέκα φορές το μήκος του σώματος τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι
και διατροφή με κρέας έχει καταστροφικά αποτελέσματα στα φυτοφάγα . Ο Dr.
William Collins ένας επιστήμονας στο New York Maimonedes Medical Center
ανακάλυψε ότι τα σαρκοφάγα ζώα έχουν σχεδόν μια απεριόριστη ικανότητα να
χειρίζονται τα κορεσμένα λίπη και την χοληστερίνη. Εάν ένα τέταρτο του καλού
ζωϊκού λίπους προστεθεί καθημερινά για αρκετό καιρό στην τροφή ενός κουνελιού
μετά από δυο μήνες μέσα στις αρτηρίες του σχηματίζονται πλάκες από λίπος και
αναπτύσσεται η αρτηριοσκλήρωση. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, όπως και του
κουνελιού , δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας και όσο περισσότερο κρέας
τρώει ο άνθρωπος τόσο αρρωσταίνει όπως θα δούμε πιο κάτω γρήγορα όπως τα
σαρκοφάγα, η τροφή τους κάνει πολύ χρόνο για να περάσει, έχουν πολύ μακρύτερο
πεπτικό σύστημα, έντερα που είναι δέκα φορές το μήκος του σώματος τους.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και διατροφή με κρέας έχει καταστροφικά
αποτελέσματα στα φυτοφάγα . Ο Dr. William Collins ένας επιστήμονας στο New York
Maimonedes Medical Center ανακάλυψε ότι τα σαρκοφάγα ζώα έχουν σχεδόν μια
απεριόριστη ικανότητα να χειρίζονται τα κορεσμένα λίπη και την χοληστερίνη.
ΦΡΟΥΤΟΦΑΓΑ
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως τους ανθρωποειδείς πιθήκους , τους άμεσους προγόνους της ανθρωπότητας . Αυτοί τρέφονται με φρούτα και ξηρούς καρπούς . Το σώμα τους έχει εκατομμύρια πόρους για να ιδρώνουν και έχουν επίσης τραπεζίτες για να αλέθουν και να μασάνε την τροφή τους . Το σάλιο τους είναι αλκαλικό και όπως τα χόρτο φράγμα περιέχει πτυελίνη για να διευκολύνεται η πέψη . Τα έντερα τους είναι 12 φορές το μήκος του σώματος τους για την αργή πέψη των φρούτων και των ξηρών καρπών .
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τα ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα είναι ίδια με αυτά των φρουτοφάγων ζώων , μοιάζουν παρά πολύ με αυτά των φυτοφάγων αλλά είναι εντελώς διαφορετικά απ´ αυτά των σαρκοφάγων ζώων όπως φαίνεται καθαρά στον πίνακα .
Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα , η δομή του σαλονιού και των δοντιών και οι λειτουργίες του σώματος είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των σαρκοφάγων ζώων . Όπως στους ανθρωποειδείς πιθήκους το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι δώδεκα φορές το μήκος του σώματος του . Το δέρμα μας έχει εκατομμύρια μικρούς πόρους για να εξατμίζεται το νερό και να ψυχραίνεται το σώμα με τον ιδρώτα . Πίνουμε νερό ρουφώντας όπως όλα τα φυτοφάγα ζώα . Η δομή του σαγονιού και των δοντιών είναι όπως των φυτοφάγων και το σάλιο μας είναι αλκαλικό και περιέχει πτυελίνη .
Η φυσιολογία του ανθρώπου δείχνει καθαρά ότι δεν είμαστε σαρκοφάγοι . Η ανατομία μας και το πεπτικό μας σύστημα δείχνουν ότι έχουμε εξελιχθεί τρεφόμενοι για εκατομμύρια χρόνια με φρούτα , ξηρούς καρπούς μ σιτηρά και λαχανικά . Επίσης είναι φανερό ότι τα φυσικά μας ένστικτα δεν είναι σαρκοφάγα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν άλλους να σκοτώσουν τα ζώα για το κρέας τους και αρρωσταίνουν όταν το κάνουν οι ίδιοι . Αντί να τρώνε ωμό κρέας όπως όλα τα σαρκοφάγα οι άνθρωποι το μαγειρεύουν και του βάζουν μπαχαρικά και σαλάτες και δεν έχει πλέον καμία ομοιότητα με το ωμό κόρες .
Ένας επιστήμονας το εξηγεί ως εξής : « Η γάτα θα σαλιώσει με πεινασμένη επιθυμία εάν μυρίσει ένα κομμάτι ωμό κρέας , αλλά καθόλου στην μυρωδιά ενός φρούτου. Εάν ο άνθρωπος έβρισκε την ευχαρίστηση με το να μπήγει τα δόντια του σε ένα πουλί , να σκίζει ζωντανά ακόμη και μέλη του κορμιού του και να πίνει το ζεστό αίμα τους τότε θα καταλήγαμε ότι η φύση τον προίκησε με σαρκοβόρα ένστικτα . Αλλά αντίθετα ένα τσαμπί σταφύλια κάνει το στόμα του να σαλιώσει ακόμη και χωρίς να πεινά θα έτρωγε ένα φρούτο μόνο για την υπεροχή γεύση του» .
Επιστήμονες και φυσιολόγοι συμπεριλαμβανομένου και του Καρόλου Δαρβίνου συμφωνούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα και λαχανικά και ότι η ανατομία μας δεν έχει αλλάξει από τότε . Ο μεγάλος Σουηδός επιστήμονας Von Linne λέει « Η δομή του ανθρώπου εξωτερικά και εσωτερικά συγκρινόμενη με αυτή των άλλων ζώων , δείχνει ότι φρούτα και λαχανικά είναι η φυσική τροφή του».
Τώρα είναι φανερό , από επιστημονικές έρευνες , ότι φυσιολογικά, ανατομικά και από ένστικτο , η τέλεια διατροφή του ανθρώπου αποτελείται από φρούτα , λαχανικά , ξηρούς καρπούς και σιτηρά . Ο παρακάτω πίνακας δείχνει όλα αυτά περιληπτικά.
ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ
|
ΦΡΟΥΤΟΦΑΓΑ –ΦΥΤΟΦΑΓΑ
|
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
|
Έχουν νύχια
κοφτερά
|
όχι νύχια
|
όχι νύχια
|
Δεν έχουν πόρους στο σώμα
Ιδρώνουν από τη γλώσσα για να ψυχραίνουν το σώμα τους
|
Ιδρώνουν από εκατομμύρια πόρους στο σώμα τους
|
Ιδρώνουν από εκατομμύρια
πόρους στο σώμα τους
|
Κοφτερά μυτερά δόντια για να σκίζουν σάρκες
|
Δεν έχουν κοφτερά και μυτερά δόντια
|
Δεν έχουν κοφτερά και μυτερά δόντια
|
Μικρούς σιελογόνους αδένες
|
Καλά ανεπτυγμένους σιελογόνους αδένες
|
Καλά ανεπτυγμένους σιελογόνους
|
Όξινο σάλιο χωρίς το ένζυμο πτυελίνη
|
Αλκαλικό σάλιο με πτυελίνη
|
Αλκαλικό σάλιο με πτυελίνη
|
Χωρίς επίπεδα δόντια
|
Με επίπεδα δόντια για άλεσμα τροφής
|
Με επίπεδα δόντια για άλεσμα τροφής
|
Πολύ δυνατό υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι για την χώνεψη
σκληρών ιστών και κοκάλων.
|
Στομαχικό οξύ 20 φορές λιγότερο δυνατό
|
Στομαχικό οξύ 20 φορές λιγότερο δυνατό.
|
Εντερική γραμμή
μόνο 3 φορές το μήκος του ώστε
οι σάρκες που σαπίζουν
γρήγορα να βγαίνουν από το σώμα γρήγορα
|
Εντερική γραμμή 10 φορές το μήκος του γιατί τα φρούτα δεν σαπίζουν γρήγορα μέσα
στο σώμα
|
Εντερική γραμμή 12 φορές το μήκος του σώματός τους .
|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ
Από την αρχή της
ιστορίας βρίσκουμε ότι η φυτοφαγία εθεωρείτο η φυσική διατροφή της ανθρωπότητας
. Οι πρώτοι Έλληνες , οι Αιγύπτιοι και οι Εβραίοι περιέγραψαν τον άνθρωπο σαν
φρουτοφάγο. Οι σοφοί ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου δεν έτρωγαν ποτέ κρέας .Πολλοί
αρχαίοι έλληνες σοφοί, όπως ο Πλάτων ,ό Σωκράτης και ο Πυθαγόρας-υποστήριζαν
φανατικά την φυτοφαγία. Ο μεγάλος πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην
φυτοφαγία. Στην Ινδία ο Βούδας πρότρεπε τους μαθητές του να μην τρώνε κρέας. Οι
Ταοϊστές άγιοι και σοφοί ήταν φυτοφάγοι.
Οι πρώτοι Χριστιανοί και Εβραίοι ήταν επίσης φυτοφάγοι. Και στη Βίβλο φαίνεται
καθαρά «Και ο Θεός είπε : «σας έδωσα κάθε σπόρο που γεννά χόρτα που είναι επάνω
στο πρόσωπο της γης και κάθε δέντρο, στο οποίο υπάρχουν φρούτα, για σας πρέπει
να είναι σαν κρέας» (Γένεσις 1:29) .Ο Άγιος Παύλος προς τους Ρωμαίους «είναι
καλό να μην τρώτε κρέας» (Προς Ρωμαίους 14:21) .Οι Αρχαίοι Ινδουιστές στην
Ινδία πάντα απαγόρευαν την σαρκοφαγία. Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ το Κοράνι
απαγορεύει την τροφή από «….νεκρά ζώα, αίμα και σάρκες…».Ένας από τους πρώτους
χαλίφηδες μετά τον Μωάμεθ ο ανιψιός του, συμβούλευε τους μαθητές του «Μην
κάνετε τα στομάχια σας τάφους των ζώων».
Έτσι βλέπουμε ότι στην ιστορία ,πολλοί σοφοί άνθρωποι έχουν
αποδεχθεί την φυτοφαγία και έχουν παρακινήσει και άλλους να κάνουν το ίδιο.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΙΑΣ
Οι Εσκιμώοι που ζούνε κυρίως με κρέας και λίπη, γερνούν
γρήγορα, με μια διάρκεια ζωής κατά μέσον
όρο 27 ½ χρόνια. Οι Κιγκρέσοι μια νομαδική φυλή της ανατολικής Ρωσίας
που ζούσε κύρια με κρέας, γερνούσαν νωρίς και πέθαιναν νωρίς, σπάνια πέρναγαν
την ηλικία των 40.Αντίθετα έρευνες από ανθρωπολόγους σε κοινωνίες που δεν
έτρωγαν κρέας έχουν αποδείξει την υγεία, αντοχή και μακροβιότητα που χαίρονταν
οι άνθρωποι αυτοί, όπως οι Χούνζα του Πακιστάν, η φυλή ¨Ότομι του Μεξικού και
άλλοι ιθαγενείς της νοτιοδυτικής Αμερικής. Δεν είναι σπάνιο για τέτοιες φυλές
να έχουν άτομα υγιή και δραστήρια ηλικίας 110 χρονών και παραπάνω. Στατιστικές
για την παγκόσμια υγεία δείχνουν ότι οι χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο
κρέας έχουν τον υψηλότερο δείκτη ασθενειών ( καρδιοπάθειες, καρκίνος) και
ομάδες φυτοφάγων σε διαφορετικές χώρες έχουν το χαμηλότερο δείκτη ασθενειών.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ
ΚΡΕΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΑ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Λίγο πριν και κατά την διάρκεια της αγωνίας της σφαγής του, η
βιοχημεία του τρομαγμένου ζώου δέχεται βαθιές αλλαγές. Τοξικά υποπροϊόντα
ποτίζουν όλο το σώμα έτσι ο πόνος δηλητηριάζει ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με την
εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, δηλητηριώδεις ουσίες, ουρικό οξύ και τοξίνες
βρίσκονται στο αίμα και στους ιστούς:
«Η πρωτείνη που αποκτούμε από τους ξηρούς καρπούς, τα
όσπρια, σιτηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σχετικά αγνή σε σύγκριση με το
βοδινό κρέας που περιέχει ένα 565 βρώμικο νερό»
Όπως αρρωσταίνουν τα σώματα μας τις ώρες της έντονης οργής,
ή φόβου ,έτσι και τα ζώα, όχι λιγότερο από τους ανθρώπους δέχονται βαθιές
βιοχημικές αλλαγές σε επικίνδυνες καταστάσεις .Η στάθμη των ορμονών στο αίμα
του ζώου-ιδιαίτερα της αδρεναλίνης –αλλάζει ριζικά όταν το ζώο
βλέπει γύρω του άλλα ζώα να πεθαίνουν και να παλεύουν μάταια
για ζωή και ελευθερία. Αυτές οι μεγάλες ποσότητες ορμονών παραμένουν στο κρέας
και αργότερα δηλητηριάζουν τους ανθρώπινους ιστούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο
Διατροφής της Αμερικής, «Οι σάρκες των πτωμάτων των ζώων, είναι γεμάτες με
δηλητηριασμένο αίμα και επικίνδυνα υποπροϊόντα
πολύ τοξικά.»
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική μεταξύ 50.000
φυτοφάγων είχε αποτελέσματα που συγκλόνισαν τον κόσμο της καρκινικής έρευνας. Η
μελέτη έδειξε καθαρά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα εκπληκτικά χαμηλό δείκτη
καρκινοπαθών. Όλες οι μορφές του καρκίνου υπήρχαν σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό
σε σύγκριση με ομάδες μη φυτοφάγων του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας.
Επίσης η μελέτη έδειξε ότι η διάρκεια ζωής των φυτοφάγων αυτών είναι σημαντικά
περισσότερη. Μια άλλη μελέτη που έγινε στους Μορμόνους στην Καλιφόρνια έδειξε
ότι ο καρκίνος υπάρχει σε αυτούς σε ποσοστό 50% λιγότερο από ότι στο μέσο
πληθυσμό. Οι Μορμόνοι τρώγουν πολύ λίγο κρέας.
Γιατί αυτοί που τρώνε κρέας προσβάλλονται συχνότερα από
καρκίνο;
Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το κρέας των ζώων όταν
γίνεται μερικών ημερών αλλάζει χρώμα και γίνεται γκρίζο πράσινο. Η βιομηχανία
κρεάτων προσπαθεί να αλλάξει το χρώμα αυτό προσθέτοντας νιτρικό άλας και άλλα
συντηρητικά. Αυτές οι ουσίες κάνουν το κρέας να φαίνεται κόκκινο, αλλά τα
τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι πολλές από τις ουσίες αυτές
είναι καρκινογόνες.
Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες που εξέτασαν τα εντερικά
βακτηρίδια αυτών που τρώνε κρέας σε σύγκριση με αυτά των φυτοφάγων βρήκαν
σημαντικές διαφορές. Τα βακτήρια σε έντερα αυτών που τρώνε κρέας αντιδρούν με
τα πεπτικά υγρά και παράγονται χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Αυτό
μπορεί να εξηγήσει γιατί ο καρκίνος των εντέρων είναι επικρατέστερος σε
περιοχές που καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος όπως η Βόρειος Αμερικής
και η Δυτική Ευρώπη, ενώ είναι πολύ σπάνιος σε χώρες που η κατανάλωση κρέατος
είναι πολύ μικρή όπως στην Ινδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα ο
καρκίνος των εντέρων έρχεται στην δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, και
στην Σκοτία όπου η κατανάλωση βοδινού είναι κατά 20% περισσότερη από ότι στην
Αγγλία, υπάρχει ένας από τους
υψηλότερους δείκτες του καρκίνου των εντέρων.
ΧΗΜΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Το να τρώμε κρέας
είναι σα να τρώμε την άκρη της αλυσίδας
των τροφών. Στη φύση υπάρχει μια αλυσίδα. Τα φυτά τρέφονται με ήλιο, αέρα
και νερό, τα ζώα τρέφονται με φυτά, τα μεγαλύτερα ζώα τρέφονται με μικρότερα
ζώα. Τώρα όμως σε όλο τον κόσμο στις φυτείες χρησιμοποιούν δηλητηριώδη
χημικά(λιπάσματα αι φάρμακα).Αυτά τα δηλητήρια διατηρούντα στα σώματα των ζώων
που τρώνε τέτοια φυτά. Για παράδειγμα οι φυτείες ραντίζονται με εντομοκτόνοDTT το οποίο μπορεί να
προκαλέσει καρκίνο, στειρότητα και σοβαρές ηπατικές διαταραχές. Το DTT και
τα άλλα φάρμακα αποθηκεύονται μαζί με το λίπος και από εκεί είναι δύσκολο να
φύγουν. Έτσι όταν οι αγελάδες τρώνε χορτάρι ραντισμένο, όλα τα εντομοκτόνα
διατηρούνται στο σώμα τους, έτσι όταν τρώμε κρέας καταπίνουμε όλα αυτά τα
δηλητήρια που είναι συγκεντρωμένα στο σώμα του ζώου. Τρώγοντας την άκρη της
αλυσίδας οι άνθρωποι γίνονται οι καταναλωτές της συγκεντρωμένης μορφής όλων
αυτών των δηλητηρίων. Το κρέας περιέχει 13 φορές περισσότερο DTT απ΄ότι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πειράματα
που έγινα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της IOWA στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το περισσότερο DDT που υπάρχει στα ανθρώπινα
σώματα προέρχεται από την κατανάλωση κρέατος.
Αλλά η δηλητηρίαση από την κατανάλωση κρέατος δεν σταματά
εδώ. Τα ζώα που προορίζονται για τροφή μεγαλώνουν με πολύ περισσότερα χημικά
για να μεγαλώσουν γρήγορα, για να παχύνουν, για να βελτιωθεί το χρώμα της
σάρκας τους κλπ. Για να παραχθεί περισσότερο κρέας με υψηλότερο κέρδος, οι
βιομηχανίες για να μεγαλώνουν γρήγορα τα
ζώα κάνουν ενέσεις με ορμόνες τους δίνουν χάπια για να αυξάνεται η όρεξή τους, και
επίσης αντιβιοτικά, πραϋντικά φάρμακα, και χημικές τροφές. Οι Times της Νέας
Υόρκης αναφέρουν «ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή είναι οι
κρυφές μολύνσεις-βακτηρίδια και υπολείμματα των ορμονών ,των αντιβιοτικών, των
νιτρικών αλάτων, και των άλλων χημικών» (Ιούλιος 1971).Πολλά από αυτά έχει
αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο, και επίσης πολλά ζώα ψοφάνε από αυτά πριν
ακόμα σφαγούν.
Καθώς οι διάφορες φάρμες εξελίχθηκαν σε εργοστάσια ζώων,
πολλά ζώα δεν βλέπουν ποτέ το φως του
ήλιου-η ζωή τους περνά σε περιορισμένα και σκληρά περιβάλλοντα και καταλήγει σε
ένα κτηνώδη θάνατο.
Ένα καλό παράδειγμα είναι και τα ορνιθοτροφεία. Σύμφωνα με
ένα άρθρο της Chicago Tribune,τα
αυγά εκκολάπτονται στο πιο ψηλό πάτωμα. Τα κοτόπουλα τρέφονται βίαια με χημικές
τροφές Τρώνε λαίμαργα μέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς ποτέ να κινούνται ή να αναπνέουν καθαρό αέρα. καθώς μεγαλώνουν
τα κατεβάζουν ένα πάτωμα κάθε φορά και μόλις φτάνουν στο πιο χαμηλό πάτωμα τότε
σφάζονται. Τέτοια αφύσικη ζωή όχι μόνο επηρεάζει την χημική δομή του σώματός
τους, και καταστρέφει τις φυσιολογικές τους συνήθειες αλλά επίσης έχει
αποτέλεσμα αρκετά συχνά την δημιουργία κακοηθών όγκων και άλλων
δυσμορφιών.
ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κρεοφάγοι είναι
ότι τα ζώα συχνά προσβάλλονται από αρρώστιες οι οποίες ή δεν βρίσκονται ή
αγνοούνται από τους βιομηχάνους. Συχνά εάν ένα ζώο έχει ένα κακοήθη όγκο στο
σώμα του τότε απλώς του κόβουν τα κομμάτι με τον όγκο και το υπόλοιπο το
πουλάνε. Και ακόμη όχι σπάνια τα χαλασμένα κομμάτια αλέθονται μαζί με άλλα και
πουλιούνται σαν λουκάνικα. Σε μια περιοχή της Αμερικής 25.000 αγελάδες με
καρκίνο στα μάτια πουλήθηκαν σαν βοδινό. Επιστήμονες μετά από πειράματα ανακάλυψαν ότι αν έδιναν το
συκώτι ενός αρρώστου ζώου σαν τροφή στα ψάρια, τα ψάρια θα προσβάλλονταν από
καρκίνο. Ο διάσημος φυτοφάγος γιατρός H.Kellog όταν μια φορά έτρωγε ένα φυτικό γεύμα είπε : « είναι πολύ
ωραίο να απολαμβάνεις το φαί σου χωρίς να πρέπει να ανησυχείς από τι μπορεί να
είχε πεθάνει».
Ίσως το πιο σοβαρό επιχείρημα για μια διατροφή χωρίς κρέας
είναι η αναμφίβολη και καλά τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της κρεοφαγίας και
των καρδιοπαθειών. Στην Αμερικής (η πρώτη σε κατανάλωση κρέατος χώρα στον
κόσμο) ένας στους δύο ανθρώπους πεθαίνει από ασθένειες της καρδιάς ή των
αρτηριών, ενώ αυτές οι ασθένειες είναι τελείως άγνωστες σε χώρες που η
κατανάλωση κρέατος είναι χαμηλή. Το περιοδικό της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ αναφέρει το 1961 ότι «η φυτοφαγία μπορεί να προλάβει το 90-97 % των
καρδιοπαθειών».
Γιατί είναι το κρέας τόσο βλαβερό στο κυκλοφοριακό σύστημα;
Τα λίπη της ζωϊκής σάρκας όπως η χοληστερίνη δεν αφομοιώνονται καλά από το
ανθρώπινο σώμα. Έτσι αυτά τα λίπη
αρχίζουν και συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την συνεχή
συσσώρευση το άνοιγμα των αρτηριών αρχίζει και μικραίνει και έτσι αφήνει
λιγότερο αίμα να περάσει. Αυτή είναι η αρτηριοσκλήρωση. Η καρδιά πλέον πρέπει
να εργάζεται πιο πολύ για να στέλνει το αίμα μέσα από φρακαρισμένες αρτηρίες.
Σαν αποτέλεσμα έρχεται υψηλή πίεση και καρδιακή προσβολή. Πρόσφατα επιστήμονες
στο Harvard βρήκαν ότι
η μέση πίεση του αίματος των φυτοφάγων ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των
μη φυτοφάγων. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας 200 σώματα νεαρών
στρατιωτών με μέσο όρο ηλικίας 22 χρονών, εξετάσθηκαν μετά το θάνατό τους. Σχεδόν
το 80% είχαν σκληρημένες αρτηρίες ,φρακαρισμένες από την κρεοφαγία. Κορεάτες
στρατιώτες της ίδιας ηλικίας που εξετάσθηκαν δεν είχαν καθόλου ζημιές στις
αρτηρίες τους. Οι Κορεάτες ήταν βασικά φυτοφάγοι.
Τώρα είναι αναγνωρισμένο στην Αμερική ότι οι καρδιοπάθειες
έχουν αποκτήσει μορφή επιδημίας. Οι καρδιολόγοι περιορίζουν ή απαγορεύουν την
κρεοφαγία στους ασθενείς τους. Οι επιστήμονες τώρα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι
η φυτοφαγία μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα. Ο Dr.U.D rRegister πρόεδρος του τμήματος υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda της
Καλιφόρνιας περιγράφει πειράματα που δείχνουν ότι μια διατροφή με όσπρια
μειώνει την χοληστερίνη ακόμα και αν το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες
βουτύρου.
ΣΗΨΗ
Μόλις το ζώο σκοτωθεί, οι πρωτείνες στο σώμα του πήζουν και
ελευθερώνουν αυτοκαταστροφικά ένζυμα (ενώ τα φυτά διαλύονται αργά γιατί έχουν
μια άκαμπτη κυτταρική κατασκευή και απλό κυκλοφοριακό σύστημα).Σύντομα
μετουσιωμένες ουσίες ,που λέγονται πτωμαίνες δημιουργούνται. Αυτές οι πτωμαίνες
που ελευθερώνονται αμέσως μετά τον θάνατο δίνουν στο κρέας ,στα ψάρια και στα
αυγά ένα κοινό χαρακτηριστικό-πάρα πολύ γρήγορη αποσύνθεση και σήψη. Από την
στιγμή που το ζώο σφάζεται, μετά τοποθετείται σε κρύο μέρος, μεταφέρει στα
χασάπικα, αγοράζεται, τοποθετείται στο ψυγείο, και μαγειρεύεται ,μπορεί κανείς
να φαντασθεί σε πιο βαθμό έχει φτάσει η σήψη.
Το κρέας περνά πολύ αργά μέσα από το ανθρώπινο πεπτικό
σύστημα, γιατί όπως έχουμε πει δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει κρέας. Για να
βγει το κρέας έξω από το ανθρώπινο σώμα κάνει 5 ημέρες,ενώ οι φυτικές ίνες
κάνουν μόνο μιάμιση μέρα. Όλο αυτό το
διάστημα των 5 ημερών αυτά τα προϊόντα που προκαλούν αρρώστιες είναι σε συνεχή
επαφή με τα πεπτικά όργανα. Η συνήθεια να τρώμε σάρκες στο στάδιο της
αποσύνθεσης δημιουργεί μια δηλητηριώδη κατάσταση στο μέγα έντερο και φθείρει
πρώιμα την εντερική γραμμή.
Το ωμό κρέας ,αφού βρίσκεται πάντα στο στάδιο της
αποσύνθεσης, μπορεί να μολύνει τα χέρια του μάγειρα ή οτιδήποτε άλλο έρχεται σε
επαφή μαζί του. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας μετά από μια έκρηξη τροφικών
δηλητηριάσεων που ξεκινούσαν από τα σφαγεία, προειδοποίησε τις νοικοκυρές να
«μεταχειρίζονται το ωμό κρέας σα να ήταν υγιεινά ίσο με τα κόπρανα της
αγελάδας».Συχνά δηλητηριώδη βακτήρια δεν καταστρέφονται, ούτε από το μαγείρεμα
και ειδικά εάν το κρέας είναι μαγειρεμένο λίγο, ή ψητό στα κάρβουνα ή
σουβλιστό. Αυτά όλα είναι καθαρές εστίες μόλυνσης.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ,
ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ
Ανάμεσα στα εξέχοντα δηλητήρια που ένας κρεοφάγος γεμίζει το
σώμα του είναι το ουρικό οξύ και η ουρία. Μια μπριζόλα για παράδειγμα περιέχει
περίπου 14 γραμμάρια
ουρικού οξέος. Αναλυόμενα τα ούρα κρεοφάγων και φυτοφάγων δείχνουν ότι τα νεφρά
των κρεοφάγων πρέπει να δουλέψουν 3 φορές περισσότερο για να αποβάλλουν τις
δηλητηριώδεις ουσίας του κρέατος από ότι τα νεφρά των φυτοφάγων. Όταν οι
άνθρωποι είναι νέοι είναι συνήθως πιο εύκολο να εκπληρώσουν αυτή την παραπάνω
«δουλειά» και έτσι δεν υπάρχουν δείγματα αρρώστιας. Αλλά όσο τα νεφρά γερνούν
και φθείρονται πρώιμα γίνονται αδύναμα να κάνουν την δουλειά τους
ικανοποιητικά, και έτσι εμφανίζονται οι ασθένειες των νεφρών. Όταν τα νεφρά δεν
μπορούν πλέον να τα καταφέρουν με όλες αυτές τις δηλητηριώδεις ουσίες ,τότε το
ουρικό οξύ που παραμένει, αποθηκεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Απορροφάται από
τους μυς και εκεί μουσκεύεται με νερό και αργότερα σκληραίνει και δημιουργεί
κρυστάλλους .Όταν αυτό γίνεται στις αρθρώσεις τότε έχουμε τα αρθριτικά και τους
ρευματισμούς. Όταν το ουρικό οξύ μαζεύεται στα νεύρα έχουμε νευρίτιδες και
ισχιαλγίες. Τώρα πολλοί γιατροί συμβουλεύουν αυτούς που πάσχουν από αυτές τις
ασθένειες να σταματήσουν να τρώνε κρέας.
ΑΦΟΔΕΥΣΗ
Αφού το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει
το κρέας, η δύσκολη αφόδευση είναι φυσικό επακόλουθο και κοινό παράπονο όλων
των κρεοφάγων. Το κρέας έχει πολύ λίγες ίνες και έτσι παρουσιάζει ένα μεγάλο
μειονέκτημα-κινείται πολύ αργά μέσα στη πεπτική γραμμή (4 φορές πιο αργά από
τις φυτικές ίνες) και έτσι η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι η πιο κοινή ασθένεια
στη κοινωνία μας. Πρόσφατες έρευνες
έδειξαν ότι μια υγιής αφόδευση απαιτεί τις ίνες που παίρνουμε μόνο από μια
φυτική διατροφή. Τα λαχανικά, τα σιτηρά
και τα φρούτα, αντίθετα από το κρέας ,διατηρούν υγρασία και έτσι κάνουν την
αφόδευση εύκολη. Οι φυτοφάγοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών ινών και έτσι
δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα αυτού του είδους. Σύμφωνα με πρόσφατες
μελέτες, οι φυσικές ίνες εμποδίζουν σημαντικά την σκωληκοειδίτιδα, τον καρκίνο
του παχέως εντέρου, την καρδιακή προσβολή και την παχυσαρκία.
ΟΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ
ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΕΟΦΑΓΟΥΣ
Όπως είδαμε το κρέας δεν είναι η φυσική ούτε η πιο υγιής
τροφή για τον άνθρωπο. Φυσικά θα μπορούσαμε να επιζήσουμε με αυτό αλλά το σώμα
θα φθειρόταν πρώιμα και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες. «Μια
βενζινομηχανή θα δούλευε και με κηροζίνη αλλά θα «μπούκωνε» συχνά, θα φθειρόταν
πιο σύντομα και γενικά θα χάλαγε πιο γρήγορα. Και τα σώματα μας δεν είναι απλώς
μηχανές αλλά πολύπλοκες και όμορφες δημιουργίες που είναι φτιαγμένες να μας
εξυπηρετούν μια ολόκληρη ζωή. Γι΄ αυτό θα έπρεπε να παίρνουν τις τροφές που
είναι σχεδιασμένα να καταναλώνουν-μια φυσική διατροφή από φρούτα, σιτηρά ,
ξηρούς καρπούς, λαχανικά ,και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι αμέτρητες μελέτες σε ολόκληρο
τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι είναι πολύ πιο υγιείς από αυτούς που
τρώνε κρέας.
Κατά την οικονομική κρίση και τους πολέμους όταν οι άνθρωποι
έπρεπε να επιζούν με φυσικές τροφές η υγεία τους βελτιώθηκε σημαντικά. Στην
Δανία τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε κίνδυνος έλλειψης τροφών εξ΄ αιτίας
του αποκλεισμού τους από τους Άγγλους. Η
κυβέρνηση της Δανίας ανέθεσε στον πρόεδρο της Εθνικής Φυτοφαγικής Εταιρείας να
οργανώσει την κατανομή τροφών. Σε όλη την διάρκεια του αποκλεισμού οι δανοί
έπρεπε να ζουν με σιτηρά, λαχανικά ,φρούτα και γαλακτοκομικά. τον πρώτο χρόνο
οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17%.
Όταν οι Νορβηγοί έγιναν αναγκαστικά και αυτοί φυτοφάγοι στον
1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μια άμεση πτώση του αριθμού θανάτων από
ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος .Όταν μετά τον πόλεμο οι Δανοί και οι
Νορβηγοί άρχισαν πάλι να τρώνε κρέας ,ο αριθμός θανάτων και καρδιακών παθήσεων
σύντομα αυξήθηκε.
Οι Χούνζας μια φυλή της βόρειας Ινδίας και του Πακιστάν
έχουν γίνει παγκόσμια γνωστοί για την μακροβιότητά τους και γιατί αρρωσταίνουν
σπάνια, Περίεργοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο πήγαν στα χωριά τους για να
ανακαλύψουν τα μυστικά που έχουν κάνει τους ιθαγενείς να ζουν 115 χρόνια και
πάνω. Η διατροφή τους στηρίζεται κυρίως στα σιτηρά, α φρούτα ,τα λαχανικά και
το γάλα των γιδών. Ένας Βρετανός γιατρός που ασχολήθηκε με τους Χούνζας ο Sir Rob Mc Garisson έγραψε
«Δεν συνάντησα ούτε μια περίπτωση κολίτιδας ή καρκίνου»
Πρόσφατα μια ομάδα γιατρών από το Harvard επισκέφτηκε ένα χωρίο 400 ανθρώπων στα βουνά
του Ισημερινού. Βρήκαν ότι πολλοί από τους ιθαγενείς ήταν πάνων από 100 χρονών
και ένας ήταν 121.Αφού έκαναν γενικές εξετάσεις σε όλους, ήταν πάνω από 75,βρήκαν ότι μόνο 2 είχαν δείγματα
καρδιοπάθειας. Οι γιατροί είπαν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι συνήθη και αν
γινόταν παρόμοιες εξετάσεις στις ΗΠΑ θα
έδειχναν το 92% με καρδιοπάθειες.
Στατιστικώς οι φυτοφάγοι στις ΗΠΑ είναι λεπτότεροι και
υγιέστεροι. Το 50% των Αμερικάνων είναι υπέρβαροι ενώ κατά μέσο όρο οι
φυτοφάγοι είναι 10 κιλά
ελαφρότεροι από τους κρεοφάγους. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας σε πρόσφατες
έρευνες σε 50.000 φυτοφάγους βρήκε ότι οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο, έχουν
σημαντικά χαμηλότερο δείκτη καρδιοπαθειών, και ένα εντυπωσιακά χαμηλότερο
αριθμό καρκινοπαθών ,συγκρινόμενοι με κρεοφάγους Αμερικανούς.
Στην Αγγλία οι φυτοφάγοι πληρώνουν πολύ λιγότερα για
ασφάλεια ζωής από ότι οι κρεοφάγοι γιατί είναι λιγότερο ευάλωτοι στις καρδιακές
παθήσεις. Και επίσης εστιατόρια φυτοφαγίας πληρώνουν λιγότερο για ασφάλεια σε
δηλητηριάσεις από ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν κρέας γιατί, είναι πιο
δύσκολο για τους πελάτες των πρώτων να πάθουν δηλητηρίαση. Ένας γιατρός του Harvard έδειξε
η φυτοφαγία προφυλάσσει από το κρύο και τις αλλεργίες.
Έτσι αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι η κρεοφαγία είναι
καταστροφική για το ανθρώπινο σώμα ενώ μια καλά μελετημένη φυτοφαγική διατροφή
σε αρμονία με τους νόμους της φύσης θα μας έδινε ένα δυναμικά υγιεινό σώμα.
ΟΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΕΟΦΑΓΟΙ
Μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις για την φυτοφαγία είναι
ότι κάνει αδύνατους, χλωμούς και ασθενικούς ανθρώπους. Τίποτα άλλο δεν απέχει
περισσότερο από την αλήθεια. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι
είναι πιο δυνατοί,
Ο Dr H. Schouteden του
Πανεπιστημίου του Βελγίου έκανε εξετάσεις και σύγκρινε την αντοχή, την δύναμη, και το πόσο γρήγορα επανέρχονταν από κούραση,
των φυτοφάγων και των κρεοφάγων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυτοφάγοι υπερείχαν
και στα τρία.
Ο Dr Irving Fisher του Πανεπιστημίου του Yale έκανε εξετάσεις αντοχής το 1906 και
το 1907 .Οι αθλητές, οι καθηγητές , οι γιατροί και οι νοσοκόμες του Yale πήραν
μέρος στις εξετάσεις. Με έκπληξη ο γιατρός ανακάλυψε ότι οι φυτοφάγοι είχαν την
διπλή αντοχή από τους κρεοφάγους. Παρόμοιες εξετάσεις που έγιναν από τον J.H.Kellog στο Michigan είχαν
τα ίδια αποτελέσματα.
Μια μελέτη στο
Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών που έγινε από τον DR J.Joteyko
και τον V.Kipani έδειξε
ότι οι φυτοφάγοι σε εξετάσεις αντοχής μπορούσαν να πάνε δύο ή τρεις φορές
μακρύτερα από τους κρεοφάγους πριν εξαντληθούν και τους έπαιρνε μόνο το ένα
πέμπτο της ώρας να συνέλθουν από την κούραση μετά τις εξετάσεις από τους
κρεοφάγους.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φυτοφαγία χαρίζει
δύναμη, αντοχή και αποδοτικότητα. Πράγματι τα πιο δυνατά ζώα και αυτά που ζουν
περισσότερο είναι φυτοφάγα. Το άλογο, το βουβάλι, ο ελέφαντας, έχουν μεγάλα
υγιή σώματα, μεγάλη αντοχή ,και καταπληκτική δύναμη που τους επιτρέπει να
μεταφέρουν βαριά φορτία και να κάνουν δύσκολες για τον άνθρωπο δουλειές, κανένα
από τα σαρκοφάγα ζώα δεν έχει τέτοια αντοχή.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειώσουμε πόσοι μεγάλοι αθλητές
που είχαν παγκόσμια ρεκόρ ήταν φυτοφάγοι.
Ο Ποδηλατικός Όμιλος των φυτοφάγων στην Αγγλία κατέχει το
40% όλων των ρεκόρ της Βρετανίας ,και σε όλη την Ευρώπη οι φυτοφάγοι ποδηλάτες
έχουν συνεχώς περισσότερες νίκες από ότι οι κρεοφάγοι.
Ο μεγάλος φυτοφάγος κολυμβητής Murray Rose,ήταν ο πιο νέος που
κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες. Εθεωρείτο ένας από τους
μεγαλύτερους κολυμβητές όλων των εποχών και είχε καταρρίψει πολλά ρεκόρ. Ένας
Βρετανός φωτογράφος διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης γρηγορότερα από
οποιονδήποτε άλλον. Πολλοί διεθνώς αναγνωρισμένοι αθλητές άλλαξαν και έγινα
φυτοφάγοι για παράδειγμα ο αρσιβαρίστας της Αυστρίας A.Anderson που έσπασε πολλά παγκόσμια
ρεκόρ, και ο Johnny Weismuller που έσπασε 56 παγκόσμια ρεκόρ. Δεν αναφέρουν καμιά μείωση
στις δυνάμεις τους.
Ο Bill Walton γνωστός
μπασκετμπολίστας σε όλη την Αμερική είναι τόσο πεισμένος για τα οφέλη της
φυτοφαγίας που επανειλημμένα την έχει υποστηρίξει.
Σε όλο τον κόσμο οι φυτοφάγοι έχουν κάνει πολλά παγκόσμια
ρεκόρ στην πάλη, στην πυγμαχία στο βάδην, στους δρόμους αντοχής κλπ. Οι
φυτοφάγοι έχουν περισσότερη αντοχή και ενέργεια γιατί τα σώματά τους δεν είναι
υποχρεωμένα να καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για να αντικρούσουν τα
δηλητήρια του κρέατος.
ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΡΚΕΤΑ
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΡΕΑΣ;
Η φυτοφαγία παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία
που έχει ανάγκη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοφαγία παρέχει πολύ
περισσότερη θρεπτική ενέργεια από ότι η κρεοφαγία.
Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η κρεοφαγία είναι αναγκαία
για την υγεία μας. Το 1950 οι επιστήμονες ταξινόμησαν τις πρωτείνες του κρέατος
σαν «πρώτης τάξεως».όμως αυτή η ταξινόμηση έχει τώρα αποδειχθεί ότι δεν είναι
σωστή,γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι πρωτείνες των φυτών έχουν ίση θρεπτική αξία
με αυτές του κρέατος. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα σε περιεκτικότητα της πρωτείνης
στις φυτικές τροφές, αρχίζοντας από 8-12 % στα σιτηρά και φτάνοντας μέχρι το
απίστευτα πλούσιο σε πρωτείνη κύαμο σόγιας που έχει 40% πρωτείνη, δύο φορές περισσότερο από ότι έχει
το κρέας. Πολλοί ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια περιέχουν 30%.
Η πρωτείνη που χρειαζόμαστε περιέχει 8 «βασικά» αμινοξέα .Το
κρέας λέγεται ότι υπερέχει γιατί περιέχει και τα 8 αυτά αμινοξέα .αυτό που οι
κρεοφάγοι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το κρέας δεν είναι η μόνη πλήρης
πρωτείνη-ο κύαμος σόγιας και το γάλα, για παράδειγμα, είναι επίσης πλήρεις
πρωτείνες. Δηλαδή παρέχουν και τα 8 αμινοξέα στις κατάλληλες αναλογίες.
Ίσως είναι πιο αξιοσημείωτο να πούμε ότι η πλήρης πρωτείνη
παίρνεται εύκολα από ένα συνδυασμό δύο φυτικών τροφών(π.χ. ρύζι και λάχανο).Οι
φτωχοί άνθρωποι παντού στον κόσμο φαίνεται ότι το κάνουν αυτό ενστικτωδώς γιατί ανακατεύουν ρύζι και
φασόλια (Κίνα, Ινδία) ή καλαμπόκι και φασόλια (Νότιος Αμερική) κλπ.
Το 1972 ο Federick Stare toy Harvard έκανε μια περιεκτική μελέτη των φυτοφάγων (περιελάμβανε
ενήλικους άντρες και γυναίκες, έγκυες
γυναίκες και εφήβους).Βρήκε ότι όλοι έπαιρναν καθημερινά την διπλάσια ποσότητα
πρωτείνης επό ότι χρειαζόταν. Το 1954 επιστήμονες έκαναν μια λεπτομερή εξέταση
στο Harvard και βρήκαν ότι μια ποικιλία λαχανικών, σιτηρών και
γαλακτοκομικών σε οποιοδήποτε συνδυασμό έδινε πάντα περισσότερη από αρκετή
πρωτείνη. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι πολύ δύσκολο να τρως μια ποικιλία
από φυτικές τροφές και να μην παίρνεις περισσότερη πρωτείνη από ότι το σώμα σου
χρειάζεται.
Στις εφημερίδες διαβάζουμε συχνά για τους ανθρώπους στις
φτωχές χώρες που πεθαίνουν από έλλειψη πρωτείνης και κατηγορούμαι την διατροφή
πουν αποτελείται από φυτικές τροφές. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι
πεθαίνουν γιατί δεν τρώνε αρκετή τροφή. Μια διατροφή μόνο με λίγο ρύζι ή με
λίγες γλυκές πατάτες, γρήγορα οδηγεί στο θάνατο. Αντίθετα παντού στον κόσμο όπου υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με
φυτικές τροφές, με ποικιλία από λαχανικά και σιτηρά, αυτοί οι άνθρωποι είναι
δυνατοί και υγιείς.
Ίσως θα έπρεπε να ψάξουμε για ποιο λόγο μας έχουν πείσει ότι
δεν είναι δυνατόν να είμαστε υγιείς αν δεν τρώμε μεγάλες ποσότητες κρέας.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Σύμφωνα με ένα πλατιά διαδεδομένο μύθο, ο κόσμος δεν έχει
την ικανότητα να ταίσει τους ανθρώπους του.
Ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί και έτσι η ιστορία
συνεχίζεται. «Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά για
να φθάσουν για όλους. Οι πεινασμένες μάζες πολλαπλασιάζονται γρήγορα και
αν θέλουμε να σταματήσουμε μια καταστροφή θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη
προσπάθεια για τον έλεγχο των γεννήσεων»
Όμως ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων,
οικονομολόγων και ειδικών επί της αγροτικής ανάπτυξης διαφωνούν ριζικά με αυτή
την θεωρία. « Είναι ένας μύθος» λένε ,στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά να
φθάσουν για όλους και να μείνουν. Ότι γίνεται οφείλεται στην κακή χρησιμοποίηση
των φυτικών πόρων και στον παράλογο τρόπο διανομής τους».Κατά τον Buckminster Fuller υπάρχουν
αρκετοί πόροι για να θρέψουν ,να ντύσουν, να παρέχουν στέγη και να μορφώσουν
κάθε άνθρωπο του πλανήτη όπως τον μέσο Αμερικάνο.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που
να μην μπορεί να ταίσει τους κατοίκους της από τους δικούς της πόρους. Δεν
υπάρχει σχέση μεταξύ της πυκνότητας της γης και της πείνας. Η Ινδία είναι το κλασσικό παράδειγμα του τι γίνεται
όταν υπάρχει υπερπληθυσμός, ωστόσο η Κίνα έχει δύο φορές τον αριθμό κατοίκων
ανά καλλιεργημένο στρέμμα από ότι η Ινδία και όμως εκεί δεν υπάρχει πείνα. Το
Μπαγκλαντές έχει τον μισό αριθμό ανθρώπων ανά καλλιεργημένο στρέμμα από ότι το
Ταϊβάν και όμως στο Ταϊβάν δεν υπάρχει πείνα. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πυκνά
κατοικημένες περιοχές της γης δεν είναι ούτε η Ινδία ούτε το Μπαγκλαντές αλλά η
Ολλανδία και η Ιαπωνία. Είναι φανερό ότι η πυκνή κατοίκηση δεν είναι ο λόγος
που οι άνθρωποι πεινάνε .Φυσικά ο κόσμος έχει ένα όριο ανθρώπων που μπορεί να
θρέψει και είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια (τώρα οι άνθρωποι φτάνουν τα
4).Σήμερα οι μισοί άνθρωποι υποφέρουν συνεχώς από πείνα, και πεθαίνουν από
πείνα. Εάν υπάρχουν αρκετά αγαθά για όλους τους ανθρώπους, που βρίσκονται; Ας
κοιτάξουμε ποιος ελέγχει τα τρόφιμα και πώς. Η βιομηχανία τροφών είναι η
μεγαλύτερη του κόσμου με έσοδα 150δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ( μεγαλύτερη
από τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ατσαλιού και πετρελαίου).Σχετικά λίγες
,πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν την βιομηχανία. Έχει αναγνωρισθεί πλέον και έχει
τεκμηριωθεί ότι μεγάλες εταιρίες έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη. Τι πραγματικά
σημαίνει αυτό είναι ότι οι λίγες αυτές
εταιρίες είναι σε θέση να ελέγχουν και να κανονίζουν την κατανομή των τροφών
για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πως είναι αυτό δυνατόν:
Ένας τρόπος για να ελέγχουν αυτές οι εταιρίες την αγορά
είναι βαθμιαία να ελέγχουν κάθε φάση της παραγωγής. Για παράδειγμα μια μεγάλη
εταιρία παράγει αγροτικά μηχανήματα, τροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο και
κονσερβοκούτια. Αγοράζει αλυσίδες από σούπερ-μάρκετς ,καταστήματα χονδρικής
πώλησης, καλλιεργεί φυτά και μεγαλώνει ζώα. Ένας μικρός αγρότης δεν μπορεί να
συναγωνισθεί γιατί η εταιρία μπορεί τεχνητά να χαμηλώνει τις τιμές και έτσι να
οδηγήσει τον μικρό αγρότη σε χρεοκοπία, και μπορεί να κερδίσει ότι έχασε από το
χαμήλωμα των τιμών από άλλες περιοχές όπου δεν έχει πλέον συναγωνισμό και
μπορεί τεχνητά να ανεβάσει τις τιμές. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
οι αγροτικές φάρμες στην Αμερική έχουν μειωθεί στις μισές. Περισσότεροι από
1000 ανεξάρτητοι αγρότες αφήνουν τις φάρμες τους κάθε εβδομάδα.
Και όμως το υπουργείο γεωργίας της Αμερικής μετά από έρευνες
ανακάλυψε ότι οι ανεξάρτητες φάρμες μπορούν να παράγουν φθηνότερα και πιο
αποτελεσματικά από ότι οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις.
Οικονομική δυναμική :στις ΗΠΑ λιγότερο από το ένα δέκατο του 1% όλων των εταιρειών ελέγχει το
50% όλης της παραγωγής. Το 90% της αγοράς των σιτηρών ελέγχεται από 6 εταιρίες μόνο. Δύναμη αποφάσεων :Οι
μεγάλες αγροτικές εταιρίες αποφασίζουν τι πρέπει να παραχθεί ,σε τι ποσότητες,
τι ποιότητα, και σε ποια τιμή πρέπει να πουληθεί. Έχουν τη δύναμη να
καθυστερούν την παραγωγή ή να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων προκαλώντας
τεχνητές ελλείψεις (και αυξήσεις τιμών).
Οι άνθρωποι της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ελέγχουν
τέτοιες καταστάσεις είναι οι ίδιοι κάτω από την κυριαρχία των εταιριών. Ψηλές
κυβερνητικές θέσεις κατέχονται από ανώτερα στελέχη αυτών των εταιριών.
Οι πολυεθνικές είχαν μεγάλη επιτυχία στο να αυξάνουν τα
κέρδη τους και να συσσωρεύουν πλούτη. Ο κανόνας είναι να αυξάνουν τις τιμές όσο
το δυνατόν περισσότερο και να κρατούν την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο, ώστε
να πουλιούνται όλα τα αγαθά έτσι ώστε καθημερινά οι τιμές διακυμαίνονται, ενώ σε
μεγάλα χρονικά διαστήματα φαίνεται καθαρά ότι αυξάνονται πολύ.
Οι πολυεθνικές αγοράζουν όλο και περισσότερη γη. Μια έρευνα
σε 83 χώρες έδειξε ότι το 3% των κτηματιών κατέχουν το 80% των αγροτικών
εκτάσεων.
Μολονότι αυτό το πρότυπο σήμαινε πολλά κέρδη για λίγους,
προκαλούσε μεγάλες ζημιές στους πολλούς .Δεν υπάρχει έλλειψη γης ή τροφής. Εάν
ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της γης για να ικανοποιηθούν οι
ανάγκες της ανθρωπότητας, ο σκοπός θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί. Όμως
ο σκοπός είναι μεγάλα κέρδη για τους λίγους και έτσι έχουμε την τραγική ιστορία
του πλανήτη με τους μισούς κατοίκους του να υποφέρουν από πείνα. Η ιδέα να
γίνει κάποιος πλούσιος σε βάρος των άλλων είναι κάτι σαν αρρώστια του μυαλού
που οδηγεί σε κάθε είδους διαστροφές στη γη μας. Στη Κεντρική Αμερική όπου
το70% των παιδιών πεινάνε, το 50% της γης χρησιμοποιείται για φυτείες που
δίνουν κέρδη (π.χ για κρίνα που δίνουν γρήγορα μεγάλα κέρδη, αλλά δεν
προσφέρουν τίποτα για την επιβίωση).Ενώ οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τα
καλυτέρα χωράφια για «φυτείες κέρδους» (καφές, τσάϊ , καπνός, εξωτικές τροφές)
οι ιθαγενείς αναγκάζονται να καλλιεργούν απότομα και πετρώδη χωράφια που είναι
δύσκολο να αποδώσουν αρκετά λαχανικά.
Μεγάλα ποσά δόθηκαν για την άρδευση της ερήμου της Σενεγάλης ώστε οι πολυεθνικές να μπορούν
να καλλιεργούν μελιτζάνες και μάνγκος για να σερβίρονται στα πιο ακριβά
τραπέζια της Ευρώπης.
Στης Αϊτή οι ιθαγενείς προσπαθούν να επιζήσουν καλλιεργώντας
βουνά με κλίσεις 45 βαθμών. Λένε ότι είναι εξόριστοι από τα χωράφια τους-τα πιο
πλούσια του κόσμου. Αυτά τα χωράφια ανήκουν σε μια χούφτα ανθρώπων, Μοσχάρια
στέλνονται εκεί από την Αμερική για βοσκή και από εκεί πάνε σε προνομιούχα
εστιατόρια.
Στο Μεξικό χωράφια που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς για το
καλαμπόκι τώρα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σπάνιων λαχανικών για τους
Αμερικανούς. Το κέρδος είναι 20 φορές μεγαλύτερο, εκατοντάδες χιλιάδες πρώην
αγρότες είναι τώρα χωρίς γη. Επειδή δεν μπορούν να συναγωνισθούν τις
πολυεθνικές πρώτα νοικιάζουν τα χωράφια τους για να παίρνουν τουλάχιστον λίγα
λεφτά. Το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουν για τις πολυεθνικές, και τελικά
γίνονται μετανάστες εργάτες ψάχνοντας για δουλειά για να ζήσουν την οικογένεια
τους. Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αρκετές επαναστάσεις.
Το 1975 στην Κολομβία τα καλύτερα χωράφια χρησιμοποιήθηκαν
για την καλλιέργεια λουλουδιών 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα γαρύφαλλα έδωσαν
κέρδος 80 φορές περισσότερο από ότι έδινε το σιτάρι που υπήρχε πριν.
Δεν υπάρχουν αρκετά; Τα καλύτερα χωράφια, ο καλύτερος
φυσικός πόρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων κέρδους. Σε όλο τον
κόσμο βρίσκουμε ένα συνεχές πρότυπο. Η γεωργία που ήταν κάποτε ο τρόπος που
επιβίωναν εκατομμύρια αγρότες, τώρα έγινε μέσο παραγωγής για σπάνια, μη βασικά,
αλλά κερδοφόρα προϊόντα για την καλά θρεμμένη μειονότητα που μπορεί να αγοράσει.
Αντίθετα με τους μύθους που κυκλοφορούν η τροφή μας δεν κινδυνεύει από τις
πεινασμένες μάζες αλλά από τους «ευγενείς» που κερδίζουν από τον διεθνή και
συγκεντρωτικό έλεγχο των τροφών και των φυσικών πόρων.
Η παραγωγή κρέατος είναι η επιτομή αυτού του συστήματος «Το
στάρι του φτωχού παίρνεται για να ταϊστεί η αγελάδα του πλούσιου», λέει ο
διευθυντής του τμήματος διατροφής του ΟΗΕ. Αφού η ζήτηση για κρέας αυξάνεται τα
πλούσια κράτη αγοράζουν περισσότερο και περισσότερο σιτάρι για να ταίσουν τις
γελάδες και τα γουρούνια. Τα σιτηρά που κάποτε χρησίμευαν για την τροφή
ανθρώπων τώρα πουλιούνται στον ψηλότερο πλειοδότη και αμέτρητοι άνθρωποι
καταδικάζονται στην πείνα «ο πλούσιος μπορεί να συναγωνισθεί για το φαί του
φτωχού, ο φτωχός δεν μπορεί να συναγωνισθεί καθόλου».
Στην «τελική Ειδοποίηση στον Καταναλωτή» ο John Powell γράφει: «Η τιμή των τροφίμων θα
αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι η τιμή του σιταριού έχει πέσει
κατά 50% από το 1973 ,που δεν έχει ακόμα επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων.
Αλλά, ψάχνοντας για τους λόγους της αύξησης, μην ψάχνετε μόνο στους Άραβες και
την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση του πληθυσμού του τρίτου
κόσμου. Ψάξτε στις πολυεθνικές που ελέγχουν την βιομηχανία τροφίμων με την
βοήθεια των φίλων τους στην Κυβέρνηση. Και να θυμάστε αυτό που τους απασχολεί
είναι να κάνουν χρήματα και όχι να ταίσουν τον κόσμο. Και ενώ προσπαθούμε να
ξετινάξουμε μύθους ας θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ανήμποροι».
«Αφού όλη η κυριότητα του σύμπαντος έχει κληρονομηθεί από
όλα τα δημιουργήματα πως μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για ένα σύστημα στο
οποίο ο ένας παίρνει πάρα πολλά και ο άλλος πεθαίνει για μια χούφτα σιτάρι».
P.R.SARKAR
Πράγματι δεν είμαστε ανήμποροι. Και ακόμη όταν οι δυσκολίες
που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μπορεί να φαίνονται ανυπέρβατες, πολλοί
άνθρωποι αισθάνονται ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, όταν όλοι οι
άνθρωποι θα καταλάβουν ότι η ανθρώπινη κοινωνία είναι μια και αδιαίρετη. Έτσι
όταν υποφέρει ένας είναι σαν να
υποφέρουν όλοι
Συζητώντας πως μια
κοινωνία βασισμένη στην παγκοσμιότητα μπορεί να εδραιωθεί ο P.R.Sarkar εξηγεί.
«Μια αρμονική κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί κινητοποιώντας
το ζωντανό πνεύμα αυτών που επιθυμούν να φτιάξουν μια ανθρώπινη
κοινωνία…..αυτοί στο μέτωπο μιας τέτοιας ηθικής κίνησης θα είναι αρχηγοί ηθικής
ακεραιότητας, αρχηγοί που ο σκοπός τους δεν είναι η δόξα ή ο πλούτος ή η δύναμη αλλά τα συμφέροντα
ολόκληρης της ανθρώπινης κοινωνίας»
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΜAΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ
ΚΟΣΜΟ;
NAI
Εάν δίναμε όλα τα σιτηρά στους φτωχούς αντί να τα δίνουμε
στα μοσχάρια, θα μπορούσαμε να ταίσουμε όλους τους χρονίως υποσιτιζόμενους
ανθρώπους του κόσμου.
Εάν τρώγαμε το μισό κρέας από ότι τρώμε θα ελευθερωνόταν
αρκετή τροφή να τραφεί ολόκληρος ο εν-αναπτύξει κόσμος.
Ένας καθηγητής του Harvard,o Jean Mayer υπολόγισε ότι εάν μειώναμε την παραγωγή κρέατος κατά 10% θα
περίσσευε αρκετό σιτάρι να τρέφονταν 60 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η τραγική αλήθεια είναι ότι το 80-90% από όλο το σιτάρι που
καλλιεργείται στην Αμερική χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρέατος.
Πριν 20 χρόνια ο μέσος Αμερικανός έτρωγε 20 κιλά κρέας τον
χρόνο.Φέτος θα φάει 65 κιλά
μόνο βοδινό.
Οι περισσότεροι τρώνε την ημέρα δύο φορές την ποσότητα
πρωτείνης που χρειάζονται.
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες και οικονομολόγοι
υποστηρίζουν την φυτοφαγία σαν την μοναδική λύση για το πρόβλημα της έλλειψης
τροφής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας,γιατί λένε, η βασική αιτία του
προβλήματος είναι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος.
ΠΩΣ Η ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ
ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΗΣ;
Η απάντηση είναι απλή το κρέας είναι η πιο αντιοικονομική
και μη αποδοτική τροφή που μπορούμε να φάμε. Το κόστος του μισού κιλού
πρωτείνης που παίρνουμε από το κρέας είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το κόστος
μισού κιλού πρωτείνης της ίδιας θρεπτικής αξίας που παίρνουμε από τα φυτά. Μόνο
το 10% της πρωτείνης και των θερμίδων που δίνουμε στα ζώα βρίσκεται στο κρέας
που τρώμε. Δηλαδή το 90% πάει χαμένο.
Τεράστιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσουν τα
ζώα. Αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά εάν
χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σιτηρών, οσπρίων και λαχανικών. Για
παράδειγμα ένα στρέμμα που χρησιμοποιείται για να μεγαλώσει ένα μοσχάρι δίνει
περίπου μισό κιλό πρωτείνης. Αλλά εάν το ίδιο στρέμμα χρησιμοποιούταν για την
παραγωγή κυάμου σόγιας θα έδινε 9
κιλά πρωτείνης .Δηλαδή με άλλα λόγια για να φάμε κρέας
είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε 19 φορές την έκταση γης που θα
χρησιμοποιούσαμε για την καλλιέργεια κυάμων σόγιας. Και ακόμα τα λαχανικά είναι
πιο θρεπτικά, περιέχουν λιγότερο πάχος και δεν έχουν δηλητηριώδεις ουσίες.
Το μεγαλώνουμε ζώα για τροφή αχρηστεύει όχι μόνο μεγάλες
εκτάσεις γης αλλά και πολύ νερό.
Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιείται 8 φορές περισσότερο νερό
για την παραγωγή κρέατος από ότι για την παραγωγή λαχανικών και σιτηρών.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο
πεθαίνουν από πείνα, λίγοι πλούσιοι αχρηστεύουν μεγάλες εκτάσεις γης, πολύ νερό
και σιτηρά για να φάνε κρέας που τελικά δηλητηριάζει αργά –αργά το σώμα τους.
Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν πάνω από ένα τόνο σιτηρών ο καθένας τον
χρόνο(τρώγοντας κρέας που χρειάζεται τόσα για να παραχθεί) ενώ ο υπόλοιπος
κόσμος καταναλώνει κατά μέσο όρο 200 κιλά σιτηρών.
Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε κ.Βαλτχάϊμ είπε ότι η
κατανάλωση κρέατος των πλουσίων χωρών είναι η αιτία για την πείνα που μαστίζει
τον κόσμο και ο ΟΗΕ συνιστά σε αυτές τις χώρες να μειώσουν την κατανάλωση
κρέατος.
Η λύση αυτής της κρίσης ,λέγουν πολλοί επιστήμονες είναι η
σταδιακή αλλαγή προς την φυτοφαγία.
«Εάν ήμασταν φυτοφάγοι η πείνα θα εξαφανιζόταν από τη γη. Τα
παιδιά θα γεννιόνταν και θα μεγάλωναν με καλή τροφή και θα ζούσαν πιο
ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή. Τα ζώα θα ήταν ελεύθερα να ζήσουν σαν άγρια,
φυσιολογικά πλάσματα, χωρίς να αναγκάζονται να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες
σαν σκλάβοι που τους παχαίνουν για την σφαγή»(Β.Pincoys Φυτική
πρωτείνη).
«Η γη αρκετά για τις ανάγκες του καθενός, αλλά όχι για την
απληστία καθενός».
Τώρα που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μελλοντικές
ανάγκες θα καλυφθούν με φυτικές πρωτείνες, πολλές δυτικές χώρες έχουν αρχίσει
τις έρευνες για την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών βασισμένων στο αλεύρι σόγιας.
Αλλά οι Κινέζοι και άλλοι λαοί είναι πολύ μπροστά σε αυτό το είδος .Παίρνουν
από χιλιάδες χρόνια φυτικές πρωτείνες τρώγοντας προϊόντα από σόγια.
Η φυτική διατροφή είναι η διατροφή του μέλλοντος. Είναι η
διατροφή που πρέπει πάλι να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να σώσουμε τους φυσικούς
πόρους της γης και τις πολύτιμες ζωές των συνανθρώπων μας. Ο φυτοφάγος του
σήμερα δείχνει τον δρόμο που όλοι κάποτε θα ακολουθήσουν γιατί όλο και περισσότερο
αναγνωρίζουν τα οφέλη της φυτοφαγίας και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της
κρεοφαγίας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ
ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Στην πνευματική επιστήμη ο νους έχει πολλά στρώματα και το
πιο έξω στρώμα ή κέλυφος είναι γνωστό σαν ΑΝΑΜΑΓΙΑ ΚΟΖΑ ή φυσικό στρώμα κι αυτό
αποτελείται από την τροφή που τρώμε .Ώστε κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει κάποια
αλήθεια στο ρητό ότι ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει.
Ακριβώς όπως όταν χτυπήσουμε, εξωτερικά το σώμα ο νους αισθάνεται τον πόνο, αν δεν
παίρνουμε κατάλληλη τροφή, που να είναι θρεπτική, ευκολοχώνευτη και που να
οδηγεί στην πνευματική και διανοητική ανάπτυξη, θα νοιώσουμε τις αντιδράσεις. Αρχικά
οι βιοχημικές ουσίες, που τρώμε επιδρούν στη βιοχημική ισορροπία που ενυπάρχει
στο αδενικό σύστημα μέσα στο σώμα. Σ΄ αυτούς τους αδένες οφείλονται οι έμφυτες
παρορμήσεις του νου και τα ένστικτα του (Βρίτις)μέσα από τον ορμονικό ερεθισμό
του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου .¨όταν αυτά τα ένστικτα δεν
ελέγχονται, ο νους διαταράσσεται, κι επομένως για να διατηρηθεί η ηρεμία και η
αυτοκυριαρχία, είναι ανάγκη να τρώει κανείς φαγητό, που δεν θα ερεθίζει
υπερβολικά τους αδένες.
Σύμφωνα με το σύστημα της Γιόγκα, η τροφή μπορεί να
διαιρεθεί σε τρεις κύριες κατηγορίες.
ΣΑΤΒΙΚ (αγνό) φαγητό, είναι εκείνο που είναι καλό και για το
νου και για το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους δημητριακούς καρπούς, τα
φρούτα, τα καρύδια ,τους σπόρους, τα ελαφρά μπαχαρικά, το μέλι, τα βότανα, τα
περισσότερα λαχανικά, τα όσπρια, το γάλα
και τα γαλακτερά προϊόντα και τα Ομοιοπαθητικά και Φυσικοπαθητικά φάρμακα.Οι
τροφές ΣΑΤΒΙΚ έιναι αναγκαίες για όσους κάνουν ΑΣΑΝΑΣ δηλ. γυμναστική γιόγκα.
ΡΑΤ2ΑΣΙΚ( Μετουσιωτική , δραστήρια) τροφή, μπορεί να ναι ή
όχι ωφέλιμη, είτε για το σώμα, είτε για το νου, αλλά στερείται από κάθε θετικό
αποτέλεσμα και για τα δύο. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα φαγητά που δεν
περιέχονται στην κατηγορία των ΣΤΑΒΙΚ ή ΤΑΜΑΣΙΚ.
Στην κατηγορία ΡΑΤ2ΑΣΙΚ περιλαμβάνονται τα θερμαντικά
μπαχαρικά, τα ραπάνια σε μέτρια ποσότητα, ο σκέτος καφές, το μαύρο τσάι(τρία ή
λιγότερα φλιτζάνια την ημέρα) ,ανθρακούχα ποτά, σόδα, σοκολάτα και φάρμακα με
συνταγή (αλλοπαθητικά).Στα μέρη που η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν,η
τροφή ΡΑΤ2ΑΣΙΚ γίνεται ΣΑΤΒΙΚ και η ΤΑΜΑΣΙΚ γίνεται ΡΑΤ2ΑΣΙΚ.
ΤΑΜΑΣΙΚ (Στατική, αδρανής) τροφή, είναι κακή για το νου και
κακή ή όχι για το σώμα. Αυτή περιλαμβάνει κάθε είδους κρέας
(συμπεριλαμβανομένης της ζελατίνας),ψάρι, αυγά, μανιτάρια, όλα τα είδη
κρεμμυδιού, αλκοόλ, σκόρδο, θερμαντικά μπαχαρικά σε μεγάλες ποσότητες, βαριά
τυριά, καπνός , καθετί χαλασμένο ή μουχλιασμένο, τσάι ή καφές (περισσότερο από
3 φλιτζάνια την ημέρα),φύλλα μουστάρδας, κλπ. Επίσης πολύ κακό κάνουν τα
παραισθησιογόνα και άλλα φάρμακα (αλλοπαθητικά) χωρίς συνταγή γιατρού.
Βέβαια ,αν φάει κανείς πολύ μεγάλη ποσότητα από ΣΑΤΒΙΚ ή
ΡΑΤ2ΑΣΙΚ τροφή ,το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ΤΑΜΑΣΙΚ.
ΠΡΟΣΟΧH:τα
περισσότερα επεξεργασμένα τυριά που γίνονται στον κόσμο, χρησιμοποιούν ένα ζωϊκό
προϊόν, αλλά σ΄ ελάχιστη ποσότητα .Επίσης σε πολλά μέρη του κόσμου στο ψωμί του
εμπορίου, χρησιμοποιούν λαρδί (ζωϊκό λίπος),για να γίνει μαλακό.
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, στον κόσμο ,θα βρούμε πολλά
διαιτητικά συστήματα, που όλα δίνουν καλές θεωρίες για να στηρίξουν ουσιαστικά
τις αξιώσεις τους. Η διαφορά της παραπάνω δίαιτας είναι ότι πρώτα έρχεται η
πρακτική κι ύστερα η θεωρία. Πρώτα έγιναν οι ασκήσεις του διαλογισμού και οι
ΑΣΑΝΑΣ κι έπειτα έγινα πειράματα με φαγητό, που έδειξαν ποια τροφή είναι ωφέλιμη
για τις πνευματικές ασκήσεις και ποια όχι. Πολλοί άνθρωποι που άρχισαν με τις
πνευματικές εφαρμογές ,αλλά για ορισμένους λόγους εξακολουθούσαν να τρώνε τροφή
ΤΑΜΑΣΙΚ, αργότερα εκούσια εγκατέλειψαν τις παλιές συνήθειες, καθώς οι
πνευματικές ασκήσεις τους έκαναν πιο ευαίσθητους για τις επιδράσεις της τροφής
που έτρωγαν. Πάντως ,αν προσπαθήσει κανείς, από την ώρα που αρχίζει πνευματικές
ασκήσεις, να τρώει τροφή ΣΑΤΒΙΚ αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ.
Από σωματικής πλευράς αναγνωρίζεται ότι το κρέας είναι κακό
για την υγεία. Αν εξετάσουμε τη βιοχημική σύσταση του σώματος, θα δούμε ότι
είναι όξινο, λόγω των εκκρίσεων των ορμονών από τους διάφορους αδένες. Ώστε
περισσότερες όξινες τροφές όπως το κρέας και το ψάρι, απλώς θα διαταράξουν τη
χημική ισορροπία στο σώμα μας περισσότερο.
Το πιο φανερό παράδειγμα οξέων στο ανθρώπινο σώμα είναι το
ουρικό οξύ, που είναι φυσικό υποπροϊόν της πέψης της τροφής, και πρέπει να
αποβληθεί από το πεπτικό σύστημα –ιδιάιτερα με τα ούρα.
Το ζωϊκό σώμα όμοιο με το ανθρώπινο, περιέχει επίσης πάντα
ένα ποσοστό ουρικό οξύ. Επομένως , όταν ένας άνθρωπος τρώει κρέας ζώου, αντί
φυτά (αντί για τα φυτά, που αυτά τα ζώα συνήθως τρώνε) ,ο άνθρωπος καταναλίσκει
μεγάλη, συγκεντρωμένη ποσότητα ουρικό
οξύ. Αυτό το οξύ ,σιγά-σιγά αυξάνεται, λόγω της ανικανότητας του ανθρώπινου
σώματος να αποβάλει τόσο μεγάλες και συγκεντρωμένες ποσότητες και μαζεύεται,
ιδιαίτερα στις αρθρώσεις και στα σημεία τροφοδοσίας του κυκλοφοριακού
συστήματος.
Το πιο φανερό αποτέλεσμα είναι ακαμψία των κλειδώσεων, που
μπορεί βαθμιαία ,να καταλήξει σε σοβαρές αρρώστιες, όπως ρευματισμός, αρθρίτιδα, δυσπεψία,
δυσκοιλιότητα, έλκη, χολόλιθους ,
νευρική ανωμαλία, καρδιοπάθεια, πίεση ,άσθμα και ανωμαλίες
στην έμμηνο ρύση.
Αυτή η ίδια αποκρυστάλλωση και συγκέντρωση του οξέος, επιδρά
άμεσα στο νευρικό σύστημα, κι έτσι επιδρά στον εγκέφαλο και το νου κι επιφέρει
νευρικότητα, συγκινησιακή διαταραχή, ανεξέλεγκτη επιθετικότητα, ανησυχία και
ανικανότητα για συγκέντρωση.
Γι αυτό είναι καλύτερα να τρώει κανείς βασικά τροφές, σαν τα
λαχανικά, τα φρούτα και το γάλα. Μια καλά ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να
περιέχει τουλάχιστον 50% βασικές τροφές.
Η τροφή ΣΑΤΒΙΚ, γενικά είναι πολύ πιο εύπεπτη από την
ΤΑΜΑΣΙΚ. Αν παρακολουθήσουμε την δομή των εντέρων του ανθρώπινου όντος
,βλέπουμε ότι υπάρχει ένα αρκετά μακρύ σύστημα εντέρων.Αυτό αντιστοιχεί στο
σύστημα εντέρων των ζώων που δεν είναι σαρκοφάγα και βρίσκεται σε αντίθεση με
το πιο βραχύ σύστημα εντέρων, των σαρκοφάγων ζώων. Καθώς το κρέας και το ψάρι αποσυντίθενται πολύ γρήγορα, το
βραχύ εντερικό σύστημα είναι κατάλληλο για την απόρριψη των τοξινών του κρέατος,
που αποσυντίθενται, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στους
ανθρώπους ,που το μακρύ τους εντερικό σύστημα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο
χρονικό διάστημα, που χρειάζεται για την αφομοίωση των φρούτων και των
λαχανικών.
Επίσης ο τρόπος της θανάτωσης των ζώων, δημιουργεί
υπερλειτουργία του αδενικού συστήματος τη στιγμή της θανάτωσης τους. Γι΄αυτό το
λόγο το σώμα τους περιέχει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης. Αυτές οι ορμονικές
εκκρίσεις επίσης είναι πολύ όξινες και έχουν πολύ δυσάρεστη επίδραση στο
ανθρώπινο σώμα και νου.
Όσο αφορά τις πρωτείνες, μόνο 10% από τις πρωτείνες της τροφής των ζώων, κυρίως
δημητριακών καρπών ,κλπ μπορεί να πάρει κανείς από το κρέας τους. Περίπου 75%
από τα σιτηρά, χρησιμοποιούνταν για τροφή των ζώων.Για 20 εκατομμύρια, περίπου
τόνους πρωτείνης, που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι και να τους θρέψουν, μόνο 2
εκατομμύρια ζωϊκής πρωτείνης, μπορεί να αποκτηθούν. Τα 18 εκατομμύρια που πάνε
χαμένα, θα ικανοποιούσαν το έλλειμμα του
κόσμου σε πρωτείνες.
Αυτό είναι μια απίστευτη σπατάλη των προϊόντων. Περισσότερο
από επαρκή ποσότητα πρωτείνης για το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να πάρει κανείς από
τροφές ΣΑΤΒΙΚ, όπως το γάλα, τα προϊόντα του, τη σόγια, και τους συνηθισμένους
συνδυασμούς σιτηρών, λαχανικών και καρπών .Πραγματικά και μόνο το γάλα και η
σόγια, μπορούν μα παραγάγουν όλες τις πρωτείνες που χρειάζονται. Όσο για τις
βιταμίνες και τα άλατα, που τόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό μας, δεν
υπάρχει καλύτερη φυσική προέλευση, από λαχανικά και τα φρούτα.
Επίσης αφού τα ζώα είναι σε μια κατάσταση συνείδησης, αρκετά
ανεπτυγμένη, θα πρέπει να προσπαθούμε να προμηθευόμαστε την τροφή μας από τις
λιγότερο ανεπτυγμένες καταστάσεις ζωής.
Όσο είναι δυνατόν, οι τροφές πρέπει να προέρχονται από
καταστάσεις ζωής, λιγότερο ανεπτυγμένης συνείδησης. Αν μπορεί να υπάρχουν
λαχανικά, τα ζώα δεν πρέπει να σκοτώνονται δεύτερον, κάτω από οποιεσδήποτε
συνθήκες, πριν την σφαγή οποιουδήποτε ζώου ,με αναπτυγμένη ή υποανεπτυγμένη συνείδηση πρέπει να σκεφτεί κανείς, αν θα
μπορούσε να ζήσει με υγιές σώμα, χωρίς την αφαίρεση αυτής της ζωής.
(Οδηγός για την Ανθρώπινη Συμπεριφορά Σελ 22).Όπως λέει η
Χορτοφαγική Εταιρία, αν αγαπάς τα ζώα γιατί να τα τρώς;
Τα αυγά επίσης είναι βλαβερά για τους ίδιους λόγους που είναι το κρέας. Η βιοχημική φύση
των αυγών, αν και σε λιγότερο ανεπτυγμένη κατάσταση είναι παρόμοια με του
κρέατος. Αυτά τα φαγητά προκαλούν μεγάλη ένταση στο σώμα και δημιουργούν πολλές
δυσκολίες, σ΄ εκείνον που προσπαθεί να διαλογιστεί. Τα αυγά έχουν επίσης πολύ
συγκεντρωμένη χοληστερόλη, που φράζει τις αρτηρίες και προκαλεί ανακοπή της
καρδιάς και αρτηριοσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).
Οι έντονες αντιδράσεις που η τροφή ΤΑΜΑΣΙΚ έχει στο αδενικό
σύστημα, δημιουργούν πολλές διαταραχές στο νου και δραστηριοποιούν ορισμένα
ένστικτα ,όπως φόβο, μίσος, θυμό, σεξουαλική ορμή ,σε σημείο, που να μην
ελέγχουμε το νου μας.
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο προκαλούν μεγάλη θερμότητα στο
σώμα, ιδίως στα κατώτερα τμήματα, γιατί
περιέχουν ουσίες, που προκαλούν διαστολή των φλεβών και έτσι ρίχνουν τη
πίεση του αίματος και αυξάνουν την ροή του αίματος. Αυτό είναι ακόμα μια
σπουδαία αιτία του ερεθισμού του αδενικού συστήματος και όλων των διανοητικών
δυσχερειών που ακολουθούν .Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι πολύ όξινα ,ακόμα
πιο πολύ κι από το κρέας Όποιος τρώει κρεμμύδια και σκόρδο θα αισθάνεται μια
πολύ δυσάρεστη μυρουδιά στο σώμα του, γιατί το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει
αυτό το φαγητό και το απορρίπτει.
Υπάρχουν μερικοί διαιτολόγοι, που ισχυρίζονται πως τα
κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν θετικό αποτέλεσμα στο σώμα. Αυτό γίνεται, γιατί
το σώμα τα απορρίπτει σύντομα, κι έτσι δημιουργείται ένας καθαρισμός. Αλλά η
νοητική διαταραχή, που προέρχεται από επιβάρυνση του νευρικού συστήματος είναι
έντονη, και προκαλεί δυσκολίες στον διαλογισμό.
Τα μανιτάρια, επειδή είναι μύκητες, είναι παράσιτα και
τρέφονται από νεκρά, χαλασμένα και αποσυντεθημένα πράγματα, ώστε όταν τα τρώει
κανείς, απορροφούν ενέργεια από το σώμα παρά να δίνουν. Επίσης περιέχουν
τοξικές ουσίες, που διαταράσσουν το νου.
Τα ναρκωτικά ,το αλκοόλ, ο καπνός δεν είναι μόνο βλαβερά για
το σώμα αλλά και για το νου. Αυτά τα πράγματα, που αλλάζουν τη διανοητική
κατάσταση με εξωτερικά μέσα, επιδρούν στην εξασθένιση της θέλησης και της
διανοητικής ικανότητας, ώστε η αυτοκυριαρχία είναι σχεδόν αδύνατη.
Πρέπει να προσέχουμε πολύ την διατροφή μας, και να
αποφεύγουμε τις κονσερβοποιημένες τροφές
κι επεξεργασμένες τροφές, γιατί πολλές πρόσθετες ουσίες διατήρησης τους είναι
ΡΑΤΖΑΣΙΚ και σε μεγάλες ποσότητες γίνονται ΤΑΜΑΣΙΚ.
Πολλή φασαρία γίνεται από πολλούς ανθρώπους για τις
θρεπτικές ουσίες της τροφής τους. Όμως, είναι το ίδιο σπουδαίο αν όχι και
περισσότερο, οι ψυχικές και πνευματικές δονήσεις, που μπαίνουν στη τροφή, όταν
ετοιμάζεται. Αν το φαγητό παρασκευάζεται από κάποιον με όχι ισορροπημένο νου,
θυμωμένο που έχει κακές σκέψεις για κάτι ή κάποιον ή από άνθρωπο που γενικά
έχει κακή διάθεση (χαρακτήρα) που σκόπιμα δημιουργεί έριδες μεταξύ των
ανθρώπων, ή ζει με την εκμετάλλευση των άλλων, αυτές οι δονήσεις του θα
εισχωρήσουν στη τροφή που παρασκευάζει.
Τα καλύτερα αποτελέσματα για το νου έχει η τροφή, όταν
παρασκευάζεται από άνθρωπο με πνευματική φύση. Όταν παρασκευάζει κανείς φαγητό,
ο νους πρέπει να διατηρείται σε μια πολύ πνευματική κατάσταση σαν το φαγητό να
είναι μια προσφορά στον ίδιο το Θεό.
Προσπαθείτε πάντα να τρώτε πολλοί μαζί, αν είναι δυνατόν
,και να υπάρχει ήρεμη κι ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά την ώρα του φαγητού.
«Όπως η άφιξη της βαθυκόκκινης αυγής είναι αναπόφευκτη στο
τέλος του τρεμάμενου σκοταδιού της έναστρης νύκτας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο
ξέρω ότι ένα δοξασμένο φωτεινό κεφάλαιο θα έλθει επίσης μετά την ατελείωτη
μορφή και την ταπείνωση της παραμελημένης ανθρωπότητας του σήμερα. Αυτοί που
αγαπούν την ανθρωπότητα, αυτοί που επιθυμούν την ευημερία όλων των ζωντανών πλασμάτων,
πρέπει να είναι σθεναρά δραστήριοι από αυτή την στιγμή, αφού τινάξουν όλο το
λήθαργο και την νωθρότητα από πάνω τους, ώστε η πιο ευοίωνη ώρα να φτάσει το
συντομότερο.
…Αυτή η προσπάθεια ,η ευημερία της ανθρώπινης φυλής,
ενδιαφέρει τον καθένα-είναι η δική σου, δική μου και δική μας. Μπορούμε να
αγνοήσουμε τα δίκαιά ,μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας.
Ξεχνώντας τις υποχρεώσεις μας οδηγούμε την ανθρώπινη φυλή
στην ταπείνωση»
«ΑΧΙΜΣΑ» ΝΑ ΜΗΝ
ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΣΜΑ
Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που δεν πρέπει να τρώμε
κρέας είναι ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε ζώα χωρίς να είναι ανάγκη. Πολλές
θρησκείες και πνευματικές οργανώσεις υποστηρίζουν την φυτοφαγία, γιατί
πιστεύουν στη ιερότητα της κάθε ύπαρξης και την ανάγκη να ζούμε χωρίς να
προκαλούμε πόνο.
Σύμφωνα με τις θέσεις του ένας άνθρωπος βλέπει τα ζώα όχι
σαν σκλάβους και σαν τροφή αλλά σαν μικρούς αδελφούς και αισθάνεται ότι δεν
έχει το δικαίωμα να τα πληγώσει και να τους πάρει βίαια τη ζωή εκτός αν η
επιβίωση του εξαρτάται αποκλειστικά από αυτά. Αφού λοιπόν είναι δυνατόν για μας
να ζούμε πιο υγιεινά χωρίς να τρώμε κρέας, είναι σωστό να ρωτήσουμε αν το κρέας
είναι ηθικό και ανθρώπινο. Γιατί είναι φανερό ότι τα ζώα δεν μας προσφέρουν την
ζωή τους ηθελημένα.
Οποιοσδήποτε έχει επισκεφτεί ένα σφαγείο μπορεί να πει ότι
τα ζώα υποφέρουν πολύ πριν και κατά την διάρκεια της σφαγής τους. Στις ΗΠΑ μόνο
σχεδόν 9 εκατομμύρια ζώα σφάζονται κάθε μέρα για τις υποτιθέμενες ανάγκες των
Αμερικανών. Αυτοί από εμάς που δακρύζουν αν η γάτα τους ή ο σκύλος τους
σκοτωνόταν συμμετέχουν σιωπηλά στη σφαγή εκατομμύριων ζώων καθημερινά.
Ένας σύγχρονος πνευματικός ηγέτης ο Shrii Anandamutri εξηγεί
την «ΑΧΙΜΣΑ» ως εξής: «Όσο γίνεται οι τροφές πρέπει να διαλέγονται από ομάδες
που η ανάπτυξη της συνείδησης είναι
σχετικά μικρή, Π.χ εάν υπάρχουν λαχανικά δεν πρέπει να σφάζονται ζώα. Δεύτερον
πριν σκοτώσετε ένα ζώο που έχει ανεπτυγμένη ή υποανεπτυγμένη συνείδηση σκεφθείτε ξανά και ξανά αν είναι
δυνατόν να ζήσετε σε ένα υγιεινό σώμα χωρίς τέτοιου είδους τροφές».
Πολλοί Άγιοι είχαν την ίδια γνώμη. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήσαν
αντίθετοι με την κρεοφαγία και την θεωρούσαν ακριβή και βάρβαρη πολυτέλεια. Σε
όλη την ιστορία σοφοί άνθρωποι και πνευματικοί αρχηγοί δίδαξαν ότι δεν θα
φτάσουμε ποτέ σε ψηλότερα επίπεδα συνείδησης ή δεν θα δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία
βασισμένη στην αγάπη μέχρι να κόψουμε την βάρβαρη συνήθεια της κρεοφαγίας.
«Νομίζω ότι η φυτοφαγία κρίνοντας μόνο το φυσικό της
αποτέλεσμα στην ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου, θα ωφελούσε πολύ το ανθρώπινο
γένος»
Albert Einstein
« ΤΑ ζώα είναι φίλοι μου…….και εγώ δεν τρώω τους φίλους μου»
«Αυτό είναι φοβερό. Όχι μόνο ο βασανισμός και ο θάνατος των
ζώων, αλλά και ο άνθρωπος στερεί απ΄ τον εαυτό του, χωρίς λόγο ,την μεγαλύτερη
πνευματική ικανότητα-της συμπάθειας και του οίκτου για όλα τα ζωντανά πλάσματα
σαν αυτόν-και βιάζοντας τα αισθήματα του γίνεται σκληρός».
George Bernard Shaw
«Ο αληθινός άνθρωπος είναι ο βασιλιάς των ζώων, γιατί
υπερέχει από αυτά στη σκληρότητα. Ζούμε με
το να σκοτώνουμε άλλους. Είμαστε τόποι ταφής. Από μικρή ηλικία σταμάτησα
να τρώω κρέας, και θα έρθει καιρός όπου οι άνθρωποι θα βλέπουν την σφαγή των
ζώων όπως βλέπουν την σφαγή των ανθρώπων.»
Leonardo Da Vinci
«Αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε οι ζωντανοί τάφοι σφαγμένων
ζώων πως μπορούμε να περιμένουμε ιδεώδεις συνθήκες στη γη;»
Leo Tolstoy
«Η ειρήνη στον κόσμο ,ή κάθε άλλο είδος ειρήνη, εξαρτάται
από τη στάση του μυαλού. Η φυτοφαγία μπορεί να φέρει την κατάλληλη διάθεση στο
μυαλό για ειρήνη ….οδηγεί σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής, που αν εφαρμοσθεί
παγκόσμια μπορεί να οδηγήσει σε μια καλλίτερη πιο δίκαια και πιο ειρηνική
κοινωνία χωρών».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»
Η αρχή της «Ζωτικής Ζωής» λέει ότι ορισμένες τροφές
περιέχουν ζωϊκή ενέργεια (Πράνα) από ότι άλλες. Την σοβαρότητα της ζωτικότητας
των τροφών είχε εκτιμήσει πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας που είπε «Μόνο ζωντανές
φρέσκες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να καταλάβει την αλήθεια» Ο
Ρώσος συγγραφέας Τολτσόι έλεγε : «Το να τρεφόμαστε με τα πτώματα των σφαγμένων
ζώων έχει από μόνο του άσχημη γεύση».
Ξέρουμε ότι όλη η ζωή ζει με την ενέργεια του ήλιου και αυτή
η ενέργεια αποθηκεύεται σε πράσινα φυτά, φρούτα, ξηρούς καρπούς ,σιτηρά και λαχανικά. Όταν τρώμε αυτές τις
τροφές παίρνουμε την ηλιακή ενέργεια άθικτη. Πολλά φυτά κρατάνε την ενέργεια
αυτή για πολλές ημέρες από τότε που έχουν κοπεί. Ακόμα έχουν την δύναμη να
βγάζουν βλαστούς και να μεγαλώνουν. Στην αντίθετη πλευρά το κρέας σαπίζει για
αρκετές μέρες πριν το φάμε. Για χιλιάδες χρόνια Γιόγκις και Άγιοι έχουν διδάξει
ότι το σώμα και το μυαλό επηρεάζονται βαθιά από τις τροφές που τρώμε. «Είσαι
ότι τρως» είναι ένα ρητό που αφορά και το σώμα και το μυαλό. Σύμφωνα με ένα
Γιόγκι,»Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από αμέτρητα ζωντανά κύτταρα….Τα ζωντανά
αυτά κύτταρα δημιουργούνται σύμφωνα με τις τροφές που τρώμε. Τελικά όλα αυτά
μαζί θα επηρεάσουν το μυαλό σας .Εάν τα ανθρώπινα κύτταρα μεγαλώνουν με σάπιες
τροφές και που μυρίζουν άσχημα όπως οι σάρκες των ζώων όπου επικρατούν κακές
ορμές, είναι τελείως φυσικό το μυαλό να κλίνει προς την κακία.
ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ
ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ
Αϊνστάιν,Πλάτων,Λέων Τολστόϋ,Μπομπ Ντύλαν,Λουίζα
Μαίη,Άλκοτ,Ραλφ,Γουάλντο Έμερσον,Βενιαμίν Φράγκλιν,Ριτσαρντ
Βάγκνερ,Σωκράτης,Οβίδιος,Ισαάκ Νιούτον,Πυθαγόρας,Κάντις Μπέργκεν,Μαχάτμα
Γκάντι,Λεονάρντο ντα Βίντσι,Βούδας,Βολταίρος,Ζαν Ζακ Ρουσσώ,Τζων
Μίλτον,Πλούταρχος,Τσαρλς δαρβίνος,Πωλ Νιούμαν,Σενέκας,Άλβερτ Σβαϊτσέρ,Τζαίημς
Κόμπυρν,Τζώρτζ Μπέρναρντ Σώου,Δαλαϊ Λάμα.
ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Μια αρχαία αρχή των Γιόγκι λέει ότι για να αλλάξουμε ένα
βαθιά ριζωμένο συνήθεια δεν είναι σωστό να το ξεριζώσουμε γιατί είναι πολύ
δύσκολο, αλλά να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε μια συνήθεια δίπλα στην παλιά
–και να δώσουμε στην καινούργια συνήθεια πολύ προσοχή και αγάπη. Πολύ σύντομα
αυτή η καινούργια συνήθεια θα γίνει δυνατή και όμορφη και χωρίς πολύ προσπάθεια
η παλιά θα εξαφανιστεί. Να μερικές προτάσεις για την καλλιέργεια μιας
καινούργια ς συνήθειας:
Αγοράστε δύο ή τρία βιβλία συνταγών με φυτικές τροφές και
βάλτε τα σε μέρος που να φαίνονται (ένα πολύ θρεπτικό και πολύ νόστιμο φαγητό
με φυτικές τροφές στοιχίζει περίπου 50% φθηνότερα).
Μάθετε δύο εύκολες συνταγές και φτιάξτε τις μερικές φορές
αντί για κρέας.
Επισκεφθείτε ένα κατάστημα με φυτικές τροφές. Περιεργαστείτε
τα προϊόντα και ρωτήστε ερωτήσεις για αυτά.
Η αλλαγή από την σαρκοφαγία στην διατροφή με ζωντανές
φρέσκες και θρεπτικές τροφές είναι πολύ πιο εύκολη από ότι φαίνεται. Υπάρχουν
χιλιάδες νόστιμα φαγητά που οι μη φυτοφάγοι δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να τα
δοκιμάσουν. Και αυτό οφείλεται στη συνήθεια και στην κακή πληροφόρηση. Πολλοί
άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν φαγητά με πολύ θρεπτική αξία που
γίνονται με συστατικά που ούτε καν τα ήξεραν πριν-όπως κέχρος, είδη σίκαλης,
είδη σιτηρών, διάφορα όσπρια, καφέ, ρύζι κλπ. Να θυμάστε ,το να μάθει να
μαγειρεύει φυτικές τροφές είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Πολύ αρχάριοι
αναφέρουν ευχάριστο μαγείρεμα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το πιο ωραίο στο
μαγείρεμα φυτικών τροφών είναι το ότι όλα τα βασικά που μαθαίνεις στην αρχή
μπορείς να τα εφαρμόσεις σε αμέτρητα είδη.
Εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνετε φυτοφάγοι
περάστε ένα απόγευμα από ένα σφαγείο-θα σας βοηθούσε αρκετά.
Θα πρέπει να περιμένετε κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Αλλά
όχι μεγάλες .Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα άμεσα αποτελέσματα
(περισσότερη ενέργεια, καθαρότερο πεπτικό σύστημα, διαυγέστερο μυαλό, γλυκύτερη
μυρωδιά του σώματος)τόσο ικανοποιητικά που η συνέχεια για αυτούς γίνεται πολύ
ευχάριστη .Η υγεία που παίρνετε δεν είναι μόνο του σώματος. Θα αισθανθείτε την
χαρά εκπληρώνοντας ανθρωπιστικές ιδέες και κάνοντας υπηρεσίες αγάπης σε όλα τα
πλάσματα (ανθρώπους και μη)αυτού του πλανήτη. Κάνοντας μια φυτική διατροφή, η
φυσική διατροφή του ανθρώπου, κάνετε λιγότερο κακό στα ζωντανά πλάσματα του
πλανήτη μας, και μας βοηθά να καταλάβουμε περισσότερο και περισσότερο την
ενότητα της ζωής και να αντιληφθούμε την Μια Άπειρη Συνείδηση που βρίσκεται
πίσω από όλα.
17-8-2014
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν
μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε
άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε
τον προσωπικό ιατρό σας
Η ασθένεια, είναι η τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος στο πρόβλημα των
«εσωτερικών συγκρούσεων»
Η νέα ιατρική του γιατρού Χάμερ
Ο γιατρός Ρίκε Γκέερτ Χάμερ (Ryke Geerd Hamer) υπήρξε για πολλά χρόνια
διευθυντής σε μια γερμανική κλινική. Η προνομιούχος θέση του, του επέτρεψε να
συναντήσει πολλούς καρκινοπαθείς. Χάρις στις περιστάσεις, στην τύχη και στην
λεπτομερή παρατήρηση, ο Χάμερ ανακάλυψε τους θεμελιώδεις νόμους που εξηγούν το
μηχανισμό της εμφάνισης όλων των καρκίνων και όλων των ασθενειών. Στην
περίπτωση αυτού του γιατρού, μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για νόμους, αφού
οι επαληθεύσεις που έγιναν από τον ίδιο και από άλλους ερευνητές και θεραπευτές
έδειξαν ότι όλοι ισχύουν στις 100% των περιπτώσεων, πράγμα το οποίο δεν είχε
ποτέ συμβεί έως τότε στην ιστορία της ιατρικής.
Ο ατσαλένιος νόμος του καρκίνου που διατυπώθηκε από τον Ρίκε Γκέερτ Χάμερ
είναι ο εξής: ” Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από
έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις
εκφράζουμε. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του
εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια. ”
Παρατήρησε λοιπόν ότι οι ασθενείς που είχαν καρκίνο των οστών, για παράδειγμα,
είχαν όλοι βιώσει κάποιο σοκ, κάποιο στρες, κάποια έντονη και βίαιη (αιφνίδια)
εσωτερική σύγκρουση κατά την οποία αισθάνθηκαν υποτιμημένοι. Επιπροσθέτως,
παρατήρησε ότι σε όλους τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ίδιο
καρκίνο, είχε εμφανισθεί ένα σημάδι στην ίδια συγκεκριμένη περιοχή του
εγκεφάλου τους. Έτσι, ανακάλυψε ότι σε κάθε τύπο στρες αντιστοιχούσε η ίδια
συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και το ίδιο συγκεκριμένο όργανο, πάντα το
ίδιο.
Ο καρκίνος των οστών αντιστοιχεί στην εσωτερική σύγκρουση της
υποτίμησης.
Ο καρκίνος των πνευμόνων στη έντονο φόβο του θανάτου.
Ο καρκίνος του αριστερού στήθους σε μια γυναίκα δεξιόχειρα, στη
έντονη εσωτερική σύγκρουση σε σχέση με ένα παιδί (πραγματικό, εικονικό,
φανταστικό ή συμβολικό).
Ο καρκίνος του δεξιού στήθους σε μια δεξιόχειρα γυναίκα
αντιστοιχεί σε εσωτερική σύγκρουση γενικά με τον σύντροφο (σε μια γυναίκα
αριστερόχειρα, οι αντιστοιχίες αντιστρέφονται).
Ο καρκίνος του προστάτη αντιστοιχεί στη σεξουαλική εσωτερική σύγκρουση
(πραγματική ή συμβολική) σε σχέση με τα παιδιά ή τους απογόνους (ή την
ικανότητα δημιουργίας). Και ούτω καθεξής, για όλους τους καρκίνους.
Αυτός ο νόμος έχει επιβεβαιωθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια από εκατοντάδες
θεραπευτές (εκπαιδευμένους από τον Χάμερ ή τους διαδόχους του), σε δεκάδες
χιλιάδες ασθενείς, χωρίς εξαίρεση. Αυτό που είναι φανταστικό σε αυτήν την
ανακάλυψη, είναι ότι ο μηχανισμός: «σύγκρουση – εγκέφαλος – όργανο» λειτουργεί
και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για να το πούμε και αλλιώς, όσο η εσωτερική
σύγκρουση είναι ενεργή, η περιοχή του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται δίνει
διαταγή στη βιολογική διαδικασία να παραγάγει καρκινικά κύτταρα στο όργανο που
διαλέχτηκε για να εκφράσει την ανισορροπία. Αντιθέτως, όταν το άτομο λύσει την
εσωτερική του σύγκρουση (με οποιονδήποτε τρόπο και αν το κάνει αυτό) και βάλει
τέλος στο έντονο στρες του, η ίδια περιοχή του εγκεφάλου αντιστρέφει το
πρόγραμμα και δίνει αμέσως διαταγή στη βιολογική διαδικασία, να σταματήσει την
παραγωγή καρκινικών κυττάρων και να καταστρέψει τον όγκο που έχει δημιουργηθεί
στο όργανο …
Έτσι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ιατρικοί φάκελοι θεραπειών έχουν σχηματιστεί
και συγκεντρωθεί από τον γιατρό Χάμερ και τους διαδόχους του. Μέσα σε αυτούς τους
φακέλους, απαριθμούνται πολλές αποθεραπείες τις οποίες η επίσημη ιατρική
χαρακτηρίζει ως « αυθόρμητες, ανεξήγητες ή αξιοθαύμαστες» : έτσι, ανιχνεύσεις
(με σκάνερ), αναλύσεις αίματος, ακτινογραφίες, υποβολές εκθέσεων που έγιναν σε
νοσοκομεία, αποδεικνύουν ότι ασθενείς έχουν θεραπευθεί εντελώς από καρκίνους,
λευχαιμίες, σκληρύνσεις κατά πλάκας, μυοπάθειες, διάφορες εκφυλιστικές
ασθένειες, κωφώσεις, σοβαρές διαταραχές της όρασης, ψωριάσεις, αλλεργίες,
κ.λπ., χωρίς να προσφύγουν στη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, τη
χειρουργική επέμβαση ή άλλες κλασικές θεραπείες που ορίζονται από την ιατρική.
Και όμως, πολλοί από αυτούς ήταν καταδικασμένοι από την επίσημη ιατρική,
που είχε βεβαιώσει ότι ήταν ανίατοι, ότι θα πεθάνουν σε σύντομο χρονικό
διάστημα. Κατά τη διάρκεια μιας από τις αναρίθμητες δίκες εναντίον του γιατρού
Χάμερ στις οποίες ενάγων ήταν ο ιατρικός σύλλογος, ο δικηγόρος του Χάμερ είχε
ζητήσει από το δικαστήριο να συγκρίνει το ποσοστό, σε εθνική κλίμακα, όσων
επέζησαν από καρκίνο, με το ποσοστό όσων επέζησαν από καρκίνο ανάμεσα στους
ασθενείς του πελάτη του (λαμβάνοντας υπόψη ότι μερικοί από αυτούς είχαν
απευθυνθεί σ’ αυτόν, μερικές φορές στο τελευταίο τους στάδιο, απελπισμένοι,
αφού είχαν δοκιμάσει τα πάντα). Αυτή η σύγκριση παρουσίασε με περιφανή τρόπο
την ανωτερότητα της προσέγγισής του Χάμερ, σε σχέση με την προσέγγιση της
επιστημονικής ιατρικής και ολόκληρου του οπλοστασίου της: 95% επιβίωση για
περισσότερα από 5 χρόνια για τον Χάμερ, απέναντι στο 30% κατά μέσο όρο, σε
εθνική κλίμακα στη Γερμανία.
Η ασθένεια, είναι η
τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος στο πρόβλημα των «εσωτερικών συγκρούσεων»
Εάν σταματούσα εδώ την παρουσίασή μου, θα σας άφηνα πιθανώς αμήχανους και
με πολλές αμφιβολίες. Εάν δεν καταλάβουμε σε τι πραγματικά χρησιμεύει η
ασθένεια, από βιολογική άποψη, οι θεραπείες μπορεί να φανούν μαγικές. Για να το
καταλάβουμε αυτό, ο γιατρός Χάμερ έδωσε πρώτα-πρώτα ένα παράδειγμα παρμένο από
την ζωική βιολογία: αυτό μιας αλεπούς που βρέθηκε σε κατάσταση μεγάλου στρες
σχετικά με την επιβίωσή της.
Ας φανταστούμε ότι μια αλεπού δεν έχει καταφέρει να πιάσει την παραμικρή
λεία εδώ και τρεις μέρες. Βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου στρες σχετικά με την
σωματική της επιβίωση, όταν επιτέλους, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει ένα μικρό
κουνέλι που περνάει από εκεί. Τη στιγμή που ετοιμάζεται να το δαγκώσει, να το
ξεσκίσει, να το φάει, η αλεπού ακούει έναν από τους χειρότερους εχθρούς της να
πλησιάζει : τον κυνηγό. Και τώρα η αλεπού μας βρίσκεται σε τρομερό δίλημμα,
ανάμεσα σε δύο απειλές : εάν φάει το γεύμα της, για να ικανοποιήσει την ανάγκη
της για τροφή, κινδυνεύει να σκοτωθεί με την κοιλιά γεμάτη · εάν το σκάσει,
αφήνοντας τη λεία της, κινδυνεύει ίσως να πεθάνει της πείνας λίγο αργότερα. Για
να βγει από αυτό το δίλημμα, αποφασίζει να καταπιεί ολόκληρο το πόδι του
κουνελιού και να φύγει μακριά.
Εκείνη την στιγμή, ένας άλλος κίνδυνος απειλεί την αλεπού : κινδυνεύει να
πεθάνει από απόφραξη εντέρου, επειδή αυτό το ολόκληρο πόδι δεν μπορεί ούτε να
ξανανεβεί από το στομάχι, ούτε να συνεχίσει τη διαδρομή του μέσα στο έντερο.
Βρισκόμαστε, λέει ο Χάμερ, μπροστά σε μια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση
που σχετίζεται με την ανάγκη να χωνευτεί κάτι.Για να λύσει αυτό το πρόβλημα,
ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την τέλεια λύση που θα εξασφαλίσει την επιβίωση του
ατόμου : ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα παραγωγής πεπτικών υπερκυττάρων στα
τοιχώματα του στομαχιού. Στόχος: η χώνεψη του ποδιού που έχει σφηνώσει στο
στομάχι, να γίνει πέντε φορές πιο γρήγορα και πέντε φορές καλύτερα. Όσο ο
στόχος δεν επιτυγχάνεται, ο εγκέφαλος συνεχίζει να διατάζει την παραγωγή αυτών
των πεπτικών υπερκυττάρων που έχουν σαφώς ανώτερες επιδόσεις από τα κανονικά.
Αλλά μόλις το πόδι χωνευθεί εντελώς, μια διαδικασία βιοανάδρασης ενημερώνει τον
εγκέφαλο ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Στη στιγμή ο εγκέφαλος βάζει τέλος στο
πρόγραμμα της παραγωγής και δίνει διαταγή να εξαλειφθούν αυτά τα υπερκύτταρα,
που θα απέβαιναν επικίνδυνα εάν παρέμεναν στο στομάχι. Μερικές ημέρες αργότερα,
εάν ναρκώσουμε την αλεπού και εξετάσουμε τα τοιχώματα του στομαχιού της, θα
μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ουλές, μάρτυρες της πρόσφατης εξάλειψης των
υπερκυττάρων.
Συμπέρασμα : χάρη σε αυτόν τον προγραμματισμό ,τον εγγεγραμμένο στη βιολογική
διαδικασία εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ο εγκέφαλος της αλεπούς διάλεξε την
καλύτερη ανάμεσα σε όλες τις λύσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
Το μόνο που δεν σας είπα ακόμη, είναι ότι αυτά τα υπερκύτταρα είναι αυτό που
κοινώς αποκαλούμε, καρκινικά κύτταρα του στομαχιού !
Έτσι, σύμφωνα με τους Χάμερ και Σαμπά, βάσει επαληθεύσεων που έγιναν στο
εργαστήριο, αυτό που αποκαλούμε καρκινικό κύτταρο έχει τις ίδιες λειτουργίες με
ένα κανονικό κύτταρο, αλλά με πολλαπλάσιες επιδόσεις. Ένα καρκινικό κύτταρο
στομαχιού χωνεύει πολύ πιο γρήγορα και δυνατά από ένα κανονικό κύτταρο. Ένα
καρκινικό κύτταρο παγκρέατος παράγει πολύ περισσότερη ινσουλίνη, ένα καρκινικό
κύτταρο του στήθους παράγει πολύ περισσότερο γάλα, ένα καρκινικό κύτταρο
πνεύμονα έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα ανταλλαγής οξυγόνου αίματος, ένα
καρκινικό κύτταρο νεφρού φιλτράρει σαφώς περισσότερο, κ.λπ..
Ας σημειώσουμε, μια και το έφερε ο λόγος, ότι ο γιατρός Κλωντ Σαμπά (Claude
Sabbah) γενίκευσε τις ανακαλύψεις του Χάμερ αποδεικνύοντας ότι όλες οι
ασθένειες, όποιες και αν είναι αυτές (από την πιο καλοήθη ως την πιο σοβαρή),
είναι αποτέλεσμα κάποιου σοκ ή στρες που το βιώσαμε χωρίς να το εκφράσουμε, και
ενεργοποιούνται από τον εγκέφαλο, ως η τέλεια λύση για την εξασφάλιση της
επιβίωσης.
Γιατί πεθαίνουμε από
τις ασθένειές μας?
Τότε, θα μου πείτε, εάν οι ασθένειες είναι οι τέλειες λύσεις που είναι
γραμμένες στη βιολογική διαδικασία για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας, γιατί
πεθαίνουμε από καρκίνο ή άλλες ασθένειες; Για να απαντήσουμε σε αυτό το
ερώτημα, πρέπει να καταλάβουμε, με ποιο τρόπο επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας τις
πληροφορίες που φτάνουν σ’ αυτόν. Δηλαδή πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο εγκέφαλος
δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε μια πραγματική και μια φανταστική, εικονική
ή συμβολική πληροφορία. Για να το αποδείξουμε, ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα ·
- Εάν ξαφνικά βρεθείτε όρθιος στο χείλος της χωρίς παραπέτο στέγης ενός
20όροφου κτιρίου, ο εγκέφαλός σας θα ερμηνεύσει αυτήν την κατάσταση ως
πραγματικό κίνδυνο: θα ενεργοποιήσει μια σειρά φυσιολογικών αντιδράσεων και
ανακλαστικών συμπεριφοράς (άνοδος του ποσοστού της αδρεναλίνης, επιτάχυνση του
καρδιακού παλμού, άγχος, ίλιγγος, κ.λπ.). Εδώ, έχει επεξεργαστεί μια πραγματική
πληροφορία ·
- Εάν, διαβάζοντας το παραπάνω παράδειγμα, φανταστήκατε τον εαυτό σας σ’
αυτή τη θέση, πιθανώς ο εγκέφαλός σας να ενεργοποίησε τις ίδιες αντιδράσεις.
Εντούτοις, δεν βρισκόσαστε πραγματικά σε κίνδυνο, αφού ήσασταν καθισμένος και
διαβάζατε. Ο εγκέφαλός σας όμως επεξεργάστηκε μια φανταστική πληροφορία, σαν να
ήταν πραγματική ·
- Εάν, τώρα, κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή κάποιας
κινηματογραφικής προβολής, το σενάριο σάς προβάλει στο χείλος μιας στέγης, με
το κενό από κάτω, σκηνή τραβηγμένη από την οπτική γωνία του ήρωα, και εάν είστε
αρκετά βυθισμένος, συνεπαρμένος μέσα στην εικόνα, ο εγκέφαλός θα αντιδράσει και
πάλι με το ίδιο τρόπο. Εδώ, θα έχει επεξεργαστεί μια εικονική πληροφορία σα να
ήταν πραγματική ·
- Και τέλος, εάν σας ανακοινώσουν ξαφνικά ότι η επιχείρηση στην οποία
εργάζεστε κήρυξε πτώχευση, τη στιγμή που εσείς έχετε μόλις πάρει ένα μεγάλο
δάνειο από την τράπεζα, θα αισθανθείτε ίσως τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια
σας. Ο εγκέφαλος θα ενεργοποιήσει και πάλι τις ίδιες αντιδράσεις, παρόλο που ή
άβυσσος που έχετε μπροστά σας, δεν είναι παρά συμβολική. Έτσι, θα έχει
επεξεργαστεί μια συμβολική πληροφορία σα να ήταν πραγματική.
Εάν κατανοήσετε αυτό το παράδειγμα, θα καταλάβετε εύκολα ότι ό,τι λέμε,
ό,τι σκεφτόμαστε εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλό μας ως πραγματική πληροφορία,
την οποία έχει υποχρέωση να επεξεργαστεί, ως υπερυπολογιστής. Έτσι εάν,
μιλώντας για ένα φίλο, πείτε: ” αυτό δεν θα του συγχωρήσω ποτέ. Δεν θα μπορέσω
ποτέ να το χωνέψω “, και αυτή η φράση πραγματικά αντανακλά αυτό που έντονα αισθάνεστε,
τότε ο εγκέφαλός σας θα λάβει αυτήν την συμβολική πληροφορία και θα την
επεξεργαστεί σα να ήταν πραγματική. Εάν η σύγκρουση που βιώνετε στη σχέση σας
με το άλλο άτομο είναι πολύ έντονη και δεν καταφέρνετε να εκφράσετε όλη τη
δυσαρέσκεια που αισθάνεστε, είναι πολύ πιθανό ο εγκέφαλος να ξεκινήσει
πρόγραμμα παραγωγής πεπτικών υπερκυττάρων (δηλαδή καρκινικών κυττάρων) για να
χωνέψει αυτό που δεν μπορείτε να χωνέψετε…
Η διαφορά με την περίπτωση του ποδιού που σφήνωσε στο στομάχι της αλεπούς,
είναι ότι εάν δεν συμφιλιωθείτε με τον φίλο σας, εάν παραμείνετε στις θέσεις
σας, εάν δεν τον συγχωρέσετε, δεν θα μπορέσετε πράγματι ποτέ να χωνέψετε αυτό
που σας έκανε. Κατά συνέπεια ο εγκέφαλός σας θα συνεχίζει να λαμβάνει το μήνυμα
ότι κάτι δεν έχει ακόμη χωνευθεί. Και υπάκουα, θα συνεχίζει το πρόγραμμα της
παραγωγής καρκινικών κυττάρων. Μαντεύετε τη συνέχεια : αργά ή γρήγορα, εξαιτίας
της ανώμαλα υπερβολικής ικανότητας πέψης, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πόνους, οι
τροφές δεν θα χωνεύονται σωστά. Θα σας γίνει τότε διάγνωση καρκίνου του
στομάχου, που οι γιατροί θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν με τα διάφορα μέσα που
έχουν στη διάθεσή τους.
Αλλά αρχίζετε να μαντεύετε αυτό που υπάρχει κίνδυνος να επακολουθήσει.
Ακόμα και αν σας έκαναν ολική αφαίρεση στομάχου, ο εγκέφαλός σας θα συνέχιζε να
δίνει την εντολή για την παραγωγή καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του σώματος
όπου βρισκόταν το στομάχι. Κάποιους μήνες αργότερα, οι γιατροί θα ανακάλυπταν
αυτό που θα ονόμαζαν υποτροπή ή μετάσταση, ενώ αυτό δεν θα ήταν παρά η συνέχιση
του προγράμματος που είχε ξεκινήσει ο εγκέφαλός σας, βασιζόμενος σε μια
συμβολική πληροφορία σχετικά με την σύγκρουση που βιώσατε με κάποιο φίλο.
Για να πάμε ακόμη μακρύτερα, εάν σοκαριστείτε από την απαισιόδοξη διάγνωση
του καρκινολόγου σας και αισθανθείτε μεγάλο φόβο θανάτου, ο εγκέφαλός σας θα
αρχίσει καινούργιο πρόγραμμα παραγωγής υπερκυττάρων ,στον πνεύμονα, που
αργότερα θα χαρακτηριστεί από τους γιατρούς καρκίνος του πνεύμονα. Και
ούτω καθεξής, μέχρις ότου επέλθει ο θάνατος.
Πώς να προλάβουμε τις ασθένειες και πώς να τις θεραπεύσουμε;
Στο τελευταίο μου βιβλίο «Η γλώσσα της θεραπείας» έχω περιγράψει λεπτομερώς
τις διαδικασίες που, ξεκινώντας από έντονα ψυχικά σοκ ή μεγάλο στρες,
καθορίζουν και προκαλούν τις σωματικές ασθένειές μας. Στα πλαίσια αυτού του
άρθρου μου φαίνεται άχρηστο να προχωρήσω βαθύτερα, αφού η ίδια λογική ισχύει
για όλες τις ασθένειες, ανεξάρτητα από τον βαθμό έντασης και σοβαρότητάς τους.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε από όλα αυτά είναι, ότι από τη μια, ο
εγκέφαλος δε σφάλει ποτέ και από την άλλη, ότι αυτός είναι που ενεργοποιεί όλες
τις «ασθένειες» έτσι ώστε να εγγυηθεί στο άτομο τις μεγαλύτερες πιθανότητες
επιβίωσης. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον μιας τέτοιας θεώρησης είναι τεράστιο.
Πράγματι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, καμιά πάθηση, καμιά
ανισορροπία μας δεν οφείλεται στην τύχη. Όλα εκδηλώνονται σύμφωνα με τους
αμετάβλητους νόμους της Βιολογίας των Ζωντανών Όντων, όπως λέει ο γιατρός Κλωντ
Σαμπά.
Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα, ότι εάν μάθετε τους νόμους της Νέας Ιατρικής
του Ρίκε Γκέερτ Χάμερ ή της Ολιστικής Βιολογίας του Κλωντ Σαμπά, που είναι
αμετάβλητοι όσο και οι νόμοι της φυσικής ή της χημείας, θα μπορείτε όχι μόνο να
καταλάβετε από πού προέρχονται όλες οι ασθένειές σας, αλλά κυρίως θα μπορείτε
να τις προλαμβάνετε και να τις θεραπεύετε. Πώς ; Μαθαίνοντας τις βασικές αρχές
της επικοινωνίας τις οποίες κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να κατέχει : το να εκφράζει
τις ανάγκες και τα συναισθήματά του, να τολμά να αντιπαρατίθεται στους άλλους
(με σεβασμό βέβαια), να αναγνωρίζει και να δέχεται την πραγματικότητα όπως αυτή
είναι, οι πράξεις του να είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα, να τελειώνει
τις όποιες συναισθηματικές εκκρεμότητες έχει με τους άλλους, να συγχωρεί. Ας
πάρουμε αυτές τις αρχές μία μία, για να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούν να μας
κάνουν να αποφύγουμε τις ασθένειες ή να μας θεραπεύσουν…
- να εκφράζουμε τις ανάγκες μας : πολλές απογοητεύσεις, πολλές
καταστάσεις στρες προέρχονται από το γεγονός ότι αφενός, λίγοι είναι οι
άνθρωποι που γνωρίζουν συνειδητά τις αληθινές ανάγκες τους και αφετέρου, ακόμη
πιο σπάνιοι είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να τις εκφράσουν με κατάλληλο
τρόπο. Συνεπώς, συσσωρεύουμε μίση και μνησικακίες, μένουμε μπλοκαρισμένοι σε
αδιέξοδα. Αισθανόμαστε βέβαια ότι κάτι δεν μας ταιριάζει, αλλά δεν γνωρίζουμε
πώς να ξεφύγουμε. Μας συμβαίνουν συχνά απαράδεκτα πράγματα. Εντούτοις τα
δεχόμαστε, επειδή δεν γνωρίζουμε ούτε καν τα όριά μας, σχετικά με το τι θέλουμε
και τι δεν θέλουμε, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε.
Το να ξαναμάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τα όριά μας για όσα
δεν θέλουμε πια, το να είμαστε ικανοί να τα εκφράσουμε στους συνομιλητές μας, χωρίς να
φοβόμαστε τις συνέπειες, αυτό είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να
προλάβουν ή να θεραπεύσουν τις ασθένειες που προκαλούνται από τις ανθρώπινες
εσωτερικές συγκρούσεις και τις απογοητεύσεις.
- να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας :Το συναίσθημα μοιάζει με το σύμπτωμα.
Είναι ο δείκτης του βαθμού ικανοποίησης ή μη ικανοποίησης των αναγκών μας. Μια
ανάγκη μας ματαιώνεται· εμφανίζεται ένα δυσάρεστο συναίσθημα (θυμός, θλίψη,
φόβος, κ.λπ.). Μια ανάγκη μας ικανοποιείται· ένα ευχάριστο συναίσθημα θα
εκδηλωθεί (χαρά, ευχαρίστηση, κ.λπ.). Δυστυχώς, η παιδεία μας μας έχει διδάξει,
να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας όπως η ιατρική αντιμετωπίζει τα
συμπτώματα : να τα αρνούμαστε, να τα απορρίπτουμε, να τα εξαφανίζουμε. Με αυτό
τον τρόπο στερούμαστε τα καλύτερα σημάδια, που έχουμε στη διάθεσή μας για να
γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είναι καλό για μας και τι δεν είναι. Αυτή η άγνοιά
μας μάς οδηγεί στην απογοήτευση, αφού μην έχοντας πια τους φωτεινούς δείκτες
στον πίνακα ελέγχου, δεν ειδοποιούμαστε καν ότι μια ή περισσότερες ανάγκες μας
ματαιώνονται. Σ’ αυτό το σημείο ο εγκέφαλος παίρνει αναγκαστικά τα ηνία, για να
εγγράψει στη βιολογική διαδικασία των οργάνων τις ίδιες πληροφορίες που μας
είχαν δώσει τα συναισθήματα [θυμηθείτε : στο παράδειγμα με το αυτοκίνητο, εάν
οι φωτεινοί δείκτες του πίνακα ελέγχου (τα συναισθήματα) δεν λειτουργούν πια ή
δεν ληφθούν υπόψη, η βλάβη θα εκδηλωθεί στα όργανα της μηχανής (στα όργανα του
σώματος)].
Το να ξαναμάθουμε λοιπόν να ακούμε τα συναισθήματά μας, να τα
αναγνωρίζουμε και να τα δεχόμαστε, να τα ευχαριστούμε μάλιστα που επαγρυπνούν
για μας, είναι ένας πρώτος σταθμός για να αποφεύγουμε τις καταστρεπτικές
εσωτερικές συγκρούσεις και το στρες. Εάν, επιπλέον, μπορούμε να εκφράσουμε τα
συναισθήματά μας με τρόπο κατάλληλο, υπεύθυνα, χωρίς να αποδίδουμε στους άλλους
την ευθύνη, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξαναβρούμε την ισορροπία μας.
- να τολμούμε τις αντιπαραθέσεις, με σεβασμό στους άλλους :
πόσες φορές, σε δύσκολες, τεταμένες, δυσάρεστες καταστάσεις, δεν συνέβη να μη τολμήσουμε να πούμε τα πράγματα στον άλλο, με σεβασμό, αλλά και σταθερά, με θάρρος ; Πόσες φορές δεν κατάπιαμε τα λόγια μας από φόβο μην προκαλέσουμε σύγκρουση ; Φοβόμαστε συχνά να πούμε δυσάρεστα πράγματα, επειδή πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να διατηρούμε την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Όμως αυτή η ειρήνη είναι απατηλή, αφού μέσα μας μπορεί να γεννιέται ένα ισχυρό βίαιο συναίσθημα. Σημειώστε ότι ακόμη και ο υπολογισμός είναι λανθασμένος : θέλοντας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, δεν λέμε αυτό που θα έπρεπε να ειπωθεί. Όμως, μην λέγοντας τίποτα, αυξάνουμε την αίσθηση απογοήτευσης και μνησικακίας μέσα μας, μέχρι που η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Τότε, είτε ξεσπάμε βίαια πάνω στον άλλο, οπότε συμβαίνει αυτή η σύγκρουση και η ρήξη που ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε, είτε καταπίνουμε τα συναισθήματά μας για άλλη μια φορά, και τότε συμβαίνει ο καρκίνος ή η οξεία ασθένεια, που μας καλεί να εξετάσουμε προσεχτικά την ανισορροπία που έχουμε δημιουργήσει …
πόσες φορές, σε δύσκολες, τεταμένες, δυσάρεστες καταστάσεις, δεν συνέβη να μη τολμήσουμε να πούμε τα πράγματα στον άλλο, με σεβασμό, αλλά και σταθερά, με θάρρος ; Πόσες φορές δεν κατάπιαμε τα λόγια μας από φόβο μην προκαλέσουμε σύγκρουση ; Φοβόμαστε συχνά να πούμε δυσάρεστα πράγματα, επειδή πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να διατηρούμε την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Όμως αυτή η ειρήνη είναι απατηλή, αφού μέσα μας μπορεί να γεννιέται ένα ισχυρό βίαιο συναίσθημα. Σημειώστε ότι ακόμη και ο υπολογισμός είναι λανθασμένος : θέλοντας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, δεν λέμε αυτό που θα έπρεπε να ειπωθεί. Όμως, μην λέγοντας τίποτα, αυξάνουμε την αίσθηση απογοήτευσης και μνησικακίας μέσα μας, μέχρι που η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Τότε, είτε ξεσπάμε βίαια πάνω στον άλλο, οπότε συμβαίνει αυτή η σύγκρουση και η ρήξη που ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε, είτε καταπίνουμε τα συναισθήματά μας για άλλη μια φορά, και τότε συμβαίνει ο καρκίνος ή η οξεία ασθένεια, που μας καλεί να εξετάσουμε προσεχτικά την ανισορροπία που έχουμε δημιουργήσει …
Το να τολμάμε την σύγκρουση, είναι το να μάθουμε να μιλάμε για
τα πράγματα που μας ενοχλούν, ήρεμα, χωρίς υπεκφυγές. Το να μάθουμε να
εκφράζουμε με ειλικρίνεια το τι μας συμβαίνει, είναι ο καλύτερος τρόπος για να
φροντίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους.
- να αναγνωρίζουμε και να δεχόμαστε την πραγματικότητα όπως αυτή είναι : συχνά έχω
παρατηρήσει, ότι πολλές ασθένειες ξεκινάνε όταν αρνούμαστε να δούμε μια
κατάσταση, όταν της αντιστεκόμαστε, όταν δεν δεχόμαστε αυτό που μας συμβαίνει.
Έτσι, μπορεί να μπούμε σε καταστάσεις εσωτερικής σύγκρουσης, αντίστασης,
αυτοϋποτίμησης, απώλειας της ταυτότητας ή του χώρου κυριαρχίας μας. Και όσο
περισσότερο μαχόμαστε την πραγματικότητα, τόσο περισσότερο ενισχύουμε την
επιρροή της και τη δύναμή της πάνω μας, μέχρις ότου εξαντληθούμε.
Χωρίς να είμαστε καθόλου μοιρολάτρες(το θέμα δεν είναι να είμαστε ανθρώπινα
ράκη που δέχονται τα πάντα χωρίς αντίδραση, αντιθέτως), το να δεχόμαστε την
πραγματικότητα είναι το να τολμάμε να την κοιτάμε κατάματα, αντικειμενικά,
χωρίς να κρίνουμε. Είναι επίσης το να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα
γεγονότα, θεωρώντας τα ούτε καλά, ούτε κακά : η συμβουλή μου είναι, να θεωρούμε
μάλλον ό,τι μας συμβαίνει σαν ευκαιρίες που μας προσφέρονται για να μάθουμε
κάτι καινούργιο.
- οι πράξεις μας να είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα :Ο
Γιούνγκ επέμενε πολύ σε αυτό το σημείο. Πράγματι, δεν υπάρχει θεραπεία εάν δεν
δράσουμε πραγματικά. Συχνά, μένουμε εγκλωβισμένοι στις εσωτερικές συγκρούσεις
μας και τα στρες, επειδή δεν τολμάμε να δράσουμε. Ή ακόμα χειρότερα : επειδή
νομίζουμε ότι αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την αιτία του καρκίνου μας για να
θεραπευθούμε. Λάθος. Όσοι πίστεψαν πως είναι έτσι, έχουν πεθάνει. Η δράση είναι
ο μόνος τρόπος να δώσουμε στον εγκέφαλο την πληροφορία ότι η συγκρουσιακή
κατάσταση τελείωσε. Ειδάλλως, το είδαμε παραπάνω, η ενεργοποίηση της ασθένειας
δεν θα σταματήσει ποτέ.
- να τελειώνουμε τις όποιες συναισθηματικές εκκρεμότητες έχουμε με τους
άλλους: αυτή η έννοια εκφράστηκε για πρώτη φορά από την Ελίζαμπεθ Κίμπλερ Ρος
(Kübler-Ross), την ελβετίδα γιατρό που μετανάστευσε στις Η.Π.Α, από όπου
ξεκίνησε η εφαρμογή της φροντίδας για την ανακούφιση των βαριά ασθενών, που
σήμερα είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλεγε, ότι πολλοί ασθενείς, στο
τέλος της ζωής τους, αισθανόντουσαν την απόλυτη ανάγκη να συμφιλιωθούν με
αυτούς με τους οποίους είχαν έρθει σε ρήξη. Παρατήρησε χιλιάδες φορές, ότι μόλις
αυτές οι εκκρεμείς υποθέσεις έκλειναν, οι ασθενείς πέθαιναν την ίδια νύχτα,
νηφάλιοι και γαληνεμένοι.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε το τέλος της ζωής μας, στο
τελευταίο στάδιο μιας μακράς και επίπονης ασθένειας για να το κάνουμε αυτό. Από προσωπική
εμπειρία ξέρω, ότι κλείνοντας ταχτικά τις εκκρεμείς υποθέσεις μου, με βοηθάει
να διατηρώ την ισορροπία μου και να μην δημιουργώ άχρηστες και επιζήμιες πηγές
άγχους.
- να συγχωρούμε: τέλος, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, να συγχωρούμε. Όχι, να συγχωρήσουμε
τον άλλο για το κακό που μπορεί να μας έχει κάνει, αλλά να συγχωρήσουμε τον
εαυτό μας για τον πόνο που δεχτήκαμε να ζήσουμε τόσο καιρό, μέχρις ότου
χαλαρώσουμε, μέχρις ότου εκφράσουμε στον άλλο τις ανάγκες και τα συναισθήματά
μας, μέχρις ότου τολμήσουμε την αντιπαράθεση, μέχρις ότου, επιτέλους,
αναγνωρίσουμε και δεχτούμε την πραγματικότητα, μέχρις ότου κλείσουμε τις
εκκρεμότητές μας.
Όσο και αν μας εκπλήσσει, υπεύθυνοι για τα σοκ, τις εσωτερικές συγκρούσεις,
το στρες μας, δεν είναι ποτέ οι άλλοι, ούτε τα γεγονότα. Ο τρόπος που
δεχτήκαμε το γεγονός, ο τρόπος που το αντιληφθήκαμε, το ερμηνεύσαμε, το
φιλτράραμε, αυτός είναι πάντα που γεννάει τον πόνο μας ή την χαρά μας. Δηλαδή,
τελικά, με πολλή αγάπη, χιούμορ και ταπεινότητα, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε
τον εαυτό μας για την ηλιθιότητά μας και να μας συγχωρήσουμε για το κακό που
μας κάναμε.
Συμπεράσματα
Στο τέλος αυτού του άρθρου, θέλω να βγάλω μερικά σύντομα συμπεράσματα.
Πρώτα πρώτα, δεν υπήρξε στόχος μου να σας πείσω ότι οι πεποιθήσεις σας σχετικά
με την υγεία και την ασθένεια είναι λανθασμένες. Ξέρω πολύ καλά ότι θα
χρειαζόταν να παραθέσω πολύ περισσότερα, για να σας κάνω να αλλάξετε απόψεις.
Στόχος μου ήταν να σας προτείνω μια θεώρηση του πώς θα είναι πιθανώς στο μέλλον
η κατανόηση της ασθένειας και της θεραπείας. Εάν κάποια από αυτές τις ιδέες
βρήκε απήχηση μέσα σας, σας προσκαλώ να εμβαθύνετε την έρευνά σας, να
ενημερωθείτε, να διαβάσετε τα βιβλία που αρχίζουν τώρα να βγαίνουν σχετικά με
το θέμα … Και κυρίως, να πειραματιστείτε μόνοι σας με τον εαυτό σας, όπως κάνω
εγώ, εδώ και 18 χρόνια.
Έπειτα, αυτή η θεώρηση μας κομίζει ένα εξαιρετικά καλό νέο : η ασθένεια δεν
είναι μοιραία, δεν συμβαίνει ποτέ τυχαία. Που θέλει να πει, ότι αλλάζοντας τις
συνήθειες συμπεριφοράς μας, τους τρόπους σκέψης μας, τη συναισθηματική ζωή μας,
μπορούμε να εξαλείψουμε οριστικά την επήρεια των ασθενειών πάνω μας. Επιπλέον,
ακόμα και αν κάπου κάπου αρρωσταίνουμε, δεν θα εξαρτόμαστε πια από τους
θεραπευτές που βρίσκονται σε θέση εξουσίας σε σχέση με μας. Ξαναβρίσκουμε,
επιτέλους, την αυτονομία μας, την ελευθερία μας, την αυτοκυριαρχία μας.
Και τέλος, ως ασθενείς και ως πολίτες,έχουμε όλοι το καθήκον να ενημερώνουμε
τον περίγυρό μας, όσο περισσότερο μπορούμε, γύρω από αυτές τις νέες έρευνες,
έτσι ώστε η τρέλα που έχει καταλάβει την ιατρική, πολιτική και οικονομική
εξουσία σε σχέση με κάθε τι το εναλλακτικό, να γελοιοποιηθεί, να αποδειχθεί
ακατάλληλη, ξεπερασμένη.
Όταν βλέπω τις διώξεις τις οποίες υφίστανται πολλοί θεραπευτές που έχουν
επιλέξει να υπηρετήσουν πραγματικά την υγεία και τον ασθενή (και επομένως να
μην υπηρετούν πια τα συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων), γνωρίζω ότι
αυτή η νέα μορφή ιεράς εξέτασης δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα είμαστε
αρκετοί για να πούμε ευθέως στους κλασσικούς γιατρούς μας, αυτό που πραγματικά
μας θεράπευσε. Αλλιώς, η ασθένεια θα παραμείνει για πολύ ακόμη στα χέρια αυτών
που έχουν πάρει την εξουσία πάνω στη ζωή μας και το σώμα μας. Έχουμε τον κόσμο
που μας αξίζει. Θα έχουμε τον κόσμο που δικαιούμαστε; Αυτό θα εξαρτηθεί από
μας.
Του Ζαν-Ζακ Κρεβκέρ
(Jean-Jacques CREVECOEUR).
What about olives you know? ? ?
Consuming 3-4 olives day or 3 tablespoons of raw extra virgin olive oil protects your body from cancer . A polyphenol containing olive, hydroxytyrosol , destroys tumor cells and prevent their proliferation .
In this study a finding of homogeneous scientist Tom Karagiannis , Director of the Department of Molecular and Gene Baker Research Institute in Melbourne . Specifically, Mr. Karagiannis emphasizes that there are benefits to health of consuming olive oil and one should consume either 50 ml raw virgin olive oil or olives 04.03 per day or even a combination of these .
Alongside the expat scientist emphasizes that the anticancer effect of hydroxytyrosol in vitro and in vivo is difficult to dispute because of the large number of evidence yparchoun.I hydroxytyrosol except olive exists in Cretan dittany in lavender, verbena in , in grapes , locust beans and privet .
The study by Karagiannis be awarded tomorrow as part of the 2nd International Medical Olympiad showed that hydroxytyrosol destroys cancer erythroleukemia K562 cells but not mononuclear cells of peripheral aimatos.iefimerida.gr
The Pythagorean Diet eliminates diseases !
Hippocrates : "What maintains health is equitable distribution and precise mixing within the body forces ( = fairness ) of dry, liquid , cold , sweet , bitter , sour and salty . The illness causes the prevalence of one ( = monarch ) . Treatment is achieved by restoring the disturbed balance, using the opposite of excess force. "
Tis these perceptions we find integral to Hippocrates . The exact mix , equality before the law , symmetry , harmony , are the basis of the doctrines of the Pythagoreans and of Hippocrates. And here, as we will see, we are amazed by the law of proportionality !
The Red Beans : really can heal and help maintain proper kidney function - and look exactly like the human kidneys.
Nut : looks like a little brain, a left and a right hemisphere , the upper and lower brain and cerebellum . Walnuts help in brain development and brain function .
The Carrot : The cross section of the carrot resembles the human eye. Carrots greatly enhance blood flow in the eye and generally enhance the function of the eyes.
Celery : Looks like bones. Celery is specifically aimed at strengthening and bone strength . Foods with sodium as celery necessary supplies , the skeletal body needs.
Avocado : seeking health and proper functioning of the uterus and cervix of the woman . Avocados help female hormones come into balance, to shed unwanted weight after birth, and prevention of cancer of the cervix.
Figs : substitute the testes and are full of seeds and hang in twos when they grow. Figs increase the mobility of male ( +) sperm cells as well and increase the number of spermatozoa to help overcome male sterility .
The mushroom : Mushrooms can help improve hearing , as yet , the mushrooms are one of the few foods containing vitamin D. This vitamin is essential for healthy bones , which solidifies even tiny bones inside the ear which transmit sound to the brain.
Grapes : A diet high in fresh fruits, such as grapes , has been shown to reduce the risk of lung cancer and emphysema . The grape seeds also contain a chemical called proanthocyanidin, which seems to reduce the severity of allergic asthma .
Ginger ( ginger ) : One of the biggest benefits is aiding digestion, and is also a popular treatment for disabled - diseases.
Sweet potatoes : Sweet potatoes look like the pancreas and actually balance the glycemic result index of diabetics .
Onions : helps cells to get rid of toxins. Also, when the cut produce tears , cleaning epithelial cells of the eye.
Garlic : Helps to remove waste materials and dangerous free radicals from the body.
THE LEMON : This is a miraculous product to kill cancer cells . IS 10000 times stronger than chemotherapy KARKINOUS TESTED IN ALL FORMS . IN ADDITION TO CONSIDER AS AN ANTIMICROBIAL AGENT EVREOS SPECTRUM , anti-infective bacteria and tumors, CAPABLE OF INTERNAL CONTROL IN PEST AND WORMS , adjust the HIGH BLOOD PRESSURE is an antidepressant combats ANXIETY DISORDERS AND NEFRIKES .
Lemon juice contains vitamin C, sugars , carbohydrates, proteins and mineral salts ( potassium , phosphorus , calcium, magnesium , sodium and silicon) while refreshing peel essential oil. Also , the lemon is rich in flavones , antioxidants valuable in therapy. Lemon is an excellent antibacterial , disinfectant , astringent and antiseptic, is thought to help control uric acid prevents clotting of arteries and veins and accumulation of salts. The lemon because activates the immune system (increasing the white blood cells ) is considered and excellent hemostatic .
Almonds : Almond oil obtained from the fruit of the almond . Rich in vitamins A, E , B1 , B2 , B6. B17 and minerals . The vitamin is vitamin B17 . It is the old name of amygdalin . Eat fearlessly every day a few apricot kernels and almonds.
ΠΟΣΟ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ?
Σάββατο, 13 Απριλίου 2013
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ-21 ΜΗ
"Αποφεύγω" σημαίνει , δεν κάνω καθόλου χρήση. (Από τον Dr Μουρούτη)
- Απόφυγε τη ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν. Πρόκειται για τροφές που τους έχει προστεθεί σιρόπι, γλυκόζη ή άλλα πρόσθετα ζάχαρης. Πολλές κονσερβοποιημένες κι επεξεργασμένες τροφές , είναι τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Μη τρώς γλυκά.
- Μη χρησιμοποιείς ζάχαρη, χοντρή ζάχαρη ή καφέ ζάχαρη.
- Απόφυγε τα καρυκεύματα και τα αρτύματα που αναστατώνουν το στομάχι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται , μαύρο και άσπρο πιπέρι, κύμινο και μουστάρδα.
- Απόφυγε τα ζωϊκά λίπη, τα οποία παραμένουν συμπαγή σε θερμοκρασία δωματίου και περιέχουν βούτυρο, μαργαρίνη και όλα τα λίπη του κρέατος.
- Απόφυγε υδρογονωμένα λιπαρά. Σε αυτά έχει προστεθεί ένα άτομο υδρογόνου κι έτσι όπως στην περίπτωση των ζωϊκών λιπών, το μόνο που κάνουν είναι να καλύπτουν τις αρτηρίες σας και να παράγουν κύτταρα λίπους.
- Μη τρως τηγανιτά. ότι δήποτε τηγανητό με λάδι πρέπει να αποφεύγεται.Η ζωή σου είναι πολύ σημαντική.
- Απόφυγε τις βαριές σάλτσες, τα γλυκίσματα, τα παγωτά, και όλες τις υπόλοιπες λιχουδιές.
- Απόφυγε τα προϊόντα που είναι παρασκευασμένα από άσπρο αλεύρι, όπως μπισκότα, βουτήματα, ξινό ψωμί, ντόνατς, κρακεράκια σόδας κλ.λ Απόφυγε τις κολλώδεις τροφές οι οποίες μαζί με το τυρί είναι γλοιώδεις , παρασκευάσματα άσπρου αλευριού που δυσκολεύουν το πεπτικό σύστημα.
- Απόφυγε επεξεργασμένες τροφές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μια μεγάλη ποικιλία τροφών που θα βρεις στα μαγαζιά.
- Μη τρως τυρί. Για να ομαλοποιήσεις την εντερική σου χλωρίδα μπορεί να χρειαστείς λίγο γιαούρτι κάποια στιγμή.
- Μη τρως μαγιά φούρνου γιατί είναι φρέσκια. (Η μαγιά μπύρας είναι εντάξει).
- Απόφυγε τσιμπολοϊματα και αφαγία.Απόφυγε τα αναψυκτικά, coca cola, πατατάκια και όλα τα υπόλοιπα.Μη πίνετε αναψυκτικά που περιέχουν καφεϊνη.
- Μη τρως ξύδι ή τροφές που έχουν παρασκευαστεί απ' αυτό(τουρσιά και μαγιονέζα).
- Ποτέ μη τρως κρέας και ψάρι. Είναι πολύ μολυσμένα με βακτήρια και παράσιτα, επικίνδυνα λιπαρά και ουρικό οξύ (ουρία).Μόλις σφαγιαστούν, η σάρκα τους αρχίζει να σαπίζει.
- Απόφυγε τα συμπληρώματα τροφών . Θα τα βρεις καταγεγραμμένα σε όλες τις ετικέτες όλων σχεδόν των κατεργασμένων τροφών στα μαγαζιά.Οδηγούν σε προβλήματα αθρίτιδας, καρδιάς και καρκίνου.
- Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα. Μπορεί να είσαι ένας από αυτούς. Κάθε φορέας δημόσιας υγείας γνωρίζει ότι το κρέας και το γάλα είναι οι δύο περισσότερες μολυσμένες κι άρρωστες τροφές της χώρας. Τα αυγά έπονται. Καλλίτερα να τα αποφεύγετε και αυτά.
- Μη χρησιμοποιείς προϊόντα καφεϊνης όπως σοκολάτα, καφέ ,μαύρο τσάϊ και ποτά καφεϊνης τύπου cola.
- Μη χρησιμοποιείς προϊόντα νικοτίνης. Ο καπνός είναι υπεύθυνος για ένα εκπληκτικό αριθμό θανάτων σε όλο τον κόσμο σήμερα. Απόφυγε το παθητικό κάπνισμα και να μη βρίσκεσαι σε δωμάτια που οι άλλοι καπνίζουν. Το κάπνισμα του ταμπάκου προκαλεί καρκίνο του στόματος και του λαιμού.
- Μη παίρνεις σκληρά ναρκωτικά και να μη πίνεις αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα, κρασί, ουίσκι ή βότκα.
- Απόφυγε τα φάρμακα, όσο μπορείς. Η προσεκτική διαβίωση και η σωστή σίτιση θα σε βοηθήσει γενικότερα να τα αποφύγεις.
- Βρες τις τροφές και τις υπόλοιπες ουσίες στις οποίες είσαι αλλεργικός και απόφυγέ τις. Οι πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές είναι το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα σίτου.
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΉ ΤΩΝ ΚΥΤΑΡΩΝ - INSIDE THE LIFE OF CELLS
The New Wellness Revolution
Preface of The New Wellness Revolution
2. The Next Millionaires—
Wellness Entrepreneurs
If you are an entrepreneur, or considering becoming one in wellness, there has never been a better time in history to own your own business.When I was growing up in the 1950s, millionaires were fictional characters on television shows like The Millionaire or in comic strips like Little Orphan Annie. Nobody actually knew or saw a millionaire. Even on the The Millionaire the "millionaire" John Beresford Tipton never appeared on camera. I remember asking my dad to go out to dinner and hearing his reply: "What do you think we are, millionaires?"
But by 1991, the amazing U.S. economy had spawned 3.6 million U.S. households that had a net worth of $1 million or more. Then, in just the next 10 years, the number of millionaire households doubled to 7.2 million. It took the U.S. economy 215 years to create the first 3.6 million millionaire households, and then just 10 years to create 3.6 million more.
As explained and predicted in my 1991 book Unlimited Wealth, what happened in the 1990s was the beginning of a 40-year period of international economic growth. From 1991 to 2001 U.S. household wealth tripled—from $13 trillion to $40 trillion—and a similar expansion occurred in every developed nation except Japan.
There have always been periods of economic growth and wealth accumulation, but in the past this often meant that the rich got richer and the ordinary person didn't stand a chance. What was so unique about the 1990s was the enormous number of new households that shared in this wealth. But the 1990s were only the beginning:
The 1990s were the beginning of a period that will be known one day as The Democratization of Wealth, not just in the United States, but in every nation from China to Europe.
As you will see in this book, because of fundamental changes in the world economy, in technology, and in new legislation favoring the individual over the organization, we are just beginning a period of democratization of wealth that would make Karl Marx stand up and cheer. But even Marx couldn't have fathomed what is happening today—for we are not taking from the rich and giving to the poor, we are creating new wealth in which everyone who chooses to can share.Today, more than 10 million U.S. households have a net worth of $1 million or more. By 2016, there will be 20 million U.S. millionaire households. Each household represents approximately 2.5 people, meaning that 50 million Americans will soon live in a household with a net worth of $1 million or more.
1991 | 2001 | 2006 | 2016 (predicted) | |
---|---|---|---|---|
Number of millionaire households | 3.6 million | 7.2 million | 10 million | 20 million |
Number of Americans living in a millionaire household | 9 million | 18 million | 25 million | 50 million |
U.S. household wealth | $13 trillion | $40 trillion | $60 trillion | $100 trillion |
Millionaires are the fastest growing minority in the United States and the developed world today.
And as you will see throughout this book, as people become millionaires, or just increase their wealth on the way to becoming one, the most important thing they desire with their newfound wealth is wellness.
The more people increase their wealth, the greater proportion of their income they spend on wellness.
Στην Αυστραλία σταμάτησαν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό...
.
Στην Αυστραλία σταμάτησαν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό! Μήπως θα έπρεπε να προβληματίσει κι εμάς;
The Australian town of Bundanoon, in the NSW Southern Highlands, 150 km south west of Sydney, has decided of its own volition to neither sell, nor giveaway, bottled still water, within the town precinct.
A meeting of about 20 businesses initially agreed to the initiative. This was followed by community meeting in early July 2009, where the packed town hall of 356 residents voted overwhelmingly to support the initiative.
It is believed, once ...
bottled water alternatives are in place — hopefully by late September 2009 — the initiative will make Bundanoon Australia's First Bottled Water Free Town.(And possibly the world's first.)This small town community initiative has generated unprecedented national and international media coverage and worldwide support.As part of the initiative, Bundanoon is expanding drinking water facilities in the town. Indeed, it’s anticipated that access to drinking water in Bundanoon will be greater than before ‘Bundy On Tap’ began. Businesses will make available for sale reusable drink bottles and chilled filtered tap water, whilst free filtered water stations or 'bubblers' will also be provided for the public and primary school children. (bundyontap)
Χυμός λεμονιού
10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία;;;
Ο Χυμός του Λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη Χημειοθεραπεία και σκοτώνει 11 ειδών Καρκινογόνα Κύτταρα! Σας το μεταφέρω απλά. Όσοι είναι του...
ιατρικού κλάδου ή γνωρίζουν αντίστοιχα, ας τους το μεταδώσουν. Ίσως να υπάρχει αλήθεια και σκοπιμότητα ταυτόχρονα. Οι ωφελιμότητες του λεμονιού. Το λεμόνι, είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα. Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από τη χημειοθεραπεία, γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό; Διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά!
Για αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
(Σημείωση «ID») Το αναδημοσιεύουμε γιατί και αν δεν αληθεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το λεμόνι δεν βλάπτει. Η καχυποψία του κοινού όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών δεν έχει αυξηθεί τυχαία τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν ζωντανά παραδείγματα Εγκληματικών Ενεργειών κατά της Ανθρωπότητας από αρκετές Φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις οποίες τελικά στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν. Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη με τις ορμόνες. Οι Φαρμακοβιομηχανίες έπεισαν του γιατρούς ότι οι ορμόνες βελτιώνουν την εμφάνιση της γυναίκας μετά την εμμηνόμαυση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια να φορτώνουν τον οργανισμό τους με περιττές ορμόνες και με αποτέλεσμα ο αριθμός των καρκινογεννήσεων στις συγκεκριμένες γυναίκες να εκατονταπλασιαστεί και να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες! Έπρεπε δηλαδή, να πεθάνουν τόσα εκατομμύρια γυναίκες για να παραδεχτούν τελικά, ότι οι ορμόνες παράγουν καρκινογενήσεις; Υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές μελέτες οι οποίες «πνίγονται» από τις Φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, αντί της χημειοθεραπείας, όμως τα κέδρη από τη διάθεση αυτού του χημικού φαρμάκου είναι τεράστια! )
Για αυτό και από τώρα μπορείς προκαταβολικά να βοηθήσεις έναν φίλο που το χρειάζεται, επιτρέποντάς του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προξενεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Και εφόσον έχει την δυνατότητα να το πράξεις, φύτεψε μια λεμονιά στον κήπο σου. Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα. Την επόμενη φορά που επιθυμείς να πιεις χυμό, ζήτα φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά. Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων!
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή. Δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Όλοι τη γνωρίζουν σαν λεμονιά. Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργαστεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων κλπ. Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματά του. Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους. Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Υπάρχουν ορισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παρασίτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.
Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει ότι μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και συνακόλουθα έτη.
Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν: καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος. τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως στον κόσμο όλο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή. Το κείμενο κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστήμων Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
(Σημείωση «ID») Το αναδημοσιεύουμε γιατί και αν δεν αληθεύουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, το λεμόνι δεν βλάπτει. Η καχυποψία του κοινού όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών δεν έχει αυξηθεί τυχαία τα τελευταία 30 χρόνια. Υπήρξαν ζωντανά παραδείγματα Εγκληματικών Ενεργειών κατά της Ανθρωπότητας από αρκετές Φαρμακοβιομηχανίες, μερικές από τις οποίες τελικά στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν. Οι καπνοβιομηχανίες είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο συνέβη με τις ορμόνες. Οι Φαρμακοβιομηχανίες έπεισαν του γιατρούς ότι οι ορμόνες βελτιώνουν την εμφάνιση της γυναίκας μετά την εμμηνόμαυση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια να φορτώνουν τον οργανισμό τους με περιττές ορμόνες και με αποτέλεσμα ο αριθμός των καρκινογεννήσεων στις συγκεκριμένες γυναίκες να εκατονταπλασιαστεί και να πεθάνουν εκατομμύρια γυναίκες! Έπρεπε δηλαδή, να πεθάνουν τόσα εκατομμύρια γυναίκες για να παραδεχτούν τελικά, ότι οι ορμόνες παράγουν καρκινογενήσεις; Υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές μελέτες οι οποίες «πνίγονται» από τις Φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, αντί της χημειοθεραπείας, όμως τα κέδρη από τη διάθεση αυτού του χημικού φαρμάκου είναι τεράστια! )
Πηγή: insurancedaily.gr