Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΛΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ;

 Δημοσιεύει ο Θεόδωρος Κολοκυθάς.


Μετά από σχόλια κάποιων Ελλήνων στο Face book για την ορκομωσία του νέου προέδρου της Αμερικής , ο Θοδωρής δημοσίευσε από το αρχείο του , το παρακάτω κείμενο ! 

Ασχοληθείτε περισσότερο με τις έννοιες και την ιστορία των ιδεών και λιγότερο με τη συλλογή πληροφοριών και την ιστορία γεγονότων, διότι μόνο τότε θα μπορέσετε να κατανοήσετε τη σημασία των γεγονότων και ίσως να παράξετε γεγονότα που θέλετε. Αλλιώς, υπάρχει και ο κίνδυνος να πέσετε θύματα επιτηδείων συνειδήσεων ή/και παρανοϊκών. Εν προκειμένω, θα ήθελα να προτείνω να στοχαστείτε επί του ηθικού κριτηρίου στο πλαίσιο της ιστορίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού:

1. Στην Πρώιμη Αρχαιότητα, το κύριο ηθικό κριτήριο ήταν η Γενναιότητα με αντίστοιχο ανθρωπολογικό ιδεώδες τον Ήρωα.

2. Στην Κλασσική Αρχαιότητα, το κύριο ηθικό κριτήριο ήταν η παιδεία-καλλιέργεια με αντίστοιχο ανθρωπολογικό ιδεώδες τον Σοφό/Φιλόσοφο.

3. Στην Ύστερη Αρχαιότητα και σε μεγάλο μέρος του Πρώιμου Μεσαίωνα, το κύριο ηθικό κριτήριο ήταν η αγιότητα με κύριο ανθρωπολογικό ιδεώδες τον Άγιο. 

4. Στον Ύστερο Μεσαίωνα, το κύριο ηθικό κριτήριο ήταν ο ιπποτισμός με κύριο ανθρωπολογικό ιδεώδες τον Ιππότη (αυτόν που προσπαθεί να πραγματώσει ιερές ιδέες στο ιστορικό πεδίο, όχι τα κατοπινά ιμιτασιόν/τιμητικά ιπποτικά συστήματα).

5. Στη Μετα-μεσαιωνική Γαλλία, αναπτύχθηκε και επικράτησε το ηθικό κριτήριο της τιμής, ως διάδοχο εκείνου του ιπποτισμού, ανοίγοντας τον δρόμο στη θεώρηση του Μονάρχη και αργότερα του Κράτους ως πηγής των τιμών (προετοιμάζοντας και τον σοβινισμό και τον εθνικισμό).

6. Στον Μετα-μεσαιωνικό Αγγλοσαξονικό Κόσμο, αναπτύχθηκε και επικράτησε το ηθικό κριτήριο της κοινωνικής επιτυχίας, ως διάδοχο εκείνου του ιπποτισμού, δηλαδή, κύριο αξιολογικό κριτήριο έγινε η κοινωνική ανέλιξη καθ' εαυτή (προετοιμάζοντας τη βιομηχανική κοινωνία και τη Βικτοριανή κοινωνία).

7. Στον Μετα-μεσαιωνικό Αμερικανικό Κόσμο, αναπτύχθηκε και επικράτησε το ηθικό κριτήριο του αυτοδημιούργητου υποκειμένου, ως διάδοχο εκείνου του ιπποτισμού, συγκεκριμένα, κύριο αξιολογικό κριτήριο έγινε το πόσα λεφτά βγάζεις (προετοιμάζοντας το σύγχρονο μπάχαλο που οι Η.Π.Α. επέφεραν στον εαυτό τους και στον κόσμο).

Εάν, λοιπόν, μελετήσετε τα ανωτέρω, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πάντα ίδιοι/ίδιες, ότι δεν πρέπει να ταυτίζετε την ανθρώπινη φύση με εκείνη ενός υλιστικού ανθρώπου-γουρουνιού, ότι όσοι προσπαθούν να σας εγκλωβίσουν σε έναν μικρονοϊκό "πραγματισμό," απλώς είναι αμόρφωτοι ή θέλουν να σας εκπορνεύσουν σαν τους ίδιους, και ότι το τι είναι φυσιολογικό-κανονικό αναφορικώς με τα ανθρώπινα συστήματα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού.


Cherokee21 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου